Владимир Путин смята, че в Киев е създадена нова държава

Лидерите на Русия и Украина се надприказват на фона на „странна война“ в Крим
Вторник, 04 Март 2014 17:32 Публикувана в Свят Прочетена 1344 пъти
Петдесетина украински бойци се опитват невъоръжени и чрез преговори да си върнат контрола над летището Бельбек в Севастопол. Междувременно, на фона на противопоставянето в Крим, тече невъобразимо надприказване между лидерите на Русия и Украина по медиите. Президентът на Русия – Владимир Путин заяви, че твърдението, че в Украина има революция го кара да се съгласи с тези негови експерти, които смятат, че в Киев е създадена нова държава. С тази нова държава според Путин, Русия няма подписани никакви обвързващи документи за териториалната й цялост. От своя страна, председателят на Върховната Рада – Александр Турчинов поиска Русия да изтегли войските си и да върне на украинските власти избягалия Виктор Янукович.   Петдесетина украински бойци се опитват невъоръжени и чрез преговори да си върнат контрола над летището Бельбек в Севастопол. Междувременно, на фона на противопоставянето в Крим, тече невъобразимо надприказване между лидерите на Русия и Украина по медиите. Президентът на Русия – Владимир Путин заяви, че твърдението, че в Украина има революция го кара да се съгласи с тези негови експерти, които смятат, че в Киев е създадена нова държава. С тази нова държава според Путин, Русия няма подписани никакви обвързващи документи за териториалната й цялост. От своя страна, председателят на Върховната Рада – Александр Турчинов поиска Русия да изтегли войските си и да върне на украинските власти избягалия Виктор Янукович. Снимка: @varlamov / Twitter

04 март 2014 г., 08:46 ч., Киевско време

 

Писателят и историк – Виктор Суворов, бивш сътрудник на Главното разузнавателно управление на СССР – ГРУ, заявява пред сайта gordnua.com , че Украина в никакъв случай не трябва да се въвлича във военни действия с Русия. Той е категоричен:

 

Никакви бойни действия! Искат да вземат Крим – значи, ще си го вземат. Но ще настъпи такова време, ако Украина прояви мъдрост в икономиката, че Крим сам ще поиска да се върне обратно“.

 

04 март 2014 г., 09:44 ч., Киевско време

 

Началникът на медийния център на министерството на отбраната на Украина в Крим – Владислав Селезньов оповестява, че нито един гарнизон или кораб не е изпълнил ултиматума на руските военни да се предаде и да се закълне във вярност на „плавителството на Крим“. (Кавичките са на медийния център на украинското министерство на отбараната). Според него не са регистрирани случаи на дезертиране, с изключение на измяната на бившия главнокомандуващ военноморските сили на Украина – Денис Березовский.

Владислав Селезньов съобщава също така, че през нощта на 3-ти срещу 4-ти март 2014 г., не е имало никакви щурмове и ли нападения на военни части, мака че ситуацията около тях остава напрегната.

 

04 март 2014 г., 09:58 ч., Киевско време

 

В социалните мрежи е разпространена снимка на сутрешния развод на украинското военно поделение на летището в Бельбек. Военни източници повтарят, че нощта е била тежка но без нападения.

 

04 март 2014 г., 10:14 ч., Киевско време

 

Съветникът на президента Путин – Сергей Глазьев обявява, че в случай на налагане на санкции от страна на САЩ заради намесата на Русия в Украина, Руската федерация ще се откаже от долара и ще създаде своя разчетно – платежна система. Той заявява:„Ние имаме прекрасни търговско – икономически отношения с нашите партньори на изток и юг и ще намерим начин не само да нулираме нашата финансова зависимост от САЩ, но и да излезем от тези санкции с голяма изгода за себе си“.Освен това, Глазьев заявил, че в отговор на санкциите на Вашингтон в Москва „ще признаят невъзможността“ да върнат кридитите дължими на американски банки. По-късно, това изявление ще бъде отхвърлено полу официално от висш държавен служител, който ще обясни, че то било лично мнение на Глазьев.

 

04 март 2014 г., 10:35 ч., Киевско време

 

Министърът на външните работи на Швеция – Карл Билдт, сравнява избягалия Виктор Янукович с лидера на норвежките колаборационисти по време на Втората световна война – Видкун Куислинг. В профила си в Twitter той пише:

 

И така, Украина сега си има свой собствен Куислинг. Седейки на чужда земя, той моли чуждестранна армия да му върне собствената му страна“. Билдт написва тази бележка, позовававйки се на огрласеното в Съвета за сигурност на ООН писмо на Виктор Янукавиеч до Владимир Путин, в което се моли Русия да изпалзува армията си за „възстановяване на законността“ в Украина. Писмото е прочетено от представителя на Руската федерация в ООН – Виталий Чуркин.

