Войната в Крим: Блокирани украински военни части отказват да се предадат

Според бивш съветник на Путин, целта на руската военна операция е превземане на Киев
Понеделник, 03 Март 2014 17:47 Публикувана в Свят Прочетена 1702 пъти
Руските части със специално предназначение са блокирали различни бази на украинските въоръжени сили в Крим и искат от украинските военни да сложат оръжие без съпротива. Украинците отказват и отправят призиви към средствата за масова информация да изпратят журналисти на местат, където всеки момент могат да запомнат боеве. Такъв е случаят с блокирането на базта на 36-та бригада на украинските въоръжени сили в селцето Перевальное, недалече от Симферопол.   Руските части със специално предназначение са блокирали различни бази на украинските въоръжени сили в Крим и искат от украинските военни да сложат оръжие без съпротива. Украинците отказват и отправят призиви към средствата за масова информация да изпратят журналисти на местат, където всеки момент могат да запомнат боеве. Такъв е случаят с блокирането на базта на 36-та бригада на украинските въоръжени сили в селцето Перевальное, недалече от Симферопол. Снимка: Daniel Sandford / Twitter

Предлагаме на читателите на „Свободен народ online“, продължение на хронологията на събитията в Украина и Крим. Тук е представено времето от 03:38 часа на 02 март 2014 г. до 13:58 часа на същия ден.  Вече отбелязахме, че медийното пространство е залято от всякакви словоблудства, затова ще продължим да се въздържаме от многословни коментари и ще даваме колкото се може повече факти.

 

02 март 2014 г., 03:38 ч., Киевско време

 

Президентът на Грузия – Георгий Маргвелашвили призовава международната общност „да не допуска нов конфликт в Европа“. Той смята, че действията на Русия спрямо Украина представляват груба намеса във вътрешните работи на суверенна държава.

02 март 2014 г., 03:50 ч., Киевско време

 

Украинските медии коментират съобщението, че на извънредно заседание на министерския съвет на Канада, състояло се на 01 март 2014 г., министър-председателят Стивън Харпър е заявил, че Канада отзовава посланника си от Москва и няма да вземе участие в срещата на „Голямата осморка“ - G8, която трябва да се състои тази година в Сочи под председателството на Русия.

 

02 март 2014 г., 04:13 ч., Киевско време

 

Бившият съветник на президента на Русия Путин – Андрей Илларионов заявява, че целта на военната операция, която Русия провежда е да се вземе под контрол не само Крим, източните и южните области на Украина но и Киев.

 

02 март 2014 г., 04:29 ч., Киевско време

 

От фракцията на Майдана - „Правий сектор“, съобщават, че в събота – 01 март, акаунтът на организацията в социалната мрежа „ВКонтакте“ е бил хакнат. Неизвестни зложелатели са качили в профила на „Правий сектор“ фалшиво обръщение на лидера на фракцията Дмитрий Ярош към лидера на чеченските и други северокавказки радикални ислямисти Доку Умаров, в което има призив „с оръжие в ръка да подкрепят анти-руските сили в Украина“. Организацията отхвърля да са отправяни каквито и да са подобни призиви от страна на „Правий сектор“ или от страна на Ярош.

 

02 март 2014 г., 04:57 ч., Киевско време

 

От петте парламентарни фракции във Върховната Рада, три вече са осъдили нахлуването на руските войски в Украина. Руската интервенция НЕ е осъдена от Партията на регионите и от Комунистическата партия на Украина.

 

02 март 2014 г., 05:19 ч., Киевско време

 

От публикации в социалните мрежи става ясно, че московчанинът, който предишният ден издигна руското знаме на сградата на областната администрация в Харков, вече се намира в ... Хонгконг.

 

02 март 2014 г., 05:28 ч., Киевско време

 

Членът на Конгреса на САЩ – Деймън Уилсън, заявява в Twitter, че Конгресът смята да въоръжи Украина. Въпреки това, официално съобщение за готвещата се американска поддръжка за Киев до момента на изявлението на Уилсън няма.

