Юнкер призова за по-конкретно финансиране на спасителните операции в Средиземно море

Вторник, 21 Април 2015 23:07 Публикувана в Свят Прочетена 977 пъти
ЕС предложи да удвои мащаба на спасителните операции след  поредна трагедия с имигранти, опитали се да стигнат до Европа  през Средиземно море - предполага се, че към 900 души са  загинали при корабокрушение през уикенда. ЕС предложи да удвои мащаба на спасителните операции след поредна трагедия с имигранти, опитали се да стигнат до Европа през Средиземно море - предполага се, че към 900 души са загинали при корабокрушение през уикенда. Снимка: manager.bg

На извънредната среща на върха тази седмица лидерите от Европейския съюз трябва да се споразумеят по конкретно финансиране на разширените издирвателно-спасителни операции вСредиземно море, заяви във Виена председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

"Относно средствата за финансиране на морските мисии очаквам в четвъртък не да искаме, а да предлагаме финансиране", каза австрийският канцлер Вернер Файман на пресконференция с Юнкер, който добави: "Точно така виждам нещата и аз".ЕС предложи да удвои мащаба на спасителните операции след поредна трагедия с имигранти, опитали се да стигнат до Европа през Средиземно море - предполага се, че към 900 души са загинали при корабокрушение през уикенда.

    Файман отново повтори предложението на Австрия с помощта на международни хуманитарни агенции да се създадат бежански центрове в северноафриканските страни като средства за справяне с потока от хиляди мигранти, опитващи се да достигнат Европа.

Юнкер обаче не прие с ентусиазъм идеята: "В Либия със сигурност такова нещо не може да стане. И аз бих искал молбите за убежище да се обработват в Африка, но не знам дали това е възможно", каза той.   

Италианският премиер Матео Ренци приветства усилията на ЕС да вземе мерки срещу бъдещи трагедии и заяви, че евросъюзът за пръв път проявява солидарност по този въпрос, предаде ДПА.

Вчера за пръв път цяла Европа прояви грижа и солидарност, с конкретни ангажименти, върху които ще се опитаме да се съсредоточим, отбеляза на страницата си във Фейсбук Ренци преди извънредната среща на върха в Брюксел в четвъртък.


Цитирайки огласения вчера европейски план за действие от 10 точки, Ренци пише, че лидерите трябва да удвоят финансирането на морските патрули от мисията "Тритон", бежанците трябва да се поемат от всички страни в съюза, съдовете на трафикантите на хора трябва да се унищожават, трябва да се помогне на страните, от които идват имигрантите, и да се гарантира сигурността по южните граници на Либия.

Ако писмените декларации бъдат последвани от конкретни действия, това ще е първа стъпка за Европа. Предстои обаче да се измине дълъг път. Не можем да извърнем глава пред страданието на Африка и търговците на роби от 21-ви век, допълва Ренци.  


Източник: БТА

Влезте, за да коментирате