18 партии, 6 коалиции и 5 кандидати регистрирани от ЦИК за евроизборите

Четвъртък, 10 Април 2014 18:28 Публикувана в Свят Прочетена 1033 пъти

18 партии, 6 коалиции 5 кандидати, издигнати от инициативни комитети, са се регистрирали в ЦИК за предстоящите избори за Европейски парламент, съобщиха Александър Андреев и Камелия Нейкова от ЦИК. Те са се регистрирали до крайния срок вчера.

Освен големите партии ГЕРБ, ДПС и Атака, документи са подали Синьо единство, Българска левица, Глас народен, БАСТА, Национал-демократичната партия, Българска демократична общност, Българска национално-патриотична партия и други. Сред кандидатите има три „зелени” партии – Зелените, Зелената партия и Партията на зелените. Комунистическите политически сили са две - Съюз на комунистите в България и Партията на българските комунисти. Документи са подали и националистите от Бургас – Национален фронт за спасение на България.

БСП се е регистрирала за участие в изборите с Коалиция за България, където влизат 8 партии и движения – Партията на българските социалдемократи, Движение за социален хубанизъм, Европейска сигурност и интеграция, Комунистическа партия на България, Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, „Нова Зора” и Политическо движение „Еврома”.

АБВ на Георги Първанов също играе в коалиция с Политическо движение „Социалдемократи”, Обединена социалдемокрация, Българска партия либерали и Обединен блок на труда „Български лейбъристи” на Кръстьо Петков.

Реформаторският блок участва с известните ни пет формации – БЗНС, България на гражданите, ДСБ, СДС и Народна партия „Свобода и достойнство”.

Документи са внесли и България без цензура на Николай Бареков, която участва във втора с ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов, Движение Гергьовден на Любен Дилов – син и ЗНС.

В коалиция КОД влизат НДСВ на Антония Първанова, Обединена България на Илияна Раева и Социалдемократическа партия.

На шеста позиция е коалицията Националистически партии на България, в която влизат партиите „Свобода” и „Либертас България”.

Пет са физическите лица, издигнати от инициативни комитети. Това са Александър Сандев, Виктор Папазов от Българска фондова борса, Румяна Угърчинска-Винсенти, Александър Алексиев и Орлин Калев.

Към момента ГРАО е направило проверка на 14 от депозиралите документи политически сили и коалиции за наличие на 2500 подписа, които те са длъжни да внесат. Това са на ГЕРБ, Реформаторския блок, Синьото единство, БАСТА, България без цензура, коалиция КОД, Атака, Коалиция за България, АБВ, Българска комунистическа партия, Българска левица, ДПС и НФСБ. Подписките съдържат минималния брой парафи, съобщиха от ЦИК. Предстои проверката и на останалите кандидати.

Ако при проверката в ГРАО се констатира, че липсват необходимия брой подписа за регистрацията на някоя партия или коалиция, тя ще бъде заличена от списъците, каза още Александър Андреев.

Предстои обявяването на конкурс за компютърната обработка данните от РИК и СИК. Утре в 17 часа изтича срокът за подаване на документи за участие в него. В 17,05 часа офертите ще бъдат отворени, каза още Андреев.

ЦИК е приела и правила за създаването на обществен съвет към комисията. Той ще заседава всеки вторник, но може да присъства на заседания на ЦИК и да представя становища по дневния ред на комисията.

Комисията е взела решение и за условията и реда за участие на застъпниците и кандидатите и представителите на партиите и коалициите в районните и секционните комисии. Предстои да се вземе решение и за срока за обявяването на пълномощниците и застъпниците, пълномощните и представителите, както и условията за участие в заседанията на Районните и Секционните избирателни комисии.

С решение № 107 на ЦИК са определени условията за провеждане на предизборната кампания. А също така финансирането предизборните кампании на партиите и коалициите.

На 14 април изтича срока за регистрацията на кандидатите, издигнати от инициативни комитети. На същата дата е и крайният срок, в който граждани от ЕС могат да бъдат включени в избирателните списъци на България, съобщи още Андреев.

На 19 април  изтича срока, в който коалициите могат да заявят промени в състава си, съобщи Камелия Нейкова.

До 14 април кметовете са длъжни да публикуват предварителните избирателни списъци, а до 19 април ще бъде обявена тяхната втора част – с корекциите, каза още тя.

До 14 април електронните медии са длъжни да обявят условията, при които те ще отразяват предизборната кампания. Предстои ЦИК да вземе решение за начина на разходване на средствата за т. нар. медийни пакети. В момента те се съгласуват с Министерството на финансите, съобщиха от ЦИК.

С цел да предоставят повече информация на избирателите, на интернет страницата на ЦИК вече работи секция „Избиратели”, на която гражданите ще могат да правят проверка за всичко, което ги интересува. Там ще има данни за СИК-овете, адреса им и броя граждани, които имат право да гласуват там.

На сайта на ЦИК вече има и електронна заявка за гласуване от чужбина, съобщи Нейкова. По думите й до момента вече са подадени 77 заявления от чужбина за откриване на пунктове за гласуване. Крайният срок за това е 29 април.

Не би следвало да има проблеми в това, че правната комисия в парламента е решила да направи промени в изборната бюлетина, коментира представителите на ЦИК. Според тях все още има време парламентът да гласува промените. Всички решения по външния вид на бюлетината трябва да бъдат взети 30 дни преди гласуването, което ще рече до 24 април. „Следователно има време. Дали ще е с квадратче и кръгче, няма значение”, заяви Нейкова.

Последно променена в Четвъртък, 10 Април 2014 19:07
Влезте, за да коментирате