Ево Моралес за трети път начело на Боливия

Четвъртък, 22 Януари 2015 21:08 Публикувана в Свят Прочетена 1192 пъти
Моралес принуди чуждестранните петролни и газови компании да се откажат от част от печалбите си в полза на държавата. Моралес принуди чуждестранните петролни и газови компании да се откажат от част от печалбите си в полза на държавата. Снимка: България он еър

Ево Моралес положи днес клетва като президент на Боливия за трети мандат, който ще продължи пет години до 2020 г., предаде ТАСС. 

На изборите през октомври Моралес спечели 61 на сто от гласовете, а неговата партия "Движение за социализъм" запази мнозинството си в двете парламентарни камари. За пръв път Ево Моралес, който е от индианската общност аймара, стана президент след изборната си победа през декември 2005 г. После той обяви курс на национализация в енергийния сектор и принуди чуждестранните петролни и газови компании да сеоткажат от част от печалбите си в полза на държавата. Предишната боливийска конституция предвиждаше право на два поредни президентски мандата.

През 2009 г. бе приет нов основен закон и затова Конституционният съд позволи на Моралес да се кандидатира наново с мотива, че първият му мандат е бил по старата конституция.

Източник: БТА

Последно променена в Четвъртък, 22 Януари 2015 21:30
Влезте, за да коментирате