Специално звено с незаконната емиграция създава Европол

Вторник, 17 Март 2015 21:58 Публикувана в Свят Прочетена 643 пъти
Забелязва се, че трафикантските мрежи придобиват все по-международен характер. Понякога в тях участват и европейци, но също сирийци, иракчани, либийци", каза директорът на полицейската агенция. Според службата на Европейския съюз за граничен контрол Фронтекс, която сътрудничи с Европол, незаконната имиграция към ЕС от началото на годината се е утроила в сравнение с предходната година. Забелязва се, че трафикантските мрежи придобиват все по-международен характер. Понякога в тях участват и европейци, но също сирийци, иракчани, либийци", каза директорът на полицейската агенция. Според службата на Европейския съюз за граничен контрол Фронтекс, която сътрудничи с Европол, незаконната имиграция към ЕС от началото на годината се е утроила в сравнение с предходната година. Снимка: europe.bg

Европейската полицейска агенция Европол съобщи днес, че създава екип от експерти за борба с мрежите за нелегална имиграция през Средиземно море - задача, станала особено трудна поради нестабилността в Либия, предаде АФП. 


Звеното, наречено "Обединен оперативен екип Маре", ще черпи разузнавателни ресурси от Европол и страните от ЕС, за да се бори с организирани престъпни групи, занимаващи се често и с контрабанда на оръжие, наркотрафик и тероризъм, посочва ДПА.


"Нуждаем се от по-добра мрежа за обмен на разузнавателни сведения, за да можем да разбиваме трафикантските мрежи преди отпътуването" на мигрантите, обясни за АФП директорът на Европол Роб Уейнрайт.


Екипът, който ще бъде базиран в комплекса на Европол в Хага, ще помогне за създаването на мрежата за обмен на данни, за да можем впоследствие "да съберем елементите от пъзела и да действаме директно", каза Уейнрайт. 


Съставено от специалисти от 13 европейски държави, сред които Франция, Германия и Италия, експертното звено ще събира информация, ще я анализира и ще я преразпределя между страните членки.


Задачата е сложна, обстановката в Северна Африка е много нестабилна, а в Либия например е много трудно да се установят връзки на равнище сили на реда, отбеляза Уейнрайт. Около 220 000 мигранти са прекосили миналата година Средиземно море, често при нечовешки условия. Над 3000 души загинаха през 2014 г., а загиналите от началото на годината са вече 1000.


Забелязва се, че трафикантските мрежи придобиват все по-международен характер. Понякога в тях участват и европейци, но също сирийци, иракчани, либийци", каза директорът на полицейската агенция. Според службата на Европейския съюз за граничен контрол Фронтекс, която сътрудничи с Европол, незаконната имиграция към ЕС от началото на годината се е утроила в сравнение с предходната година.


През януари-февруари броят на пристигналите през Средиземно море от Либия в Италия се е увеличил с 42%, а между 500 000 и един милион мигранти са готови да отплават от либийските брегове, посочва същият източник.


Източник: БТА

 

Влезте, за да коментирате