Външните министри на „нормандската четворка” се срещнаха в Париж, но разногласията останаха

Вторник, 24 Февруари 2015 23:04 Публикувана в Свят Прочетена 986 пъти
 "Ние сме изключително обезпокоени от последните атаки в  околностите на Мариупол и други места близо до Мариупол.  Опасяваме се от възможното предислоциране на сили от Дебалцеве в посока Мариупол", каза Климкин пред репортери. "Ние сме изключително обезпокоени от последните атаки в околностите на Мариупол и други места близо до Мариупол. Опасяваме се от възможното предислоциране на сили от Дебалцеве в посока Мариупол", каза Климкин пред репортери. Снимка: banker.bg

Украйна се опасява, че проруските сили се стремят да превземат контролирания от правителството пристанищен град Мариупол на Азовско море. Това заяви днес украинският външен министър след среща в Париж на "нормандската четворка" на министерско равнище, предаде Ройтерс. 
"Ние сме изключително обезпокоени от последните атаки в околностите на Мариупол и други места близо до Мариупол. Опасяваме се от възможното предислоциране на сили от Дебалцеве впосока Мариупол", каза Климкин пред репортери. 


По думите му министрите от "четворката" не са постигнали съгласие за ситуацията в Дебалцево, допълни ТАСС. Важният ж.п. възел Дебалцево бе превзет от проруските бунтовници след тежки сражения, продължили след влизането в сила на примирието. Според Асошиейтед прес Климкин е излязъл от залата за преговорите в Париж с мрачно изражение и е съобщил, че са постигнати договорености само по "технически аспекти", включително да се оказва повече съдействие на наблюдателите от ОССЕ. Френският първи дипломат Лоран Фабиюс е казал, че трябвада бъде удължен мандатът на мисията на ОССЕ и че "четворката" еубедена в необходимостта да продължи консултациите в този формат.


След днешната среща шефът на германската дипломация Франк-Валтер Щайнмайер предупреди проруските сепаратисти да не нападат украинския град Мариупол, защото това ще постави отново под въпрос Минските споразумения, предаде Франс прес.ТАСС цитира руския външен министър Сергей Лавров, че най-важното сега е изтеглянето на тежките оръжия от фронтовата линея в Източна Украйна и пристъпването към решаване на политическите въпроси.

Източник: БТА

http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1023086

Влезте, за да коментирате