Не казаха ли гърците „Не” на еврозоната

Понеделник, 26 Януари 2015 17:50 Публикувана в Свят Прочетена 970 пъти
Коалицията на левите радикални сили СИРИЗА спечели историческа победа на парламентарните избори в Гърция, която може да окаже влияние на курса на строги икономии в Европа. Сириза е спечелила 36,34% от гласовете, което й дава право на 149 депутати в 300-местния парламент, предаде AFP, позовавайки се на данните на вътрешното министерство на страната след преброяване на 100% от бюлетините. Коалицията на левите радикални сили СИРИЗА спечели историческа победа на парламентарните избори в Гърция, която може да окаже влияние на курса на строги икономии в Европа. Сириза е спечелила 36,34% от гласовете, което й дава право на 149 депутати в 300-местния парламент, предаде AFP, позовавайки се на данните на вътрешното министерство на страната след преброяване на 100% от бюлетините. Снимка: БГ Нес

Коалицията на левите радикални сили СИРИЗА спечели историческа победа на парламентарните избори в Гърция, която може да окаже влияние на курса на строги икономии в Европа. Сириза е спечелила 36,34% от гласовете, което й дава право на 149 депутати в 300-местния парламент, предаде AFP, позовавайки се на данните на вътрешното министерство на страната след преброяване на 100% от бюлетините.

Така, за абсолютно мнозинство на партията не й достигат две депутатски места. Сириза има преднина от 8,53% пред Нова демокрация на досегашния премиер Андонис Самарас, която е подкрепена от 27,81% от избирателите и изпраща 76 свои представители в парламента.Дясната партия Независими гърци, която Сириза избра за свой коалиционен партньор, е шеста политическа сила в Гърция с 4,75% от гласовете и 13 депутати. Така двете партии в управляващата коалиция ще имат 162 гласа в парламента.

Резултатът на националистическата партия Златна зора - 6,28% от гласовете и 17 депутати в парламента, я прави третата политическа сила в Гърция. Следва партията Потами с 6,05% и 17 депутати.

Комунистическата KKE е на пето място с 5,47%, или 15 депутати. Точно след Независимите гърци, на седмо и последно място се нареждат социалистите от Пасок с 4,68% и 13 парламентаристи.

„Нашето общо бъдеще в Европа не е бъдеще на икономии", това е посланието , с което  Алексис Ципрас спечели сърцата на елините. Ципрас стана най-младият министър-председател в историята на Гърция. Той е само на 40 години. Коалицията му ще прибави 50 места към изборния си резултат като първенец в напдпреварата.

Крайнолевият политик се зарече още на следващия ден, след като стане премиер, да вдигне минималната заплата, да пусне тока на безработните и да даде достъп до здравна помощ на неосигурените. Противниците му обаче твърдят, че тези обещания никога няма да бъдат спазени.

Коментари от България

Според  Атанас Мерджанов от БСП,  пълната победа на СИРИЗА е резултат от различната политика от десетилетия на двете основни партии в Гърция – ПАСОК и Нова демокрация. Тя е плод на сериозното подценяване на проблемите като безработица, вътрешна конкуренция, живот на вересия и култ към един елит от лъжеполитици. 

Бившият  депутат  и идеолог на движение „Модерна България” Борислав Цеков, коментира, че  времето на стария ред в Европа, който се определя от ритъма на германския ботуш и звуците на френския шансон, бавно, но сигурно изтича.

Акад. проф. Григор Велев заяви пред колегите от  БЛИЦ, че СИРИЗА ще пледира за нов ред в ЕС, но същевременно е скептик относно  напускането на еврозоната от страна на Гърция.
Задължителното гласуване на гърците

Гласуването в Гърция е задължително, а неявяването пред урните по закон се наказва със затвор до една година, отказ от издаване на паспорт или шофьорска книжка, както и отнемане на звания или длъжности. Извинени са само гласоподаватели над 70-годишна възраст, трудноподвижни хора или такива, оказали се на повече от 200 км от своята избирателна секция по уважителни причини. 

Задължителното гласуване е заложено в гръцката конституция още през 1952 г. От 2001 г. обаче неспазването на закона не се преследва. Затова днес санкциите са по-скоро символични.

На последните парламентарни избори през 2012 г. избирателната активност бе 62,47%, или най-ниската регистрирана в Гърция, сочат официалните данни, цитирани от в. „Катимерини“.


За изготвяне на статията са използвани текстове от сайта „ glasove.com” и Агенция „Фокус”

Последно променена в Понеделник, 26 Януари 2015 18:04
Андриан Боянов

Андриан Боянов e юрист, участник в управителните органи на някои от активните неправителствени организации, борещи се за върховенство на закона,съхраняването на демократичните ценности и наблюдение на изборния процес. На 24г. неженен. Андриан Боянов е адвокат в Софийска адвокатска колегия, кантора „Беров, Боянов, Гогов и партньори“.

Влезте, за да коментирате