 

04 март 2014 г., 10:35 ч., Киевско времеНа заседание на Върховната Рада, председателят й Александр Турчинов, който е и и. д. Президент на Украина, призовава Русия да прекрати военната интервенция и да предаде на властите в Киев избягалия доскорошен президент на страната – Виктор Янукович. По думите му, това би спомогнало за нормализирането на отношенията между двете страни.

 

04 март 2014 г., 10:43 ч., Киевско време

 

Активистът на Евромайдана, правозащитникът Михаил Лебедь съобщава в социалните мрежи за смъртта на бившия президент на Украина – Виктор Янукович. Лебедь се позовава на свой приятел от ростовския ценътр за кардиологични заболявания.

 

04 март 2014 г., 11:00 ч., Киевско време

 

Междувременно „странната война“ в Крим продължава. Много напрегната обстановка възниква на летището Бельбек. Около петдесет украински войници се явяват на летището невъоръжени и искат да бъдат допуснати да се върнат на позициите си. Руснаците ги посрещат с изстрели във въздуха, но след това започват преговори. Командирът на руското подразделение отказва да се представи на украинската страна.

 

04 март 2014 г., 11:10 ч., Киевско време

 

Високопаставен източник на „РИА Новости“ съобщава, че изявлениено на съветника на президента на Руската федерация – Сергей Глазьев за възможен отказ от долара в случай, че САЩ предприемат санкции по отношение на Русия е негово лично мнение.

 

04 март 2014 г., 11:19 ч., Киевско време

 

В ростовския център за кардиологични заболявания опровергават слуховете за смъртта на Виктор Янукович:

 

Той никога не се е лекувал в нашата болница. Този човек никога не е бил тук. Не знам, каква е съдбата му в момента“, заявява за руската медия „Лайф нюз“ главният кардиохирург на Ростовска област – Александр Дюжиков, доктор на медицинските науки (Виж: http://lifenews.ru/news/128328 ).

 

04 март 2014 г., 11:34 ч., Киевско време

 

Самопровъзгласилия се премиер на Крим – Сергей Аксьонов, заявява на прес-конференция, че референдумът за статуса на автономията на полуострова ще се проведе „даже по-рано от 30 март“. Той съобщава:

 

Днеска, ние в рамките на работната група по организацията на референдума ще приемем това решение; ще се постараем в най-близко време да узнаем напълно волята на житерите на Крим и ще действуваме съгласно това мнение, което ни заявян жителите на Крим“.

 

04 март 2014 г., 12:25 ч., Киевско време

 

Президентът на Русия – Владимир Путин дава прес-конференция. Заявява, че в Украина е станал държавен преврат, че не признава изпълняващия длъжността президент – Александр Турчинов и че легитимният глава на държавата е Виктор Янукович.

 

Путин уверява публиката, че на власт в Киев са дошли националсти и антисемити. (Странното е, че в българските социални мрежи с широк размах се разпространява тезата, че „превратът“ в Киев е дело на „чифутите“ и че сегашната власт в Украина се защитава от световното еврейство и неговите мидии. Как тези коментатори ще съгласуват твърдението си с мнението на Владимир Путин, за сега остава неясно. Б. ред.). Той заявява:

 

Ако това безобразие (Владимир Путин използува израза „этот беспредел“), започне и в източните области, то ние ще предприемем всичко възможно, за да защитим жителите. Но това са крайни мерки“, завършил той.

 

04 март 2014 г., 12:25 ч., Киевско време

 

„Първи национален“ канал на украинската телевизия съобщава, че воинската част, която беше блокирана от руския спецназ в селцето Перевальное е била посетена от бившия министър на отбраната на Украина – Александр Кузьмук.

 

04 март 2014 г., 12:38 ч., Киевско време

 

Бившият ръководител на департамента по информационна политика на МвнР на Украина – Олег Волошин е изказал съмнение, че заявлението на бившия президент на Украина – Янукович изобщо съществува.

 

Имам големи съмнения, дали писмото на Янукович до Путин за въвеждане на войски в Украина за „възстановяване на законността“ действително съществува. Още повече, че на прес-конференцията в Ростов на Дон, Янукович даже и не намекна за подобен сценарий. Със същия успех може да се каже, че съществува завещание на Хрушчов, Украина да върне Крим на Русия през 2014 година“, заявил Олег Волошин пред сайта gordonua.com в свой коментар на възникналата ситуация.

 

04 март 2014 г., 12:43 ч., Киевско време

 

Върховната Рада гласува за извеждане на руските войски от територията на Украина. Радата иска Русия да върне своите въоръжени сили и Черноморския си флот по местата на постоянната им дислокация и да изведе от Крим всички свои военни подразделения.

