Руски ядрени бомбардировачи се събират на 950 километра от Киев

Товарят над 30 руски бомбардировача в близост до хранилището на ядрено оръжие „Воронеж 45“. Седем украински кораба са безнадеждно блокирани до Евпатория. Руснаците бързат с референдума за Крим и с присъединяването на полуострова
Събота, 08 Март 2014 11:56 Публикувана в Свят Прочетена 2664 пъти
Сателитна снимка на летището при Борисохлебск, Воронежка област, където се наблюдава струпване на руски тежки бомбардировачи, които могат да носят ядрено оръжие. Според  Turner Radio Network, между летището, на което са кацнали над 30 бомбардировача и хранилището на ядрено оръжие „Воронеж 45“ се наблюдава интензивно движение на превозни средства.    Сателитна снимка на летището при Борисохлебск, Воронежка област, където се наблюдава струпване на руски тежки бомбардировачи, които могат да носят ядрено оръжие. Според Turner Radio Network, между летището, на което са кацнали над 30 бомбардировача и хранилището на ядрено оръжие „Воронеж 45“ се наблюдава интензивно движение на превозни средства. Снимка: www.turnerradionetwork.com

07 март 2014 г., 18:27 ч., Киевско време

 

Украинските медии гръмват след съобщение на „Turner Radio Network“, че Пентагонът е получил спътникови снимки на които ясно се виждат долетелите на летището при Борисохлебск, Воронежка област, повече от 30 руски бомбардировача – носители на ядрено оръжие.Американското спътниково наблюдение е засякло многобройни превози между хранилището на ядрено оръжие “Воронеж 45” и самолетите, които към този час се намират на двете писти на летището.

 

От „Turner Radio Network“ посочват, че хранилището на ядрено оръжие край Борисохлебск е с координати: 51° 21'47 " северна ширина и 41° 55'38" източна дължина, в близост до градовете Пески, Урюпинск, Балашов – примерно на около 950 килиметра източно от Киев.

Според източници от Националното разузнавантелно управление на САЩ, цитирани от „Turner Radio Network“, на 4-ти март 2014 г., на летището са били кацнали само два бомбардировача. Това било типично за този обект, а такъв брой самолети можел да се види и на стари снимки на летището.

 

На 5-ти март 2014 г., обаче, американски спътници направили снимки на които вече има множество от бомбардировачи, пристигнали на базата. На същия ден по-късно, американски безпилотен самолет е прелетял над руската база и се е уточнило, ча на летището са пристигнали повече от 30 бомбардировача – носители на ядрено оръжие.  (http://gordonua.com/news/worldnews/SSHA-poluchilo-sputnikovyy-snimok-30-yadernyh-bombardirovshchikov-pribyvshih-pod-Voronezh-13105.html ).

 

07 март 2014 г., 18:59 ч., Киевско време

 

Участниците в митинга в поддръжка на Крим, проведен на „Васильевский спуск“ в Москва, приемат резолюция, в която от руските власти се иска да подкрепят решението на Кримския парламент за присъединяване към Русия. Участниците в митинга придовават руския парламент, спешно да проведе заседания и на двете си камари, за да започне процедура по приемането на Крим в състава на Руската федерация и да укрепи законодателно избора на властите на полуострова.

 

07 март 2014 г., 19:05 ч., Киевско време

 

Директорът на департамента по информационната политика на украинското МвнР – Евгений Перебийнис, заявява на брифинг, че сред активистите и сред казашките обединения в Приднестровието се провежда вербовка на хора, които да участвуват в дестабилизацията на обстановката в Одеска област.

 

Според информацията, с която разполагаме, представители на оперативните военни съединения в Приднестровието, вербуват активисти и представители на казашките обединения, които под легендата, че са местни жители да се прехвърлят в Одеса за дестабилизиране на обстановката в областта“, обяснил Перебийнис. Допълнителни подробности шефът на информационния департамент не е дал.

 

07 март 2014 г., 19:16 ч., Киевско време

 

В Конституционния съд на Украина е внесено конституционно изложение на и. д. Президента на Украина, председател на Върховната Рада – Александр Турчинов относно съответствието на Конституцията на Украина (конституционността) на постановлението на Върховния съветна Автономна република Крим № 1702-6/14 от 6-ти март 2014 г., „За провеждане на общокримски референдум“. Конституционното изложение е предадено за становище в секретариата на Конституционния съд.

