Западът тласка Русия към Китай, според Ноам Чомски

Четвъртък, 08 Януари 2015 08:53 Публикувана в Свят Прочетена 835 пъти
Против санкциите срещу Русия е. Против санкциите срещу Русия е. Снимка: dnesplus.bg

Ноам Чомски е американски философ и политически активист. Той е професор в Масачузетския технологичен институт. Анализът е част от негово интервю, дадено за RT.

Днешната политика на западните държави подтиква Русия към сближаване с Китай.

Западът не може да изолира Русия, но може да й причини сериозни щети. Това обаче което вероятно ще направи и вече е започнал да прави – и аз съм единственият, който смята това – е да изтласква Русия на Изток към по-тесни отношения с Китай.

Въпреки съществуващата в миналото враждебност между Русия и Китай, тези две държави имат общи интереси, а в условията на санкции и друг вид натиск Русия практически е принудена да върви към по-тесни отношения с Китай.

Настоящата политика на Запада подтиква Русия към по-тясно взаимодействие с Шанхайската организация за сътрудничество /ШОС/. Центърът на тази значима международна система е Китай.

Противопоставянето между Америка и Китай е част от обявения от Барак Обама завой на Вашингтон на Изток.

Сътрудничеството в рамките на планираната търговско-икономическа организация Тихоокеанско партньорство, включваща в себе си редица азиатски страни, но което е изключително важно – без Китай, цели да превърне държавите-членки на тази организация в икономически партньори на американската военна стратегия при завръщането на Вашингтон в Азия.

Американските санкции срещу Русия ще съдействат за изработването на "насрещен курс" от страна на ШОС или друга организация, в която ще членува Русия. Това обединение ще може да се налага и утвърждава в целия евразийски регион - първоначално в Турция, а след това в държавите от Западна Европа, които имат стари и тесни контакти както с Русия, така и с Изтока - например Германия.

Източник:  Агенция „БГНЕС”

Влезте, за да коментирате