 

02 март 2014 г., 05:43 ч., Киевско време

 

Летището в Симферопол започва да приема и да изпраща самолети. На 02 март 2014 г., са очаквани няколко самолета от Киев, Истанбул и Москва.

 

02 март 2014 г., 05:58 ч., Киевско време

 

Лидерът на партията „УДАР“ - Виталий Кличко, заявява по телевизионния канал „1+1“, че е необходимо да се проведат консултации с руските политици за мирно решаване на конфликтната ситуация около Украина. Той се обръща към жителите на Украина с призив да не се поддават на провокации и да не се делят по езиков, национален или религиозен принцип.

 

02 март 2014 г., 07:02 ч., Киевско време

 

Средствата за масова информация съобщават, че в 10:00 часа Киевско време пред посолството на САЩ ще се състои митинг с искане за незабавна американска реакция на руската агресия в Крим и в югоизточна Украина. Междувременно, Белият дом публикува в сайта си снимка на президента Обама в момента, когато разговаря с Владимир Путин.

 

02 март 2014 г., 07:34 ч., Киевско време

 

Става ясно, че през нощтта хакери са „пробили“ сайта на държавния руски телевизионен канал „Russia Today“, който излъчва за западните страни. Хакерите добавили думата „наци“ към заглавката на всяка новина от Русия.

 

02 март 2014 г., 08:02 ч., Киевско време

 

Агенция „Ройтерс“ публикува снимка на руски военен камион, принадлежащ към силите влезли на украинска територия. Украинските медии оживено коментират номера на машината – 0288 КТ / 21 RUS. В цивилната класификация, 21-ви регион е Чувашката република, която е част от Руската федерация. Наблюдателите обаче не са сигурни, че става дума за части прехвърлени от Чувашия, защото руските военни имат своя кодировка на превозните средства. Повечето наблюдатели предполагат, че 21 RUS съответствува на Северо Кавказкия военен окръг.

 

02 март 2014 г., 08:36 ч., Киевско време

 

Контролно пропускателните пунктове за влизане в Крим се контролират от военни. В Севастопол е блокиран щабът на украинските военноморски сили, съобщава журналистът от „Громадського ТБ“ - Богдан Кутепов. Той второ денонощие се опитва да проникне в Крим, но до този момент без успех. Влизането на полуострова изцяло се контролира от военни. Украински журналисти не се допускат. Всички автомобили се обисикират. Кутепов споделя:

 

Ние стояхме на около 400 метра от КПП „Турецкий вал“ - там, където ни наредиха да чакаме неизвестни лица с маски. Редом с нас чакаха немски и френски журналисти. Изведнъж от страни изсвистяха сигнали ракети. Фойерверк? Натам се хвърлиха трима автоматчици. Единият прикриваше останлите, вторият затича напред, а третият залегна и се прицели“, предава обстановката около контролно – пропускателния пункт Кутепов. (http://gordonua.com/day_question/atack-russia.html ).

 

02 март 2014 г., 10:00 ч., Киевско време

 

Започва закрито заседание на Върховната Рада на Украина.

 

02 март 2014 г., 10:26 ч., Киевско времеОт Севастопол идва съобщение, че руски войници са блокирали казармата на 39-и учеен отряд на Военноморските сили на Украина. Украински офицер, който е излязъл да преговаря е бил взет в плен. Контролно пропускателният пункт № 2 на казармата от страната на ул. Лазаревская 1 се контролира от руските военни. Те са вкарали на територията на казармата военен камион КамАЗ без опознавателни знаци.

