В „ръчното управление” е проблема на Русия, според Ходорковски

Събота, 17 Януари 2015 20:18 Публикувана в Свят Прочетена 580 пъти
Бившият затворник с политически амбиции. Бившият затворник с политически амбиции. Снимка: segabg.com

"Ръчното управление" е едно от най-уязвимите места на Русия и на режима на Владимир Путин. Това мнение изрази бившия ръководител на ЮКОС и опонент на президента Путин, Михаил Ходорковски.

Според него "черният четвъртък" за руската рубла /ден вторник, 16 декември/, се е случил именно защото тогава Владимир Путин е бил зает с Украйна и не е смогнал навременно да предостави пълномощия на Централната банка да стабилизира пазара.

За да бъдат задействани резервите на Централната банка е нужна лично заповедта и одобрението на Путин, казва Ходорковски в интервю за CNN, пише new.ru.

Путин беше зает с други проблеми и за малко да настъпи пълен провал. След това бяха предприети действия от ЦБ за поправка. Но за страната това беше шок.

Управлението на руския президент Владимир Путин вероятно ще "престане да съществува" в рамките на десетилетие, предвижда  бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски.

Според него строго контролираната политическа система на Кремъл е загубила способността си да се трансформира и вероятно ще бъде променена отвън. Един от основните проблеми е, че "режимът, създаден от Путин, не може да управлява няколко кризи едновременно."

Според Ходорковски това е органичен проблем на системата. "Режимът на Путин може да се справи с една криза с цялата си мощ, толкова доколкото в ръцете на Путин е съсредоточен значителна част от руския потенциал. Когато кризите станат две - както в момента: Украйна и вътрешните икономически проблеми - той започва да се проваля".

"Ако има трета криза, системата изобщо не може да се управлява", счита Михаил Ходорковски.

Петролният магнат Михаил Ходорковски бе помилван от Путин през декември 2013 г. след прекарани 10 години в затвора по обвинения в данъчни измами в особено големи размери.Според  привържениците му обвиненията са били политически мотивирани, точно в период, когато Ходорковски имаше намерение да влезе сериозно в политиката като опонент на Владимир Путин.

След излизането си от затвора Михаил Ходорковски живее в Швейцария. Ходорковски не крие, че и до този момент има амбиции в политиката.

Източник: news.bg

http://news.ibox.bg/news/id_2085408032

Влезте, за да коментирате