„Туристите на Путин“ свалиха губернатора на Луганска област

В Крим продължават играта на нерви, ултиматумите и информационната война
Неделя, 09 Март 2014 23:07 Публикувана в Свят Прочетена 1694 пъти
Участници в про-руски двухиляден митинг в Луганск, превзеха с щурм сградата на държавната областна администрация в града и насилствено принудиха новоназначения губернатор да подаде оставка. Средствата за масова информация коментират, че рашаваща роля при щурма имали млади хора, които местните жители наричат „туристите на Путин“. През последното денонощие, граничните власти на Украина отказаха влизане в страната на стотици млади руснаци, обявяващи се за „туристи“, но очевидно това не е било достатъчно.  Участници в про-руски двухиляден митинг в Луганск, превзеха с щурм сградата на държавната областна администрация в града и насилствено принудиха новоназначения губернатор да подаде оставка. Средствата за масова информация коментират, че рашаваща роля при щурма имали млади хора, които местните жители наричат „туристите на Путин“. През последното денонощие, граничните власти на Украина отказаха влизане в страната на стотици млади руснаци, обявяващи се за „туристи“, но очевидно това не е било достатъчно. Снимка: "Українська правда" / Twitter

09 март 2014 г., 01:05 ч., Киевско времеУкраинският милиардер Дмитрий Фирташ призова кримският бизнес да бойкотира референдума. Призивът е публикуван на сайта на Федерацията на работодателите в Украина.

 

Призивите към сепаратизъм, действията на отделни представители на местната власт в Крим, както и на Черноморския флон на Руската федерация, провокациите от страна на неизвестни въоръжени лица са недопустими и влошават и без това сложната ситуация в района” се казва в изявлението.

Федерацията на работодателите на Украина смята за категорично недопустимо прилагането на насилие спрямо мирното население и представителите на средствата за масова информация. Бизнесът призовава властите в Украина, в АР Крим и международната общност да направят всичко възможно за недопускане на по-нататъшната ескалация на напрежението“ се подчертава в обърщението на Фирташ.

 

09 март 2014 г., 06:00 ч., Киевско време

 

Руските военни отново нападат украински граничари в Крим, съобщава представителят на Държавната гранична служба на Украина Олег Слободян. Този път е нападнато поделението на граничната служба „Черноморское“. В сградата са нахлули 30 въоръжени военнослужещи на Руската федерация. Напълно са извадени от строя два поста за техническо наблюдение и е унищожено оборудването за предаване на информация.

 

09 март 2014 г., 08:00 ч., Киевско време

 

Центърът за журналистически разследвания съобщава, че на железопътната гара в Симферопол е задържан един от координаторите на движението „Евромайдан – Крим“ - Андрей Щекун. Андрей Щекун е председател на обществената организация “Кримски център за делово и културно сътрудничество „Украински дом“ “.

 

09 март 2014 г., 10:11 ч., Киевско време

 

Избухва пореден медиен скандал, свързан този път с излъчвани изявления на военни в украинска униформа по руските телевизионни канали. Смисълът на изявленията е, че в Крим всичко е нормално и напрежение съзадават само „майдановците“. Запознатите с въоръжението на руските и на украинските войски обаче откриват улики, че видеоматериалите са фалшификати. На видеото, на което се показава украински войник, служещ във военноморските сили на Украина, последният е въоръжен с руски автомат „Калашников“ от така наречените „АК сотой серии“. Оказва се, че този модел автомат изобщо не е на въоръжение в украинските въоръжени сили, а видеообръщението е продукт на руската военна пропаганда.

 

Преди това бяха разпространени съобщения, че всички украински държавин ведомства ще спрат руските версии на сайтовете си, които също се оказаха неверни. Най-куриозен беше случаят, при който руските медии оповестиха, че властите в Киев са спрели финансирането на зоопарка в Харков и животните имат храна само за два дни.

 

09 март 2014 г., 10:34 ч., Киевско време

 

Ръководителят на Центъра за военно – политически изследвания – Дмитрий Тымчук написва в своя Фейслук профил:

 

На железопътната гара в Симферопол, окупаторите са организирали механизъм за обискиране на всички пътници от влаковете, пристигащи от континента. Влаковете се посрещат от няколко десетки лица с червени ленти с надписи „Отрядник АР Крим“. Бандитите незаконно оглеждат вещите на пътниците и пускат да се влиза в града само след обиск“.

