Петро Порошенко обяви, че Русия е започнала инвазия в Източна Украйна

Четвъртък, 28 Август 2014 19:05 Публикувана в Свят Прочетена 1096 пъти
Тази сателитна снимка, предоставена от Върховната щабквартира на съюзните сили в Европа цели да покаже присъствието на руска самоходна артилерия в Украйна Тази сателитна снимка, предоставена от Върховната щабквартира на съюзните сили в Европа цели да покаже присъствието на руска самоходна артилерия в Украйна

Репортер на "Ройтерс" съобщава, че е видял колона от бронирана техника и войници, един от тях ранен, на руска земя близо до границата с Украйна край териториите, за които Киев твърди, че са окупирани от руска армия.

Нито войниците, нито бойните машини носели каквито и да било разпознавателни знаци. Хеликоптер Ми-8, кацнал близо до колоната, обаче бил изрисуван с червена звезда, която е част от руските военни инсигнии.

Колоната се била насочила на изток от украинската граница край село Краснодаровка в Ростовска област, на 3 километра от границата и около 30 километра от украинския град Старобешеве, който според управлението в Киев е под контрола на проруски сепаратисти.

Два бронетранспортьора, шест военни камиона и един багер съставляват военната част, а войниците били изпоцапани, един от тях с превръзка на лицето. Всички машини били маркирани с бели кръгове.

Репортерът на "Ройтерс" разказва, че по пътя към Краснодаровка има още много камиони, отбелязани с бели кръгове, много от които се отправят към украинската граница. Много от войниците носят бели ленти около ръцете и краката си, което отговаря на описанието на неидентифицираните бойци, забелязвани около Старобешеве през последните 48 часа.

Един от войниците, запитан какво означават белите ленти, отговаря, че това е знак, че "си окей и си един от на". Друг разказва, че идва от руския град Иваново, разположен на 1400 километра на север, където е базирана 98-ма въздушнопреносима дивизия. Никой не отговаря дали са част от руската войска.

По-рано днес украинският президент Петро Порошенко отказа визитата си в Турция и обяви, че Русия е започнала инвазия в Източна Украйна. Той поиска спешно събрание на Съвета за сигурност на ООН.

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна от своя страна съобщи, че армията е загубила контрол над Новоазовск, а целта на въоръжената колона в Югоизточна Украйна е превземането на Мариупол.

Последно променена в Четвъртък, 28 Август 2014 19:32
Влезте, за да коментирате