Опровергаха съобщенията за руски диверсанти в Одеска и Херсонска област

Руснаците продължават да изтикват украинците от летищата на полуострова. Ракетният полк в Евпатория получи ултиматум от правителството на АР Крим да се предаде на руския флот
Понеделник, 10 Март 2014 16:55 Публикувана в Свят Прочетена 1145 пъти
Докато продължава меренето на здравината на нервите между Русия и Украина и „странната война“ в Крим не спира, играта започва да заприличва на „играчка – плачка“. След постъпилите оплаквания от страна на кримски татари, че по вратите на домовете им се поставят знаци за да бъдат сплашвани, през нощта на 7-ми срещу 8-ми март 2014 г., изгаря хотелът не едно татарско семейство, заедно с два автомобила. Случаят може да е и с криминално битов характер, но напрежението бавно нараства. Единственият светъл лъч е убедеността на много експерти, че въпреки всичко няма да се стигне до кръвопролития.  Докато продължава меренето на здравината на нервите между Русия и Украина и „странната война“ в Крим не спира, играта започва да заприличва на „играчка – плачка“. След постъпилите оплаквания от страна на кримски татари, че по вратите на домовете им се поставят знаци за да бъдат сплашвани, през нощта на 7-ми срещу 8-ми март 2014 г., изгаря хотелът не едно татарско семейство, заедно с два автомобила. Случаят може да е и с криминално битов характер, но напрежението бавно нараства. Единственият светъл лъч е убедеността на много експерти, че въпреки всичко няма да се стигне до кръвопролития. Снимка: spilno.tv

09 март 2014 г., 18:15 ч., Киевско време

 

Журналистът от „Громадського ТБ“, Богдан Кутепов се обръща с призив към украинските граждани във Фейсбук страницата си. Това той прави след завръщането си от полуострова, където прекара няколко дни и медиите следяха с внимание неговите кореспонденции. Кутепов призовава украинците масово да заминат за Крим и да бъдат там на 16 март 2014 г., без да се намесват и без да агитират за каквото и да е. Ето какво пише той за предложеното от него „мълчаливо присъствие“:

Просто заминавайте. Колкото повече адекватни хора има в Крим, толкова по-добра ще стане общата атмосфера. Не агитирайте, не убеждавайте опонентите си, те още не са готови да Ви слушат. Не си рискувайте здравето. Но бъдете там. Това е много важно.Който може – предавайте парична помощ на нашите военни. Който може – качвайте информация в мрежите. Който нищо не може, но поне е готов в деня на референдума да стои по-надалечко и да наблюдава побоищата (за да разпознае впоследствие бандитите) – нека идва!“.

 

09 март 2014 г., 18:27 ч., Киевско време

 

В Джанкьой, руските войски са взели под свой контрол военното летище и обектите на военната част А1387. Това съобщава по телевизионния канал „5 канал“, заместник командирът на поделението – Михаил Третьяк.

 

Не са предявили никакви искания. Те действуват по заповед, тоест няма никаква информация, кога ще си заминат от тук. Летището е предназначено за приемане на военни самолети. Може да приема самолети от класа на Ил-76“ е съобщил Третьяк.

 

09 март 2014 г., 18:48 ч., Киевско време

 

Неизвестни лица в руски военни униформи задържат две групи украински журналисти. Инцидентът става на влизане в Крим от Херсонска област, а информацията е на кореспондента на „Главком“, който е бил на мястото на събитието.

 

Кореспондентът е съобщил, че по време на обиска при влизането в Крим, на ръката на една от журналистките била забелязана татуировка „Небесная сотня“. (В момента в Украина наричат „Небесная сотня“ - „Небесна стотица“ загиналите по време на стрелбата на Майдана, която продължава да се разстрелва. „Небесната стотица“ бързо се превърна в основа на мартирологията на бунта на Майдана, на нейно име в Украина в момента се наричат улици и площади).

 

Един от униформените заплашил журналистката:

 

Вие вече сте стотица? Ей сега ще станете 102“. След това, задържаните журналистки са били отведени в неизвестна посока. Кореспондентът на „Главком“ съобщава:

 

Мъжете първоначално накараха девойките да коленичат, а след това ги отведоха на някъде“. Според него към този час телефоните на колегите му не отговарят.

 

Според журналистите, които са присъствували там, сред изчезналите в Крим журналисти са две активистки на Автомайдана – Шура Рязанцева и Катя Бутко. Татуировката „Небесная сотня“ е била на Шура Рязанцева. За последен път, контакт с тях е имало в 13:16 киевско време. Групата журналисти е пътувала от Херсонска област за Евпатория.

 

Другата група сътрудници на медиите, сред които е бил и журналистът от „Главком“, също е била задържана. Въоръжените лица са иззели всичките налични пари на кореспондентите, но след това все пак ги пуснали да си вървят.

