Папата призова „всички страни” в украйнската криза да спазват „принципа на международното право”

Вторник, 10 Февруари 2015 22:16 Публикувана в Свят Прочетена 828 пъти
Франциск изтъква, че преговорите са "единственият  възможен път за излизането от спиралата на обвинения и ответни  действия. Франциск изтъква, че преговорите са "единственият възможен път за излизането от спиралата на обвинения и ответни действия. Снимка: segabg.com

Папа Франциск призова днес "всички страни" в украинския конфликт да спазват "принципа на международното право", в навечерието на решаващата среща в Минск между лидерите на Русия,Украйна, Германия и Франция, съобщи Франс прес.

В изявление, прочетено от говорителя му Федерико Ломбарди, папата настоява за "искрено усилие от всеки един за прилагането на споразуменията, постигнати с общо съгласие", припомняйки "принципа на международното право".

Ломбарди прецени за полезно да уточни, "папата се обръща къмвсички заинтересувани страни", тъй като различните призиви на светия отец за мир "дадоха повод за различни интерпретации". Франциск изтъква също, че преговорите са "единственият възможен път за излизането от спиралата на обвинения и ответни действия".

Различните призиви на папата бяха критикувани, защото той необвинява поименно Русия и проруските бунтовници в Източна Украйна, които Киев сочи за отговорни за възобновяването на конфликта, в нарушение на постигнатите договорености, отбелязва агенцията.

Източник: БТА

Влезте, за да коментирате