Продажбите на оръжие в световен мащаб за 2014г. растат

Неделя, 08 Март 2015 13:56 Публикувана в Свят Прочетена 933 пъти
„Рекордните цифри се дължат на силното търсене от страна на развиващите се икономики на военни самолети и ескалацията на регионалното напрежение в Близкия изток и Азиатско-тихоокеанския регион”, отбелязва Бен Муърс, анализатор в компанията. „Рекордните цифри се дължат на силното търсене от страна на развиващите се икономики на военни самолети и ескалацията на регионалното напрежение в Близкия изток и Азиатско-тихоокеанския регион”, отбелязва Бен Муърс, анализатор в компанията. Снимка: БГ НЕС

През 2014 г. световните продажби на въоръжение за отбранителната индустрия са се увеличили за шеста поредна година, достигайки 64,4 млрд. долара - с 13,4% повече от 2013 г., показва доклад на базирания в Лондон анализатор на световната оръжейна търговия IHS.


„Рекордните цифри се дължат на силното търсене от страна на развиващите се икономики на военни самолети и ескалацията на регионалното напрежение в Близкия изток и Азиатско-тихоокеанския регион”, отбелязва Бен Муърс, анализатор в компанията.


Саудитска Арабия е отнела лидерството на Индия като най-голям вносител на военно оборудване. Саудитският внос се е увеличил с 54%, достигайки 6,5 млрд. долара, а тази година се очаква нов ръст - от 52% до 9,8 млрд. долара, прогнозират експертите на базата на планираните доставки. На второ място по внос е Индия, на трето - Китай.


Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са внесли през миналата година въоръжение за общо 8,6 млрд. долара - повече, отколкото цялата Западна Европа.


От гледна точка на износа с продажби за 23,7 млрд. долара САЩ осигуряват една трета от целия световен износ и са най-облагодетелствани от ръста на пазара, сочат още данните.


Русия, която снабдява с оръжие предимно Китай, се нарежда втора по износ с продажби за 10 млрд. долара, с 9% повече, отколкото през 2013 г. След години на растеж обаче руският износ е изправен пред трудности и за 2015 г. се очаква спад, като тази тенденция може да се задълбочи от наложените на Москва от Запада санкции заради украинския конфликт.


Третият износител на оръжие след САЩ и Русия е Франция с продажби за 4,9 млрд. долара. Четвърта е Великобритания (4,1 млрд. долара), следвана от Германия (3,5 млрд. долара), Италия (1,9 млрд. долара), Израел (1,7 млрд. долара) и Китай (1,5 млрд. долара).
В челната тройка на компаниите износители влизат американските Boeing, Lockheed Martin и Raytheon. Европейската компания Airbus Group остава четвърта.


Източник: Investor.bg 

http://www.investor.bg/drugi/338/a/svetovnite-prodajbi-na-oryjie-sa-narasnali-s-13-prez-2014-g-190552/

Влезте, за да коментирате