Печат на тази страница

Осъдиха Мохамед Морси на смърт

Неделя, 17 Май 2015 02:08 Публикувана в Свят Прочетена 1086 пъти
Оценете
(0 гласа)
Преди издаването на присъдата от партията на Морси обвиниха тогавашния ръководител на армията и настоящ президент ген. Абдел Фатах ас Сиси в това, че използва съдебната система "като оръжие". Самият Морси отхвърля пълномощията на съда, твърдейки, че е жертва на военен преврат. Преди издаването на присъдата от партията на Морси обвиниха тогавашния ръководител на армията и настоящ президент ген. Абдел Фатах ас Сиси в това, че използва съдебната система "като оръжие". Самият Морси отхвърля пълномощията на съда, твърдейки, че е жертва на военен преврат. Снимка: vsekiden.com

Бившият президент на Египет Мохамед Морси бе осъден на смърт днес, съобщава АФП.


На 21 април Египетски съд осъди Морси на 20 години затвор заради арестите и измъчванията на протестиращи в рамките на протестите в страната, докато той все още беше на власт. Тогава същата присъда получиха и 12 други подсъдими по същите обвинения.


Мохамед Морси е член на влиятелното "Мюсюлманско братство" - една от най-старите ислямистки организации в арабския свят. Морси дойде на власт след избори, които бяха предшествани от свалянето на Хосни Мубарак, управлявал Египет в продължение на 30 години. Той се задържа на този пост около година и след масови протести на светски настроените египтяни беше свален от армията през 2013 г.


След неговото задържане партията "Мюсюлманско братство" беше забранена, а хиляди нейни членове също отидоха в затвора. След това срещу президента и някои от неговите поддръжници бяха повдигнати обвинения, че са подбуждали свои поддръжници да убият журналист и протестиращи по време на сблъсъците пред президентския дворец в страната през 2012 г. Тогава полицията трябваше да се намеси, за да разпръсне протестиращите. В сблъсъците се включиха и поддръжници на Братството, при които загинаха 11 души, припомня Би Би Си.


Преди издаването на присъдата от партията на Морси обвиниха тогавашния ръководител на армията и настоящ президент ген. Абдел Фатах ас Сиси в това, че използва съдебната система "като оръжие". Самият Морси отхвърля пълномощията на съда, твърдейки, че е жертва на военен преврат.


Източник: БГ НЕС

http://news.bgnes.com/view/1233652

Влезте, за да коментирате