 

09 март 2014 г., 11:35 ч., Киевско време

 

В интернет е качен видеофилм, от който се вижда как руските войски укрепват постовете си в най-северната част на Крим – на Перекопския провлак, който свързва полуострова с континента. Видеофилмът е заснет от борда на патрулен самолет на Държавната гранична служба на Украина. В последните десет секунди от видеофилма се вижда, че по самолета е открит огън от руска страна.

 

09 март 2014 г., 11:56 ч., Киевско време

 

В Симфоропол започна про-руски митинг – концерт „Кримска пролет“, посветен на референдума за статута на Автономна република Крим, насрочен за 16-ти март 2014 г. Кримските власти се надяват, резултатите от реферндума да станат начало на бързото присъединяване на Крим към Руската федерация. Официалните украински власти и Меджлисът на кримските татари от своя страна заявиха, че няма да признаят резултатите от референдума.

 

09 март 2014 г., 12:24 ч., Киевско време

 

Идентифициран е собственикът на микробуса, с който бойците от кримската „самоотбрана“ на про-руския премиер на Крим – Сергей Аксьонов са откарали отнетото от чуждестранин журналисти оборудване по време на инцидента, станал на 06 март 2014 г., в центъра на Симферопол. Тогава „самооборонците“ иззеха насилствено оборудването на британски снимачен екип, като и на български журналисти, които се опитали да заснемат сблъсъка между казаците и британците.

 

Според проверката, извършена от Центъра за журналистически разследвания, се оказва, че микробусът принадлежи на фирма, свързана с председателя на казашката община „Соболь“ - Виталий Храмов. (Подробности за резултатите от проверката можете да видите тук: http://investigator.org.ua/news/121165/ ).

 

Виталий Храмов е известен със своите шовинистични изказвания. През 2011 г., той беше принудително депортиран от Украина в Русия, като мотивът за депортацията беше „провокационни призиви към междунационална вражда“.Видеоматериалът с отнемането на апаратурата на биртанските журналисти в центъра на Симферопол е заснет от случаен минувач, който не е бил забелязан от „самооборонците“. Микробусът на който е било натоварено отнетото оборудване е забелязан отново на 08 март при седалището на републиканската военна комисия на Крим. На него са се возели отново въоръжени лица с маски.

 

09 март 2014 г., 13:28 ч., Киевско време

 

„Укрзалiзниця“ - украинските държавни железници, спряха продажбата на билети за Крим. Според прес-службата на железниците, това е „временно“, като продажбата на билети за близките дни е преустановена „по технически причини“. (Виж: https://www.uz.gov.ua/press_center/up_to_date_topic/374877/ ).

 

09 март 2014 г., 13:03 ч., Киевско време

 

В Кировоград е проведен митинг под лозунгите „Путин, Украина не е Чечня!“ и „ние сме за мир!“. Митингът е организаран по социалните мрежи. Участниците в митинга се застъпват за запазване на териториалната цялост на Украина. Болшинството участници са били млади хора, като на митинга не е имало никаква партийна символика.

 

Хванати за ръце, участниците в митинга са изминали пътя от централния площад до паметника на Ангела – хранител на Украина, като скандирали „Украина над всичко!“, „Ние сме за мир!“, „Кировград, ставай!“ и „Който е за мир – присъединявайте се към нас!“.

 

09 март 2014 г., 13:44 ч., Киевско време

 

Министерството на отбраната на Крим се обръща към журналистите с молба да обърнат внимание на факта, че про-руски радикали и членове на така наречената „кримска самоотбрана“ са закупили значителен брой комплекти украински военни униформи. Министерството на отбраната на Украина изказва безпокойство, че са възможни провокации, целящи дискредитацията на украинските въоръжени сили. (Виж: http://www.mil.gov.ua/index.php?lang=ua&part=news&sub=read&id=32863 ).

 

От Минстерството на отбраната още един път обръщат внимание на появилите се фалшиви видеообръщения от уж украински военнослужещи, в които се твърди, че украинските военин части в Крим не са блокирани и украинските военни могат свободно да се придвижват. Според МО на Украина, в тези обръщения реалната информация от мястото на събитията се обявява за лъжлива.

