Руският опозиционер Навални осъден на 3,5год. затвор

Вторник, 30 Декември 2014 11:16 Публикувана в Свят Прочетена 615 пъти
Обвинен е в източване на „Ив Роше“. Обвинен е в източване на „Ив Роше“. Снимка: vesti.bg

Московски съд призна за виновни руския опозиционер Алексей Навални и брат му Олег, обвинени в присвояване на средства от филиал на френската компания "Ив Роше", предадоха Франс прес и ТАСС.
Навални бе осъден на 3,5 години затвор условно. Брат му Олег получи същата присъда, но ефективна, и бе задържан в залата на съда. Алексей остава под домашен затвор до влизане на присъдата в сила.
Удряйки по масата с юмруци, Алексей Навални обвини руското правосъдие, че присъдата срещу брат му цели да бъде упражнен натиск върху опозиционера. "Какво правите? Това е някаква свинщина. Какво е извършил, та го хвърляте в затвора?", цитира Интерфакс думите на Алексей Навални след огласяването на присъдата на брат си.


Навални призова привържениците си да излязат да протестират на улицата. Тази вечер се очаква демонстрация на Манежния площад, край Кремълската стена. Във Фейсбук повече от 16 000 души са заявили, че ще участват в нея. Защитата каза, че ще обжалва присъдата, според която всеки от братята ще трябва да плати и глоба от 500 000 рубли (близо 7170 евро).
Алексей Навални бе обвинен, че заедно с брат си Олег е присвоил 27 милиона рубли (около 360 000 евро) в ущърб на компанията "Ив Роше" и още 4,4 милиона рубли (63 080 евро) от дружеството "Многопрофилна процесингова компания", заради което обвинението поиска за тях съответно 10 и 8 години лишаване от свобода. Съдът задължи двамата да изплатят на "Многопрофилна процесингова компания" равностойността на присвоеното.
Край сградата на съда се бяха събрали към 100 души - повечето журналисти и блогъри. Полицията ги предупреди, че ако се опитат да нарушат обществения ред, ще им бъде потърсена отговорност, както предвижда законодателството, съобщи московското управление на МВР, цитирано от ТАСС. Франс прес съобщи за един задържан.
Вчера се разбра, че съдът е пренасрочил огласяването на присъдата от 15 януари на 30 декември, посочва Интерфакс. Ведомството е обяснило пред агенцията, че присъдата вече е била написана от съдията Елена Коробченко.
Изтеглянето на съдебното заседание за огласяване на присъдата породи предположения, че властите са искали да предотвратят евентуални масови протести, избирайки днешната дата, когато в Русия вече започва подготовката за посрещането на празниците - Новата година и и Коледа по Юлианския календар, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: БТА

Влезте, за да коментирате