 

07 март 2014 г., 19:24 ч., Киевско време

 

На сградата на градския съвет в Николаев, окачват осем метрово синьо – жълто знаме, като символ на предаността на града към идеята за единна и неделима Украина.07 март 2014 г., 19:33 ч., Киевско времеСайтът на Руската Дума съобщава, че и четирите фракции на парламента в Москва са подкрепили идеята на Върховната Рада на Автономната република Крим, да организира референдум по въпроса за излизането на последната от състава на Украина и влизането й в състава на Руската федерация. Съобщението е поместено във връзка с посещението на кримска делегация в долната камара на руския парламент.

 

Ръководителят на Комисията по въпросите на страните от ОНД в Държавната Дума – Леонид Слуцкий, посочил, че няколко дни след провеждането на референдума в Крим, насрочен за 16-ти март, „Държавната Дума ще оформи решението, което народът на Крим ще приеме на референдума“.

 

07 март 2014 г., 19:48 ч., Киевско време

 

Украинският национален съвет по въпросите на телевизията и радиоизлъчването, реагира на молбата на Съвета за национална безопасност и отбрана и призовава доставчиците на програмни услуги в Украина, да се въздържат от ретранслиране на каналите „Вести“, „Россия 24“, ОРТ, „РТР – Планета“ до „привеждането на тези програми в съответствие с изискванията на украинското законодателство“.

 

Преди всичко е важно да се осигури изпълнението на Украинското законодателство и да се гарантира суверенитетът на държавата, а по-нататък не само да се съобразим с всички изисквания на Европейската конвенция за трансгранична телевизионно излъчване, но и да урегулираме ситуацията с транслацията на руските канали на територията на Украина“, се казва в съобщение, поместено на официалния сайт на Съвета. (http://nrada.gov.ua/ua/news/radanews/22013.html ).

 

07 март 2014 г., 20:14 ч., Киевско време

 

Украинските медии коментират изявлението на полския премиер Доналд Туск по време на конгреса на Европейската народна партия в Дъблин. Според Туск, събитията в Украина са проверка на качествата на ЕС като организация, способна да защитава своите съюзници. Той заявява:

 

Това, което става оттатък източната граница на Европа – то не е само голяма заплаха от страна на големия източен съсед на Европа. Това преди всичко е най-достоверния, най-дълбокия тест на качеството на нашата общност. Когато помагаме на Украина, то всъщност ние дефинираме по нов начин нашата европейска общност“, заявява Туск. (http://www.unian.net/politics/894293-tusk-schitaet-rossiyskuyu-agressiyu-protiv-ukrainyi-vajneyshim-istoricheskim-ekzamenom-evropyi.html ).

 

07 март 2014 г., 20:23 ч., Киевско време

 

В езерото Донузлав, близо до Евпатория в Крим, продължават да са блокирани в капан седем украински бойни кораба. След като руснаците потопиха два свои кораба и запушиха входа към езерото, там останаха затворени корабите от пета военноморска бригада на украинския флот: големият десантен кораб „Константин Ольшанский“, средният десантен кораб „Кировоград“, корветата за борба с подводници „Винница“, морските тралчици „Черкассы“ и „Чернигов“, рейдовият тралчик „Геническ“ и противодесантният катер „Феодосия“. (http://gordonua.com/news/crimea/V-Krymu-zablokirovany-sem-ukrainskih-voennyh-korabley-13139.html ).

 

07 март 2014 г., 20:36 ч., Киевско време

 

Директорът на департамента по информационната политика на Мвнр на Украина – Евгений Перебийнис, съобщава на брифинг, че Русия се готви да разположи на територията на Крим системи за противовъздушна отбрана.

 

Според информацията на Министерствното на отбраната и на правоохранителните органи, през предишното дененощие, обстановката в Крим се характеризира с по-нататъшно усилване на военните групировки на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Крим и с подготовка за разгращане на системи за ПВО на територията на полуострова, в това число за сметка на зенитно-ракетните дивизиони на въоръжените сили на Украина, които руснаците планират на поставят под свой контрол“, заявил Перебийнис.

 

07 март 2014 г., 20:39 ч., Киевско време

 

Средствата за масова информация разпространяват оплаквания на кримски татари, които съобщават, ча по стените на къщите им и по вратите им се появяват знаци. Татарите смятат, че някой се опитва да ги сплаши.

 

07 март 2014 г., 20:46 ч., Киевско време

 

CNN съобщава, че американският ракетен ескадрен миноносец (разрушител) „Truxtun“ вече се намира около Босфора. (CNN излъчва, а после пуска в сайта си видеорепортаж как разрушителят преминава през Босфора: http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/world/2014/03/07/nr-watson-turkey-us-warship.cnn.html ). Междувременно, Пентагонът съобщи, че корабът ще участвува в съвместни учения с военноморските сили на Румъния и България.