 

09 март 2014 г., 14:13 ч., Киевско време

 

Русия продължава да усилва военното си присъствие в Крим, а също и в контролираното от нейни войски молдавско Приднестровие. За това съобщава във Фейсбук профила си ръководителят на Центъра за военно-политически изследвания – Дмитрий Тымчук, който е и активист на движението „Информационна съпротива“.

 

Според информацията на Тымчук, на базата на руския Черноморски флот в Новоросийск са съсредоточени подразделения на 18-та мотострелкова бригада с място на постоянна дислокация – Чечня. За прехвъляне в Крим се подготвят личният състав на бригадата и 120 единици бойна техника, в това число реактивни системи за залпов огън „Град“.

 

Руснаците прехвърлят също така подразделения от частите със специално предназначение на територията на Приднестровието. Според Тымчук, през последното денонощие там са прехвърлени 700 бойци от руския спецназ.

 

09 март 2014 г., 15:17 ч., Киевско време

 

Руските военни са освободили мобилната погранична застава „Массандра“ в Крим, съобщава Държавната погранична служба на Украина. Руските военни, заедно с техниката си са се отправили в неизвестна посока.

 

09 март 2014 г., 15:32 ч., Киевско време

 

Про-руски сепаратисти от провеждан митинг, превземат сградата на областната държавна администрация. В сградата има стълкновения. Над сградата на областната държавна администрация се развява руското знаме. Щурмувалите сградата на областната администрация са прегазили по пътя си кордона от милиционери и участниците в паралелно провеждания про-украински митинг. Митингуващите, които по предварителни оценки са около 2000 души, скандират „Русия“, „Русия“ и призовават на 16-ти март да се проведе референдум за влизане на Луганска област в състава на Руската федерация. (Информацията е на сайта „ОстроВ“ - http://www.ostro.org/general/politics/news/439604/ ).

 

09 март 2014 г., 15:41 ч., Киевско време

 

Фракцията на Майдана - „Правий сектор“, помества съобщение на Фейсбук страницата си, че в Одеса се извършват провокации и опити организацията им да бъде замесена в криминални деяния:

 

В Одеса неизвестни лица с маски, наричащи се „Правий сектор“, нападат хора, ограбват домове и извършват други престъпления. Ние официално заявяваме: нашите активисти, привърженици и боен състав нямат отношение към подобни бандитски формирования. Лицата, действуващи от наше име в Одеса, не принадлежат към „Правий сектор“. Техните действия целят очернянето на нашата репутация“.

 

09 март 2014 г., 16:54 ч., Киевско време

 

В Луганск, след като превзеха сградата на областната държавна администрация, участниците в про-руския митинг принудиха новоназначения губернатор Михаил Болотских да подаде оставка.

 

09 март 2014 г., 15:59 ч., Киевско време

 

Местни жители на Феодосия са посетили бойците от Първи отделен батальон на морската пехота на ВМС на Украина, за да подкрепят морално украинските войници и да им донесат продукти.

 

09 март 2014 г., 17:37 ч., Киевско време

 

Руският военен контингент в Крим продължава да минира терена в района Чонгар. Чонгар се намира в района на теснината, която свързва полуострова с континента. Съобщението за това е на Дмитрий Тымчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания, който го е поместил на страницата си във Фейсбук. Той пише:

 

Минирането от страна на окупаторите на местността в района на Чонгар, взима все по-голям размах. Днес сутринта се разбра, че е минирана дигата близо до населеното място Рюмшино“.

 

Също така, Тымчук съобщава, че днес в 10:00 часа по киевско време, представителите на кримската самоотбрана са отправили ултиматум до командуването на украинския зенитно-ракетен полк в Евпатория. Искането им е до 20:00 часа, украинските бойци да предадат оръжието си. В противен случай поделението щяло да бъде щурмувано. Тымчук съобщава:

 

Личният състав на нашата част е получил ултиматум от окупаторите, но няма намерение да слага оръжие и ще се бие до край. Срокът на ултиматума е 20:00 часа, след което противникът обещава най-грубо използуване на сила“.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg

10 коментара

 • Връзка на коментара Теодор Дечев Вторник, 11 Март 2014 23:31 публикуван от Теодор Дечев

