Евросъюзът замразява Южен поток

Вторник, 08 Април 2014 08:42 Публикувана в Свят Прочетена 631 пъти

ЕС се готви да замрази плановете за завършване на газопровода „Южен поток“, който свързва Русия с Европа през Черно море.Това е първото сериозно действие, с което ЕС да накаже Кремъл за завземането на Крим, пише британският вестник „Дейли телеграф“. Важни подробности станаха известни от изтекла в медиите информация за среща на председателя на ЕК Жозе Барозу с български политици, на която той предупредил България да не пречи на новата твърда линия на ЕС към проекта ида не се опитва да подкопава единния отговор на ЕС за Украйна.

 „Казваме на България да бъде много предпазлива“, е заявил Барозу, пише „Дейли телеграф“, като се позовава на български медии. Барозу казал, че „в България има хора, които са агенти на Русия“,намеквайки за личности в Социалистическата партия, които се опитват да сключат двустранна сделка с Кремъл, посочва „Дейли телеграф“. 

Украинският премиер Арсений Яценюк обвини руския президент Владимир Путин, че подготвя почвата за превземане на Донецката област, където е съсредоточена значителна част от тежката индустрия в Украйна. Около 40 хил. руски военни са струпани по границата с Украйна и според Яценюк е кристално ясно, чеПутин има намерение да отиде отвъд Крим и да изостри кризата до опасно равнище,пише „Дейли телеграф“. 

Брюксел се отнася сдържано към проекта „Южен поток“, свързан с огромни договори за олигарси, близки до Путин. Официалната линия е, че проектът все още е в сила, но изтеклите изявления на Барозу потвърждават, че той е политически мъртъв. Германският канцлер Ангела Меркел очевидно губи търпение към Путин, който изглежда я е заблудил два пъти в телефонни разговори, обещавайки ѝ първо, че няма да завземе Крим, а след това, че няма войски по границата с Украйна, посочва британското издание.

Последно променена в Вторник, 08 Април 2014 10:55
Влезте, за да коментирате