Йоахим Гаук призова Турция да поеме отговорност пред наследниците на Арменския геноцид

Петък, 24 Април 2015 08:49 Публикувана в Свят Прочетена 781 пъти
Гаук призна в речта си и германското участие в събитията, довели до изселването и смъртта на близо 1,5 млн. арменци. "В този случай, ние, германците, трябва да признаем нашата споделена отговорност, а може би и съучастие в геноцида над арменците", заяви федералният президент, като се позова на военни служители на империята, които са подпомогнали депортацията. Единствената цел на Кайзерова Германия е била запазването на Османската империя като съюзник във войната, без значение дали загиват или не арменци, поясни Гаук. Гаук призна в речта си и германското участие в събитията, довели до изселването и смъртта на близо 1,5 млн. арменци. "В този случай, ние, германците, трябва да признаем нашата споделена отговорност, а може би и съучастие в геноцида над арменците", заяви федералният президент, като се позова на военни служители на империята, които са подпомогнали депортацията. Единствената цел на Кайзерова Германия е била запазването на Османската империя като съюзник във войната, без значение дали загиват или не арменци, поясни Гаук. Снимка: novinite.bg

В реч по време на икуменическа служба в Берлинската катедрала в четвъртък вечерта държавният глава на ФРГ Йоахим Гаук призна германското участие в Арменския геноцид и призова властите в Анкара да поемат отговорност пред наследниците на жертвите, пише Der Rheinische Post. Гаук използва формулировката, която беше приета от парламента след седмици напрегнати дебати в Бундестага: "С настоящото равнище на познанията ни и на фона на политическите и хуманитарни ужаси от предходните десетилетия едно е ясно в ума ни: съдбата на арменците илюстрира историята на едно масово унищожение, етническо прочистване, депортация, и да, геноцид, който бележи по ужасен начин XX век". 


Гаук призна в речта си и германското участие в събитията, довели до изселването и смъртта на близо 1,5 млн. арменци. "В този случай, ние, германците, трябва да признаем нашата споделена отговорност, а може би и съучастие в геноцида над арменците", заяви федералният президент, като се позова на военни служители на империята, които са подпомогнали депортацията. Единствената цел на Кайзерова Германия е била запазването на Османската империя като съюзник във войната, без значение дали загиват или не арменци, поясни Гаук. 


Същевременно германският президент подчерта, че не обвинява съвременна Турция. "Не изправяме никого пред подсъдимата скамейка. Но е важно да си спомняме несправедливостите от миналото", заяви Гаук, като направи паралел с нацисткото минало на Германия и убийствата на евреи, които се обработват с "позорно закъснение". "Не можем да се освободим от вината обаче, ако я отричаме, потискаме или омаловажаваме", коментира държавният глава на страната.

 

Източник: Агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net/news/2015/04/24/2055006/der-rheinische-post-yoahim-gauk-prizna-germanskoto-uchastie-v-armenskiya-genotsid-i-prizova-turtsiya-da-poeme-otgovornost-pred-naslednitsite-na-zhertvite.html

Влезте, за да коментирате