 

02 март 2014 г., 10:44 ч., Киевско време

 

“Центърът за журналистически разследвания” в Крим, предава от Феодосия, че заместникът на командуващия на Южния военен окръг на Русия и заместник командирът на 810-а бригада на морската пехота на Черноморския флот на Руската федерация са отправили ултиматум до украинските морски пехотинци във Феодосия с искане да се предадат на руските сили. Сайтът www.gordonua.com цитира военният експерт и журналист, подполковник Василий Садовский:

 

Позвъни ми Ростислав Ломтенко, заместник командир по възпитателната работа на бригадата на морската пехота във Феодосия. На морските пехотинци са им дали ултиматум за един час да сложат оръжие и да предадат на руснаците военните складове. Искането е предадено на място, като връчилите ултиматума продължават да уговарят морските пехотинци. Уговарят ги заместникът на командуващия на Южния военен окръг на Русия и заместник командирът на 810-а бригада на морската пехота на Черноморския флот на Руската федерация. Украинските морски пехотинци молят журналистите спешно да пристигнат във Феодосия, за да станат свидетели на въоръженото нападение, което се осъществява от руските военни вече без всякакво стеснение, под командуването на висш военначалник - заместникът на командуващия на Южния военен окръг на Руската федерация“.

 

Преди това съобщение, имаше информация, че батальонът украински морски пехотинци, който се базира във Феодосия е блокиран от въоръжени лица и от казаци. (КПП-то на батальона на украинската морска пехота във Феодосия се намира недалече от градския стадион). Тогава пак бяха дали ултиматум на морските пехотинци да се предадат до 10:00 часа сутринта, след което неидентифицираните въоръжени лица, заплашваха да щурмуват. Украинските бойци бяха съобщили това своевременно на журналистите. Сега вече, ултиматумът се предявява открито от руските военни.

 

Журналистите съобщават, че личният състав на въпросния Първи батальон на морската пехота на ВМС на Украина е провел общо събрание, на което е взето решение да не се предават и да се бият до край. Не става ясно, каква е причината за провеждане на подобни нетипични за армията, демократимни процедури, но вероятно екстремалната ситуация е накарала командуването да даде думата на всички, преди да се вземе решението за отговор на ултиматума.

 

02 март 2014 г., 11:12 ч., Киевско време

 

На сайта www.Article20.org е публикуван графикът на първата вълна от протестни акции по целия свят срещу войната в Крим. В списъка са 23 протестни митинга, насрочени за 2-ри и 3-ти март 2014 г. Те са в: Санкт-Петербург, Воронеж, Москва, Берлин, Барселона, Самара, Харков, Нижний Новгород, Краков, Никозия, Вилнюс, Тел Авив, Вашингтон, София, Ню Йорк, Лондон, Мадрид, Сан Франциско, Омск, Париж, Варшава, Стокхолм и Прага.

 

02 март 2014 г., 11:36 ч., Киевско време

 

Секретарят на Съвета за национална безопасност и отбрана (СНБО) – Андрей Парубий, официално обявява всеобщата мобилизация,, за която се знае още от първите часове на деня. Украинските войски са приведени в състояние на максимална бойна готовност.

 

02 март 2014 г., 11:36 ч., Киевско време

 

Министърът на икономиката на Украина – Павел Шеремет,, написва във Фейсбук профила си:„Правителството отмени решението на Министерския съвет от 21 ноември 2013 г. и възобнови работата по подготовката на Споразумение за асоцииране на Украина с ЕС“.

 

02 март 2014 г., 11:58 ч., Киевско време

 

На мост над една от най-оживените улици в Красноярск се появява транспарант с надпис: „Сибир е с Майдана“. Транспарантът е червено – черен, каквото са отличителните цветове на фракцията „Правий сектор“.

 

02 март 2014 г., 12:14 ч., Киевско време

 

Става известно, че на закритото си заседание, Върховната Рада е взела решение да се обърне за помощ към държавите – гаранти на безопасността на Украина и към международните организации. Решението е взето с 303 гласа „за“ и нито един въздържал се или против.

 

02 март 2014 г., 12:26 ч., Киевско време

 

Сайтът „Лента.РУ“ съобщава, че при сградата на Министерството на отбраната в Москва, полицията е започнала да арестува участниците в стихиен митинг против влизането на руските войски в Украина.Задържани са около 15 протестиращи. Митингът по това време е броял около 200 – 250 души. Участниците в протеста скандирали „Не на войната!“. Сътредници на милицията увещават пикетчиците да се разотидат, но те непрекъснато се местят от тротоар на тротоар и не се разпръскват.

