Париж: Изтиквайте ромите откъдето са дошли - в Румъния и България

Сряда, 16 Април 2014 14:13 Публикувана в Свят Прочетена 1635 пъти

Полиция в Париж: Вътрешна заповед на полицейския комисариат в 6-и район в Париж нарежда да се изтикват систематично ромите от територията му, разкрива вестник "Паризиен". Изтичането на информация за нея скандализира гражданските сдружения, които дори призоваха за  протест.Министърът на вътрешните работи "уточни" разпореждането. Бернар Казньов съобщава в специално комюнике, че "не е възможно да бъде упражняван никакъв контрол над личността в зависимост от нейната действителна или предполагаема националност".

 Префектурата в същото време призна за "несръчност" в изказа. Директорът на кабинета на парижката префектура Лоран Нюне потвърди съществуването на тази заповед, но не я осъди: документът предвиждал просто " да премахне инструкциите, дадени на полицейския личен състав" заради завръщащите се на обществени места семейства, които се настаняват там понякога с много малки деца."При това положение ние им предлагаме решения за спешен подслон", твърди висшият служител, като признава, че думата " изтика" е "несръчна".

Най-лошото би било, ако не виждаме какво става не само в Париж, но и в много от големите градове на Франция, където вече две-три години приижда население, което не бива да се заклеймява, но което е реалността, заяви по телевизия BFMTV Жан-Пиер Льокок, кмет на 6-и район. Нямам намерение да ги прехвърля към други райони, призовавам проблемът да се реши, каза той.

Говорителят на правителството Стефан льо Фол твърди по тв RTL, че трябва "да се намери начин ромите да бъдат върнати там, откъдето са дошли - от Румъния и от България, в името на политиката, която трябва да запази човешки размери", като по този начин потвърждава програмата на своята партия. Малко по-късно той изяви като по-безпощаден с аргумента, че "парижани не приемат това присъствие".

 "Целта е да се избегне тези хора, които са бедни и затруднени, да изнервят докрай всички", каза той.Полицията, която "изтиква ромите под претекст за бъдещи операции за изселване и подпомагане", възмути няколко правозащитни асоциации. La Voix des Rоms (Гласът на ромите) и  SOS Racisme(СОС - расизъм) призоваха за протест следващия вторник.

Последно променена в Сряда, 16 Април 2014 14:38
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате