Лявата „Сириза” продължава да води в Гърция

Неделя, 04 Януари 2015 10:33 Публикувана в Свят Прочетена 650 пъти
Преднината й е над 3 процента. Преднината й е над 3 процента. Снимка: БГ Нес

Социологически проучвания показват, че СИРИЗА, водена от младия и напорист Алексис Ципрас,  има преднина пред консервативната "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас, макар тя да е намаляла до 3,1 процента, след като стана ясно, че ще има предсрочни избори.

Проучването за вестник "Елефтерос типос" е било извършено на 29 и 30 декември, след като премиерът Самарас не успя да убеди парламента да избере неговия кандидат за президент.

Според анкетата подкрепата за СИРИЗА е 30,4 на сто, а за "Нова демокрация" на премиера - 27,3 процента. Миналия месец преднината на СИРИЗА бе малко по-голяма - 3,4 на сто. На трето място в допитванията е комунистическата партия с подкрепа от 4,8 на сто, следвана от лявоцентристката "То потами"с 4.7 и от крайнодясната "Златна зора" с 3.8 процента. Социалистическата ПАСОК, която управлява в коалиция с "Нова демокрация" получава подкрепата само на 3.5 на сто от анкетираните. 

Според същото допитване 74,2 на сто от анкетираните са заявили, че страната им трябва "на всяка цена" да остане в еврозоната, а 24,1 на сто са на противоположното мнение. В анкетата са участвали 1002 души.

Влезте, за да коментирате