В Европа трябва да се изгради сигурност не против, а със Русия, заяви Меркел

Събота, 07 Февруари 2015 15:09 Публикувана в Свят Прочетена 943 пъти
"Никой няма интерес от ново разделение в Европа. Искаме да  изградим сигурност съвместно с Русия", каза Меркел. "Никой няма интерес от ново разделение в Европа. Искаме да изградим сигурност съвместно с Русия", каза Меркел. Снимка: novini.bg

Европа иска да изгради сигурност заедно с Русия, а не противнея. Това заяви днес на Мюнхенската конференция по сигурността германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

"Никой няма интерес от ново разделение в Европа. Искаме да изградим сигурност съвместно с Русия", каза Меркел.

Според нея кризата в Украйна поставя под въпрос съвременния световен ред. По думите й "действията на Русия са нарушили световния ред и принципите на съвместно съществуване в Европа".Канцлерът каза, че Германия е готова заедно със съюзниците да помогне за "укрепване на трансатлантическата и европейската безопасност".

Необходимо е сътрудничество в решаването на актуалните проблеми - от неразпространението на ядрено оръжие до борбата с международния тероризъм, допълни тя. 

Меркел посочи важността и на сътрудничеството с Русия по редица международни въпроси, включително уреждането на сирийската криза. По думите й "химическото оръжия в Сирия почти е унищожено до голяма степен благодарение на сътрудничеството с Русия".

Меркел обаче определи като належаща задача преговорите за уреждане на украинската криза.Успехът на новата френско-германска мирна инициатива за Украйна не е гарантиран, заяви германската канцлерка.

"След вчерашните разговори в Москва, които водихме френскиятпрезидент и аз, не е сигурно, че ще постигнем успех. Но според мен и според френския президент безспорно си заслужава да опитаме", каза канцлерката, цитирана от Ройтерс и ДПА.

Тя повтори обвиненията, че Русия нарушава международните закони с действията си в Украйна. "Онези, които искат да са частот международната общност, трябва да приемат ценностите на международната общност", каза Меркел.

Канцлерката посочи, че Западът трябва да използва икономически натиск срещу Русия, а не да оказва помощ на украинската армия, предаде ДПА. Според Меркел доставяне на оръжия няма да помогне за уреждане на конфликта в Украйна, посочва АФП.

"Убедена съм, че този конфликт няма да бъде решен с военни средства. Нашата сила е в икономическия натиск", подчерта германският канцлер по повод намеренията на САЩ да доставят оръжие за Украйна.

"Броят на оръжията в региона е голям и не е довел до ситуация, в която виждам решение", отбелязва тя и добави, че координира политиката си със Вашингтон.

"Разбирам дебатите, но според мен повече оръжия няма да доведат до напредъка, от които Украйна се нуждае. Наистина се съмнявам", каза Меркел.

Източник: БТА

http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1010322

Влезте, за да коментирате