 

07 март 2014 г., 20:53 ч., Киевско време

 

Министерството на външните работи на Русия дава обяснения, защо военните наблюдатели на организацията за сигурност и сътруднимество в Европа (ОССЕ) не са допуснати на територията на Кримския полуостров. Според МвнР на Руската федерация, това е станало, защото наблюдателите „не са имали официална покана от правителството на Крим“.

 

07 март 2014 г., 21:04 ч., Киевско време

 

Окръжният административен съд в Киев преустановява действието на постановлението на Върховната Рада на Крим „За провеждането на общокримски референдум“. Решението е взето, след като съдът е сезиран от Главната прокуратура. (Виж сайта на украинската Главна прокуратура: http://www.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=135210 ). Съгласно решението на съда на всички лица се забранява да извършват действия, насочени към изпълнение на постановлението на кримския парламент.

 

Същият съд вече се произнесе по аналогичен начин по отношение на решението на градския съвет на Севастопол за провеждане на референдум. (Виж пак там: http://www.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=135212 ).

 

07 март 2014 г., 21:10 ч., Киевско време

 

Избирателната комисия на Крим подготвя за референдума за отделяне от Украина 2,2 милиона бюлетини. Съобщението е на председателя на избирателната комисия по провеждане на референдума в Автономна република Крим – Михаил Малышев.„Ние изчислихме, че количеството бюлетини, което трябва да бъде използувано на 16-ти март е 2 милиона и 200 хиляди. Именно такова количество се планира да бъде изработено и използувано на референдума“, заявил той.

 

Украинските наблюдатели веднага изтъкнаха, че според Държавния регистър на избирателите, към 28 февруари 2014 г., в Крим живеят 1 милион 844 хиляди и 589 граждани, които имат право на глас. По този начин излиза, че според съобщението на избирателната комисия в Крим, ще бъдат произведени 22 процента повече бюлетини от броя на наличните избиратели.

 

07 март 2014 г., 21:25 ч., Киевско време

 

Въоръжени военнослужещи на Руската федерация проникват на територията на командния пункт на тактическата група „Крим“ в Севастопол.

 

Командирът на тактическата група „Крим“ - генерал майор Олег Струцинский е пленен от руските бойци. Останалите бойци от личния състав на украинския команден пункт са се оттеглили в бункера му.

 

Информацията е пусната в социалните мрежи от Дмитрий Тимчук – ръководител на Центъра за военно-политически изследвания и активист на инициативата „Информационна съпротива“.

 

07 март 2014 г., 21:33 ч., Киевско време

 

По време на телефонен разговор за кримската криза с държавния секретар на САЩ Джон Кери, министърът на външните работи на Русия – Сергей Лавров заявява, че евентуалните санкции на САЩ по отношение на Русия ще имат отрицателни последствия за самата Америка. В съобщение на МвнР на Руската федерация се казва:

 

Лавров предупреди за необходимостта страните да се пазят от прибързани и необмислени стъпки, които са способни да нанесат ущърб на руско-американските отношения, особено що се касае до мерките за санкции, които като бумеранг ще ударят самите Съединени щати“. (Съобщение 487-07-03-2014 на Министерството на външните работи на Руската федерация http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/13992ACD9FAC95DA44257C940062EB5B ).

 

07 март 2014 г., 21:45 ч., Киевско време

 

Украинският милиардер Ринат Ахметов, прави изявление в което изразява гледището, че Украина ще успее да запази териториалната си цялост, а сегашната криза ще я направи още по-силна.

 

07 март 2014 г., 21:59 ч., Киевско време

 

Международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл“ призова Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OCCE) да изпрати мисия за наблюдение в Крим, поради нападенията над журналисти и политически активисти там.

 

Нарастващият брой на случаи на преследване и заплашване на журналисти, активисти и мирно протестиращи в Крим е сигнал за насъщната необходимост от мощна международна мисия наблюдатели в Украина. „Амнести Интенешънъл“ призовава ОССЕ спешно да създаде мощна международна наблюдателна мисия в Украина“, се казва в съобщение на организацията.

 

От „Амнести Интернешънъл“ отбелязват, че провеждането на постоянно наблюдение на ситуацията около спазването на правта на човека в Крим, става все по-сложно, тъй като въоръжени групи, наричащи се „Самоотбрана на Крим“, преследват протестиращи, журналисти и наблюдатели на спазването на правата на човека, оставайки при това безнаказани.

Последно променена в Събота, 08 Март 2014 12:24
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате