Командуващият ВМС на Украина е свален от поста си, а прокуратурата го разследва за държавна измяна

Новият комендуващ на Военноморските сили на Украина е контра-адмирал Сергей Анатолийович Гайдук
Неделя, 02 Март 2014 23:51 Публикувана в Свят Прочетена 1550 пъти
Контра-адмирал Денис Березовский вече е сменен на поста си от контра-адмирал Сергей Гайдук. Срещу бившия командуващ Военноморските сили на Украина вече е заведено наказателно дело за държавна измяна от украинската главна прокуратура. Офицерите от флота и морските пехотинци са отказали да изпълнят заповедите на Березовский да се предадат на руснаците.   Контра-адмирал Денис Березовский вече е сменен на поста си от контра-адмирал Сергей Гайдук. Срещу бившия командуващ Военноморските сили на Украина вече е заведено наказателно дело за държавна измяна от украинската главна прокуратура. Офицерите от флота и морските пехотинци са отказали да изпълнят заповедите на Березовский да се предадат на руснаците. Снимка: www.blackseanews.net / www.gordonua.com

Министърът на отбраната на Украина – Игорь Тенюх назначи нов главнокомандуващ на Военноморските сили на Украина. На поста е назначен Сергей Анатолийович Гайдук. За това съобщава официалният сайт на Министерството на отбраната на Украина. (http://www.mil.gov.ua/index.php?lang=ua&part=news&sub=read&id=32771 ).

 

“За неспособност да организира управлението на войските в екстремални условия, с решение на изпълняващия длъжността Министър на отбраната на Украина, контра-адмирал Березовский Д. В. е отстранен от изпълнението на задълженията на командуващ на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украина. С цел да се получи правова оценка на действията на контра-адмирал Березовски Д. В., материалите по неговата дейност са предадени на органите на прокуратурата. За изпълняващ задълженията на командуващ Военноморските сили на Въоръжените сили на Украина е назначен контра-адмирал Гайдук Сергей Анатолийович”, се казва в съобщението на Министерството на отбраната на Украина. (http://gordonua.com/news/politics/Novym-komanduyushchim-VMS-Ukrainy-naznachen-Sergey-Gayduk-12461.html ).

По-рано, Денис Березовский беше уволнен от длъжността командуващ на Военноморските сили. За това съобщи на брифинг във Върховната Рада, заместник секретарят на Съвета за национална безопасност и отбрана – Виктория Сюмар. Тя е дала информация, че Березовский е решил да не се съпротивлява по време на една от атаките на руските войски. Според нея, военноморските офицери са отказали да изпълнят заповедите на Березовский.

 

Освен това, главната прокуратура е възбудила срещу Денис Березовский наказателно дело по члена за държавна измяна. (http://gordonua.com/news/politics/Turchinov-uvolil-komanduyushchego-VMS-Ukrainy-Protiv-nego-vozbuzhdeno-ugolovnoe-delo-za-izmenu-12454.html ).

 

Междувременно, Денис Березовский се закле във вярност на „народа на Крим“. Журналистът Олег Кашин качи в YouTube видеофилм, на който се вижда как командуващият Военноморските сили на Украина се заклева във вярност на кримския ноарод в присъствието на обявения от украинските власти за нелегитимен министър-председател на Автономна република Крим – Сергей Аксьонов. Информацията беше съобщена в украинския нет в 19:04 часа вечерта на 02 март 2014 г.

 

„Аз, Березовский Денис Валентинович, се заклевам във вярност на кримския народ и се задължавам да го защитавам така, както уставът изисква“, е изрекъл контра-адмиралът.

 

Както вече стана дума, по-рано в средствата за масова информация се появиха съобщения, позоваващи се на офицери от флота, че Белрезовский е наредил на личния състав на ВМС на Украина да предадат оръжието си.

 

От Министерството на отбраната на Украина естествено отмениха тази заповед. Украинските морски пехотинци също са отказали да изпълнят искането на контра-адмирал Березовский. (http://gordonua.com/news/politics/Novyy-glava-VMS-Ukrainy-prisyagnul-vlasti-Kryma-12441.html ).

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате