Обама стисна ръката на Раул Кастро в Панама

Събота, 11 Април 2015 16:54 Публикувана в Свят Прочетена 1062 пъти
Днешната среща между кубинския президент и американския му колега ще бъде първата между лидерите на двете страни от 1956 г. насам. След дискусиите държавните ръководители ще участват в официална вечеря в стария град на столицата Панама, след което ще се съберат на пленарна сесия. Днешната среща между кубинския президент и американския му колега ще бъде първата между лидерите на двете страни от 1956 г. насам. След дискусиите държавните ръководители ще участват в официална вечеря в стария град на столицата Панама, след което ще се съберат на пленарна сесия. Снимка: btvnovinite.bg

Американският президент Барак Обама приветства участието на Куба на Седмата среща на върха на страните от Северна и Южна Америка в Панама.

Преди началото на форума Обама се ръкува с кубинския си колега Раул Кастро и обяви нова глава в историята на двустранните отношения с Хавана:


Доволен съм, че Куба е представена на тази среща на върха за първи път... Докато САЩ даваме начало на нова глава в нашите отношения с Куба, искаме да създадем нова среда, която ще подобри живота на кубинския народ.


Очаква се по-късно днес Раул Кастро и Барак Обама да се срещнат и да разговарят в опит да ускорят затоплянето на отношенията между двете страни.
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун приветства участието на Куба във форума:


За първи път всичките 35 страни-членки участват в срещата на върха на страните от Северна и Южна Америка. Бих искал да поздравя президента на САЩ Обама и на Куба - Кастро за инициирането на нормализирането на двустранните отношения.


Днешната среща между кубинския президент и американския му колега ще бъде първата между лидерите на двете страни от 1956 г. насам. След дискусиите държавните ръководители ще участват в официална вечеря в стария град на столицата Панама, след което ще се съберат на пленарна сесия.

Източник: БНР

http://bnr.bg/post/100544568/istorichesko-rakostiskane-mejdu-barak-obama-i-raul-kastro-v-panama

Влезте, за да коментирате