 

04 март 2014 г., 12:50 ч., Киевско време

 

Президентът на Русия – Владимир Путин, публично опровергава разпространените инфорамции за смъртта на Виктор Янукович.„Последният път го видях преди два дни. Беше си жив и здрав“, съобщава Путин. „той тепърва ще има да се простудява на погребенията на тези, които разпространяват тези слухове“, добавя президентът на Русия.

 

04 март 2014 г., 12:59 ч., Киевско време

 

Информацията, че украинските военни са си върнали контрола над летището Бельбек в Севастопол, засега не се потвърждава. Командирът на украинската бойна единица – Юрий Мамчур съобщава, че руската страна, която блокира летището не е съгласна на никакви компромиси за сега.

 

04 март 2014 г., 12:59 ч., Киевско време

 

В интернет е разпространен видеофилм, на който се вижда как руски бойци заплашват да стрелят в краката на украински военни по време на опита на украинците да си върнат контрола върху летището Бельбек в Севастопол.

 

04 март 2014 г., 13:05 ч., Киевско време

 

Фракцията „Правий сектор“ на Майдана, обявява в страницата си в социалната мрежа „ВКонтакте“, че поради преминаването на украинската революция в нова фаза и поради появата на голям брой самозванци, тя ще формализира и легализира структурата си. На членовете на „Правий сектор“ ще бъдат издадени лични удоставерения за членство и те повече няма да носят маски. Изявлението е на лидера на фракцията Дмитрий Ярош.

 

04 март 2014 г., 13:28 ч., Киевско време

 

Президентът на Руската федерация – Владимир Путин, заявява, че Будапещенските споразумения за гаранции за териториалната цялост на Украина, срещу отказ от ядрените й оръжия „не се простират“ над новата власт в Киев. Той казва:

 

Когато ние показваме, че това е антиконституционен преврат, то ни казват: не, това не е въоръжено завземане на властта, това е революция. А ако това е революция, то тогава на мен ми е трудно да не се съглася с някои наши експерти, които смятат, че на тази територия е възникнала нова дължава“, заявява президентът на Русия. „А с тази държава, ние никакви обвързващи докуменит не сме подписвали“, добавил Владимир Путин.

 

Минути по-рано, Путин заявява, че в Крим няма руски войски, а „сили за самоотбрана“. Социалните мрежи незабавно публикуват поредица от снимки, на които се виждат руските номера на военни машини, които са на различини места в Крим.

 

04 март 2014 г., 13:33 ч., Киевско време

 

На въпрос, дали Виктор Янукович е жив, бившата му съветничка и депутат от Партията на регионите – Ганна Герман, отговаря, че ако този човек наистина е помолил Русия да изпарти войски в Украина, то нея вече не я интерсува състоянието на здравето му.

 

04 март 2014 г., 13:40 ч., Киевско време

 

Обявено е официално, че от месец април 2014 г., „Газпром“ отменя привилегиите за доставка на газ на Украина. Това е заявил ръководителят на руския газов холдинг – Алексей Милер на среща с министър-председателя на Русия – Дмитрий Медведев.

 

Холдингът „Газпром“ е взел решение да не продължава действието на решението за отстъпки на цената на газа от началото на следващия месец“, съобщил е Милер. Според него, размерът на задлъжнялостта на Украина за доставки на руски газ е от порядъка на милард и половина долара.

 

04 март 2014 г., 13:59 ч., Киевско време

 

Минидстерството на вътрешните работи на Украина съобщава, че неизвестни лица са предложили на командира на полка на вътрешни войски на украинското МВР в Севастопол 200 000 американски долара за да се предаде, заедно с подразделението си. Офицерът е отказал и е обяснил, че продължава да е лоялен към украинското правителство.

 

04 март 2014 г., 14:10 ч., Киевско време

 

Кореспондентът на ВВС, който се намира при летището Бельбек в Севастопол съобщава, че украинците са успели да си възвърнат частичен контрол над него. Според него, руснаците продължават да контролират пистата да излитане и караулното помещение.


04 март 2014 г., 14:18 ч., Киевско време

 

Държавният секретар на САЩ – Джон Кери пристигна в Киев. На летището го посрещат изпълняващият длъжността министър на външните работи Андрей Дешица, посланникът на САЩ в Киев – Джефри Пайет и заместничката на държавния секретар на САЩ – Виктория Нюланд.

 

04 март 2014 г., 14:30 ч., Киевско време

 

Бившият омбудсман на Украина – Нина Карпачова смята, че напрежението в Крим постепенно спада. Тя коментира:

 

Много се радвам, че кримските депутати заявяват, че въпросът за отделяне на Крим от Украина не е на дневен ред. Става дума за разширяване на автономията и аз смятам, че нашите общи стъпки ще бъдат достатъчно успешни. Много разчитам на мисията на ОССЕ, която трябва да пристигне в Крим, колкото се може по-скоро и да изслуша всички старни в конфликта“.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате