Двамата заподозрени за извършването на кървавото нападение срещу седмичника "Шарли ебдо" са взели заложници в предприятие в селището Дамартен ен Гоел близо до Париж

Петък, 09 Януари 2015 11:51 Публикувана в Свят Прочетена 719 пъти
Терористите са взели заложници близо до Париж Терористите са взели заложници близо до Париж

Двамата заподозрени за извършването на кървавото нападение срещу седмичника "Шарли ебдо" са взели заложници в предприятие в селището Дамартен ен Гоел близо до Париж. Френската полиция съобщи за престрелка в района на издирването на двамата братя Шериф Куаши и Саид Куаши. Радио Ер Те Ел Един съобщи, че човек е убит и няколко са ранени преди вземането на заложниците, но радио Ер Те Ел, но прокурорът на Париж опроверга информацията. Сутринта в четвъртък двамата братя откраднаха автомобил "Пежо" в градчето Монтани Сент Фелисите, на 50 км североизточно от Париж. Полицията ги преследва на магистрала А2. Малко по-късно бе съобщено, че са взети заложници, като не е известен броят им.

Френските специални части претърсваха къща по къща района, след като в сряда бяха засечени в град близо до Париж, където ограбиха бензиностанция. По-късно след спешна среща между президента Франсоа Оланд, премиера Манюел Валс и полицейски началници, френският вътрешен министър Бернар Казньов обяви, че е в ход операция по залавянето на двамата братя в град Дамартен ан Гоел. По пътищата в района военни и жандармеристи контролират достъпа и спират всички коли за проверка. На автомобилен път, свързващ тази зона с Париж, са разположени камиони на жандармерията.

Местен жител каза по телефона пред BFMTV, че местните хора стоят блокирани в домовете си. Той казва, че се намира на около 300 метра от мястото, където се провежда полицейската операция. Описва го като малка сграда в индустриална зона, което рано сутринта е обградено от полиция и хеликоптери във въздуха. "Всички са блокирани в домовете си зад заключени врати", твърди очевидецът. Нападателите стреляли безразборно в редакцията на "Шарли ебдо". При атаката срещу френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" бяха убити 12 души – 2 полицаи и 10 журналисти. Един от малкото оцелели от атентата репортерътЛоран Леже разказа, че е участвал в редовната седмична планьорка на редакцията в сряда в парижкото седалище на вестника, когато нахлули двама мъже с автоматични оръжия. "Те просто започнаха да стрелят по присъстващите", заяви Леже за радио Франс енфо, опровергавайки предишна информация, ченападателите питали за имената на хората, които искали да застрелят. "Видях маскиран мъж, видях много кръв, видях половината редакционен съвет на земята. Още се питам как съм се отървал", обясни той, обобщавайки разказа си с две думи: "Видях ужаса.
"Сред 12-те жертви са карикатуристите Шарб, Волински, Кабю, Тинюс и Оноре, както и хроникьорът и икономист Бернар Марис. "Заседанието на редакционния съвет приключваше и внезапно чухме шум като от пиратки, после вратата се отвори и някакъв човек нахлу с викове "Аллах акбар". Приличаше на човек от Же И Же Ен или Ред (GIGN, RAID - елитни части на жандармерията и полицията), беше с качулка, целият в черно, държеше оръжие с двете ръце и започна стрелба, замириса на барут. За щастие успях да се хвърля зад една маса в ъгъла, убягнах му, а приятелите от вестника паднаха", разказва Леже.

"Стана много бързо. Никой от малката група оцелели още не е осъзнал, че това наистина се е случило", обясни журналистът. Виждах другите на земята, чувах изстрелите и внезапно настана тишина. Втурнахме се към ранените, държах ръката на уебмастъра ни", който продължава да е в тежко състояние, продължи той.

Двамата заподозрени за извършването на кървавото нападение срещу седмичника Шарли ебдо са взели заложници в предприятие в селището Дамартен ен Гоел близо до Париж

Редакцията, особено ръководителят й Стефан Шарбоние, по прякор Шарб, е знаела, че е застрашена откакто през 2006 г. вестникът публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед, което бе последвано от смъртни заплахи. "Шарб се чувстваше по-заплашен от нас, ние се бяхме абстрахирали от тази заплаха", довери Лоран Леже. Той също е решен да публикува нов брой на седмичника следващата седмица. "Ще направим нещо. Важно е. Получихме хиляди имейли, есемеси, от всички страни", заяви той.

"Не искам да правим некрологичен брой, искам да направим брой, който изразява предизвикателството, че съществуваме, предизвикателството да можем да казваме нещата каквито са, да продължим да се борим срещу тъпанарщината, срещу човешката глупост, срещу мракобесието, срещу всички видове фундаментализъм", заключи оцелелият от атентата срещу "Шарли ебдо" репортер.

Последно променена в Петък, 09 Януари 2015 12:06
Влезте, за да коментирате