  Мястото за коментари е сложено за да могат читателите да коментират съответните публикации. Съмненията в пристрастност и обвиненията в едностранчивост също могат да минат за коментар. Но при тази производителност на някои коментатори и редакцията може да се опита да си улесни работата някак си. Затова от тук нататък, всички коментари по обективността на отразяването на "Кримската криза" отправяме към тази публикация, която посвещаваме изцяло на въпросната тема:

  http://www.svobodennarod.com/views/4415-mozhe-li-da-se-otrazyava-obektivno-krimskata-kriza.html

 • Връзка на коментара recep kartal Вторник, 11 Март 2014 09:39 публикуван от recep kartal

  Neindeficirani lica sa otvlekli jurnalisti,s koeto celyat Krim da se prevyrne v osnovnna novina , kato cherna dupka !!"Reporteri bez granici"..Sigurno rusnacite imat polza ot tova?!?

 • Връзка на коментара реджеп картал Вторник, 11 Март 2014 00:46 публикуван от реджеп картал

  Когато имате доказателства,за твърденията си,може и да продължим..Не е лошо да наблегнете и на втората страна на монетата,ако сте истински обективен,за какъвто се представяте..

 • Връзка на коментара recep kartal Вторник, 11 Март 2014 00:42 публикуван от recep kartal

  Гледайте на Марио Гаврилов БНТ,репортажа,може да ви е от полза,да се измъкнете от блатото в ,което се намирате..

 • Връзка на коментара реджеп картал Вторник, 11 Март 2014 00:38 публикуван от реджеп картал

  Типично по “американски“.не съм питал защо са го освиркали,а защо не публикувате подобна информация и не само тази....Ние можем сами да преценим,за какво иде реч??г-н Дечев,не ни подценявайте..

 • Връзка на коментара Теодор Дечев Вторник, 11 Март 2014 00:00 публикуван от Теодор Дечев

  Писах вече някъде, че Кличко го освиркват още от момента в който се появи на Майдана, след като подписа споразумението на трите партии с Янукович. Според мен, точно за това не би трябвало да бъде освиркван, но такава е съдбата на политика - от "осанна" до "разпни го". Впрочем, що се отнася до изборите в Украина, пълзящата интервенция на руснаците в Крим работи точно за най-крайните елементи, които са и оттатък "Правий сектор" ако мога да се изразя така ...

  Доказателството за туристите са свидетелствата на един куп кореспонденти и местни граждани в Луганск. Самите руснаци са си много горди и доволни от станалото ...

 • Връзка на коментара Реджеп Картал Понеделник, 10 Март 2014 16:36 публикуван от Реджеп Картал

  Да повика и да се разпусне,по примера на “майдановските бандити“,Доказателства за туристите имате ли или не.Апропо,току що гледах по руска телевизия как замерват Кличко в Харков и не му дадоха да се изкаже на митинг,да не пропусните да качте и видео материал ,ако може.

 • Връзка на коментара Теодор Дечев Понеделник, 10 Март 2014 12:13 публикуван от Теодор Дечев

  Източникът е съвсем точен. Всъщност, източниците са поне 10 - 20. Губернаторът е буквално на три дни служба и е от категорията на така наречените украински олигарси. Той е назначен с мисията да тушира сепаратистките настроения. Е, явно не се е справил човекът. Вместо това, 2000-ият митинг да повика, да повика и да се разпусне, група млади хора се присъединяват към митинга и го повеждат на щурм. Физиономиите на един - двама от тези млади хора се виждат на снимката, на която губернаторът почти треперейки пише ръкописна оставка в свободен текст.

  Що се отнася до Украина и Украйна - не възразявам, че у нас е прието изписването Украйна. Но по различни съображения, в моммента предпочитаме изписването според оригиналното звучене на названието на държавата.

 • Връзка на коментара recep kartal Понеделник, 10 Март 2014 09:16 публикуван от recep kartal

  Proverete si (raznoobrazete)si iztochnicite na informacia!!! Snimkata pokazva, che gubernatoryt podavs ostavka.!!! Kyde sa turistite???

 • Връзка на коментара Украйна Понеделник, 10 Март 2014 08:37 публикуван от Украйна

  Пише се Украйна, а не Украина.

Влезте, за да коментирате