 

02 март 2014 г., 12:33 ч., Киевско време

 

Украинските медии коментират бурната дейност на група в социалната мрежа „ВКонтакте“, която се нарича „Гражданска самоотбрана на Украина“. Групата действува под лозунга „Танковете към Киев!“ и събира хора за прехвърляне в Харков, Донецк и Одеса. Групата открито вербува и хора за „тролене“ в социалните мрежи и разбера се – събира средства за „каузата“.

 

02 март 2014 г., 12:50 ч., Киевско време

 

На съвместен брифинг, и. д. Президентът на Украина Турчинов и министър-председателят Яценюк заявяват, че са разговаряли по телефона с държавните глави на основните световни сили. Всички еднозначно са оценили действията на Русия в Крим, като интервенция в Украина. Върховната Рада иска от Путин незабавно прекратяване на агресията.

 

02 март 2014 г., 13:12 ч., Киевско време

 

Потвърдено е, че Франция, САЩ и Канада са се отказали от участие в срещата на G8, която трябваше да се състои в Сочи. Отказът е в знак на протест срещу руската окупация на Крим. Посланниците на САЩ, Канада и Великобритания междувременно са напуснали територията на Руската федерация.

 

02 март 2014 г., 13:35 ч., Киевско време

 

В Москва, на Манежния площад тече митинг срещу нахлуването на Русия в Украина. Голямо множество скандира „Не на войната!“. Според данни на „ОВД – Инфо“, към посочения час вече са арестувани 216 протестиращи.

 

02 март 2014 г., 13:42 ч., Киевско време

 

Петицията на руснаците – жители на Крим до Путин, с която молят да не се изпращат войски в Украина вече достига 100 хиляди подписа.

 

02 март 2014 г., 13:45 ч., Киевско времеВ Запорожие и в Одеса текат митинги против руското нахлуване в Крим.

 

02 март 2014 г., 13:58 ч., Киевско време

 

Бригадата на украинските въоръжени сили, която се базира в селцето Перевальное, недалече от Симферопол, съобщава, че е блокирана от руски сили и ще се бие до край. Съобщението е предадено на средствата за масова информация от Сергей Ланшин – офицер от запаса. Той съобщава, че 36-та бригада, разположена в селцето Перевальное очаква да бъде атакувана от руски части със специално предназначение.

 

Командуването на бригадата обаче е решило бригадата да се бие до край.Руските спецназновци, които са обкръжили украинската база, искат украинските бойци да се предадат без да оказват съпротива. Според Ланшин, украинските войници са отправили апел към средствата за масова информация да изпратят журналисти за да „документират престъплението“. В посока на Перевальное е забелязано движение на бронирани автомобили.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg

3 коментара

  • Връзка на коментара Теодор Дечев Неделя, 16 Март 2014 14:44 публикуван от Теодор Дечев

    По технически причини, още няколко дни броят на публикациите в "Смободен народ online" ще бъде много ограничен. В момента се извършва пълен ъпдейт на използувания софтуеър и смяна на сървъра. Моментът е крайно неподходящ и ние ужасно съжаляваме за това, но тази техническа профилактика е планирана от преди почти година.

  • Връзка на коментара реджеп Неделя, 16 Март 2014 00:47 публикуван от реджеп

    Поздравления за народа на Крим!!!!Не виждам информация за становището на българите живеещи в Крим,които също са ЗА.(информация,М.Гаврилов БНТ,чест му прави)...

  • Връзка на коментара recep Събота, 15 Март 2014 11:10 публикуван от recep

    Kakva voina v Krim??? ? Dezinformaciyata- manipulaciyata prodyljava.Istoriyata shte vi sydi, zaedno sys zapadnite licemeri na koito sluguvate....

Влезте, за да коментирате