 

09 март 2014 г., 19:09 ч., Киевско време

 

Става ясно, че сред отведените в неизвестна посока журналисти е и кореспондентката на „Тиждень“ - Елена Максименко.

 

09 март 2014 г., 19:13 ч., Киевско време

 

Още едно летище в Крим е завзето от руските войски. Съобщението е на Владислав Селезньов, жител на Симферопол и служител на министерството на отбраната на Украина, който е написал следното в профила си във Фейсбук:

 

Днес, 09 март около 18:00 часа руските войски са завзели летището в Саки. От източници от Новофедоровка стана известно, че летището на морската авиобригада на военноморските сили на Украина е завзето от руски войници. Те са били около 80 души на брой. Оборудвали са огнеми точки около пистата за излитане и разполагат там картечници. Помагат им 40 – 50 неизвестни лица в цивилно облекло. Руснаците са проникнали на летището от страната на населеното място Михайловка, тъй като не са могли да заставят командира на украинската бригада да им отвори основния портал на летището. Затова те са проникнали откъм тила, от близките до летището села, където целостта на оградата на периметъра на летището е нарушена. „Титушките“ (така в Украина наричат паравоенните формирования на привържениците на Янукович) са блокирали с автомобилите си всички контролно-пропускателни пунктове на летището“.

 

В 19:10 часа, вече като очевидец, Селезньов съобщава, че при командния пункт за управление на полетите пристига камион, от който слизат около 20 души в цивилно облекло, които носят в ръцете си бухалки, палки и щитове. Те са поискали да преговарят с командира на бригадата.

 

По-късно, в 20:30 часа, Селезньов ще дъобщи, че към този час, руснаците са завзели пункта за управление на полетите, така наречените „рульожки“ от пистите и пистите за излитане. Неизвестни лица в цивилно облекло се движат по територията на авиобригадата с бухалки в ръце. Украинските бойци удържат контрола над стоянките на авиационна техника и щабът на поделението.

 

09 март 2014 г., 20:01 ч., Киевско време

 

Министерският съвет на Украина отделя 125 800 000 гривни за военнослужещите от въоръжените сили, вътрешните войски на МВР на Украина и за Държавната гранична служба в Крим. Решението на Министерския съвет с № 145 от 09 март 2014 г. е публикувано на сайта на правителството.

 

09 март 2014 г., 20:23 ч., Киевско време

 

В Одеса е проведен митинг в защита на териториалната цялост на Украина под лозунга: „Одна-єдина соборна Україна!“. На прочутата „Потьомкинска стълба“ (“Потемкинская лестница”) около три хиляди активисти изпяват химна на Украина.

 

09 март 2014 г., 20:35 ч., Киевско време

 

В Симферопол въвеждат паспортен контрол в маршрутките и в автобусите, „особено в тези за Севастопол“, според окачените съобщения по спирките. Снимки на съобщенията веднага са качени в социалните мрежи.

 

09 март 2014 г., 20:53 ч., Киевско време

 

Ръководителят на Центъра за военно-политически изследвания в Крим - Дмитрий Тымчук, подлага на сурова критика украински политици и служители, коит опрез деня са разпространили слух за стоварване на руски диверсионни групи в Одеска и Херсонска област. Тымчук определя тези твърдения като лъжливи и вредни. Той пише в профила си във „Фейсбук“:

 

Огромен резонанс предизвика днес съобщението, че в Херсонска и в Одеска област едва ли не се стоварват руски диверсионни групи, целта на които е да провеждат диверсии в „тила на противника“, тоест на територията на Украина. Тази информация започнаха да разпространяват неколцина депутати от Одеския областен съвет. Подеха ги и блогърите и средствата за масова информация.Ние, групата „Информационна съпротива“, положихме днес значителни усилия за да проверим тази информация, отчитайки отзувка й. Не открихме НИКАКВИ потвърждения за нейната достоверност.

 

За сметка на това, получихме данни, че днешната предислокация на флагмана на Черноморския флот на Руската федерация – ракетният крайцер „Москва“ към континенталната част на Украина е предназначена да засили паниката сред населението, предизвикана от подобни слухове. (Слуховете за прехвърляне на диверсионни групи в Одеска и Херсонска област. Б. Ред.). Втората задача е да се демонстрира руско военно присъствие в близост до района на ученията на военноморските сили на САЩ, Румъния и България, което започва утре. (Днес, 10 март 2014 г., б. ред.).

 

Настоятелно молим всички да прекратят разпространяването на панически слухове, които играят в интерес на противника. Обективната официална информация, свързана с действията на окупаторите, се предоставя от прес-службите на украинските силови ведомства. Такава информация предоставя и нашата група „Информационна съпротива“ “.

 

Тук няма да коментираме кой точно предоставя най-обективната информация за кримската криза, но факт е, че един от най-активните информационни източници на украинската страна, категорично опроверга твърденията за прехвърляне на руски диверсионни групи в Одеска и Херсонска област.

