Йоджалан зове за помирение с Турция

Събота, 28 Февруари 2015 20:30 Публикувана в Свят Прочетена 788 пъти
Още преди две години Йоджалан беше призовал кюрдските бунтовници да се оттеглят от турската територия към Северен Ирак. Впоследствие обаче ПКК прекрати изтеглянето с аргумента, че Турция не е предприела реципрочни стъпки. Още преди две години Йоджалан беше призовал кюрдските бунтовници да се оттеглят от турската територия към Северен Ирак. Впоследствие обаче ПКК прекрати изтеглянето с аргумента, че Турция не е предприела реципрочни стъпки. Снимка: internews.bg

Лидерът на Кюрдската работническа партия ПКК Абдула Йоджалан отправи призив за помирение с турската държава. В изявление от затвора, където излежава доживотна присъда, Йоджалан призова своите последователи да участват в преговори за разоръжаване през пролетта. По думите му, отсега-нататък вместо въоръжена борба трябва да се води демократична политика. 

 

Още преди две години Йоджалан беше призовал кюрдските бунтовници да се оттеглят от турската територия към Северен Ирак. Впоследствие обаче ПКК прекрати изтеглянето с аргумента, че Турция не е предприела реципрочни стъпки. 

 

По повод новия призив на кюрдския лидер, турският вицепремиер Ялчън Акдоган заяви, че правителството е решено да постигне окончателно решение на кюрдския конфликт, отнел живота на над 40 хиляди души.

Източник: БНР

Влезте, за да коментирате