Статуите унищожени от ИД в музея в Мосул, били копия, потвърждават иракски представители

Неделя, 15 Март 2015 11:34 Публикувана в Свят Прочетена 560 пъти
Така почитателите на антиките могат да си отдъхнат с  облекчение. На 26 февруари ИД разпространи видео в Туитър, в  което в продължение на пет минути се вижда как джихадистите  разрушават с чукове антични статуи в музея в Мосул. Тази акция  беше определена от ИД като най-голямото разрушаване на идоли в  съвременната епоха. ИД каза, че стойността на унищожените статуи е 500 милиона долара. Така почитателите на антиките могат да си отдъхнат с облекчение. На 26 февруари ИД разпространи видео в Туитър, в което в продължение на пет минути се вижда как джихадистите разрушават с чукове антични статуи в музея в Мосул. Тази акция беше определена от ИД като най-голямото разрушаване на идоли в съвременната епоха. ИД каза, че стойността на унищожените статуи е 500 милиона долара. Снимка: ploshtadslaveikov.com

Статуите, унищожени от джихадистите от групировката Ислямска държава в музея на античното изкуство в град Мосул в Ирак, са били копия на оригинални творби, пише в. "Кориере дела сера".


След появили се информации в медиите по този въпрос новината потвърди директорът на Националния музей на Ирак в Багдад Каис Хюсеин Рашид.


"Статуите там бяха копия, оригиналите са тук в Багдад", заяви Рашид.


Така почитателите на антиките могат да си отдъхнат с облекчение. На 26 февруари ИД разпространи видео в Туитър, в което в продължение на пет минути се вижда как джихадистите разрушават с чукове антични статуи в музея в Мосул. Тази акция беше определена от ИД като най-голямото разрушаване на идоли в съвременната епоха. ИД каза, че стойността на унищожените статуие 500 милиона долара.


Новината, че ИД бъркат в оценката си потвърди и Фаузи ал Махди, началник на отдела за антиките към Агенцията за културнонаследство на Ирак. 


"Нито една от унищожените от ИД статуи, които се виждат във видеото, не е оригинална", каза той.


Според губернатора на Мосул Атил Нуафи, който живее в изгнание, обаче сред унищожените статуи и произведения на изкуството в музея е имало не само копия, но и оригинали. Джихадистите освен това са откраднали най-малко 7 оригинални произведения на изкуството, преди да унищожат музея.Същевременно в последните седмици в сайта за електронна търговия иБей и в други сайтове се предлагат все повече древни монети и керамични изделия, рисунки и бижута, плячкосани от ИД от археологически и културни обекти в Сирия и Ирак, посочва в. "Република".


От тази търговия джихадистите могат да спечелят десетки милиони евро, с които да финансират дейността си, да купуват нови оръжия и да засилват пропагандата си.

 

Източник: БТА

Влезте, за да коментирате