 

09 март 2014 г., 21:11 ч., Киевско време

 

Украинските медии се надпреварват да цитират Тони Блинкън - заместник помощник държавния секретар (Deputy Assistant State Secretary – DASS) на президента на САЩ , който съобщава, че на 12 март 2014 г., президентът Барак Обама ще се срещне с украинския премиер - Арсений Яценюк.

 

09 март 2014 г., 21:14 ч., Киевско време

 

Украинските медии разпространяват закъснялата новина, че в селцето Рыбачье в Алуштинския район на Крим, неизвестни лица са подпалили хотел, собственост на кримски татари. Изгоряли са хотелът и два автомобила.

 

09 март 2014 г., 22:00 ч., Киевско време

 

Бившият първи заместник началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украина – адмирал Игорь Кабаненко съобщава за създаването на Щаб на Гражданската отбрана в Украина. Освен всички други свои обичайни функции, щабът ще трябва да „координира работата на гражданското общество и военните експерти по отбраната на Украина“.

 

09 март 2014 г., 22:30 ч., Киевско време

 

На командира на 55-ти ракетен полк в Евпатория е връчен писмен ултиматум. От полка се иска да се разоръжи и да предаде на Черноморския флот на Руската федерация оръжието и оорудването си. (Първи съобщават за това от „Газета.уа: “ http://gazeta.ua/articles/np/_raketnomu-polku-u-evpatoriyi-visunuli-ultimatum-i-dali-na-rozdumi-24-godini/546338 ).

 

Ултиматумът е написан на бланка на Автономна република Крим и е подписан от Юрий Генадиевич Жеребцов – пълномощник по обезпечаването на провеждането на общокримския референдум за присъединяване на Крим към Руската федерация и съветник на министър-председателя на Автономна република Крим. Факсимиле от ултиматума е разпространено в социалните мрежи и вески може да го прочете изцяло.

 

Срокът на ултиматума изтича 24 часа след връчването му. Командуването на ракетния полк е отговорило, че ще даде отговор в указания срок, като ще информира върховното командуване. Междувременно, заместник командирът по техническата част на полка – подполковник Александр Ломако е съобщил, че в намиращия се недалече от ракетния полк авиационен завод са пристигнали десет автомобила с руски войници.

 

09 март 2014 г., 23:22 ч., Киевско време

 

Ръководителят на Центъра за военно – политически изследвания в Крим – Дмитрий Тымчук коментира във Фейсбук профила си, очакването, че поне още известно време, кръвопорлития в Крим няма да има. Той пише:

 

По наши данни, руснаците и в бъдеще ще избягват да използуват огнестрелно оръжие и военни сблъсъци. Тук е особената заслуга на нашите международни партньори – ако започне касапница, те са готови на доста сериозни мерки срещу Русия. Естествено, в този контекст сега е крайно важно да се оказва морална поддръжка на нашите войски в Крим. Те са измъчени и потиснати. Но удържат. И това е главното“.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg

2 коментара

 • Връзка на коментара Теодор Дечев Понеделник, 10 Март 2014 23:26 публикуван от Теодор Дечев

  Г-н Картал,
  Започвате да ставате отегчителен. Ултиматумът е от правителството на Автономна република Крим. Подписано е от лицето, което е цитирано в статията. Най-смешното е, че е на бланка, на която над АР Крим, стои Република Украина.

  Мисля да публикувам фотокопието от този забележителен ултиматум, в който правителството на автономна единица на Република Украина, дава ултиматум на бойна единица на същата държава да предаде оръжието си на въоръжените сили на друга държава. Е, на друга държава, към която въпросното правителство има желание да се присъедини. Странно, смешно, невероятно, но не сме го измислили ние.

  А както писах вече (но Вие се правите на недоразбрал и на недопрочел), бисерният текст на ултиматума вече обиколи социалните мрежи като цветно факсимиле - едно към едно. Наистина ще взема да го кача, та да видим тогава , какво ще избълвате. В нета в момента има десетки къде - къде по-тенденциозни сайтове - защо не идете да поспорите с тях? Или тук Ви е по-уютно?

  Като сте толкова вещ по делата настраните от бившия СССР, как бихте коментирал факта, че Русия е страна - гарант на териториалната цялост на украинското правителство, съгласно Будапещенските споразумения, с които Киев се отказва от ядрените си оръжия? Питам, защото ми омръзна само Вие да питате и да разпитвате. Хайде, отговорете и Вие на нещо?

 • Връзка на коментара recep kartal Понеделник, 10 Март 2014 18:55 публикуван от recep kartal

  Ultimatumyt e ot pravitelstvoto na Krim ???
  Rusnacite tova, rusnacite onova, dokazatelstvs imate li.???

Влезте, за да коментирате