Ожесточени боеве между джихадисти от "Ислямска държава" и либийски милиции се водят близо до Сирт

Сряда, 20 Май 2015 23:58 Публикувана в Свят Прочетена 1049 пъти
Либия затъна в хаос след свалянето на режима на Муамар  Кадафи през 2011 г. и сега там се разпореждат различни въоръжени групи. "Фаджр Либия" превзе Триполи през 2014 г. и принуди  международно признатите правителство и парламент да се изтегли  на изток. Съперническо правителство се самопровъзгласи в  Триполи, на което съдейства ГНК. Либия затъна в хаос след свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. и сега там се разпореждат различни въоръжени групи. "Фаджр Либия" превзе Триполи през 2014 г. и принуди международно признатите правителство и парламент да се изтегли на изток. Съперническо правителство се самопровъзгласи в Триполи, на което съдейства ГНК. Снимка: БГ НЕС

Ожесточени боеве се водят днес близо до либийския град Сирт,източно от Триполи, между джихадисти от "Ислямска държава" и въоръжени отряди на групировката "Фаджр Либия" ("Либийска зора"), която контролира столицата Триполи, предаде Франс прес.Боевете между джихадистите от Ислямска държава и т.нар. пехотен батальон 166 избухнали в населено място на 15 км южно отСирт, каза пред АФП представител на "Фаджр Либия".


Откъслечни боеве между тези враждуващи групи се водят повечеот два месеца.


Пехотен батальон 166 бе натоварен от Генералния народен конгрес /ГНК/ - бившия либийски парламент, който "Фаджр Либия" върна в Триполи - да възстанови сигурността в Сирт, на 450 км източно от столицата.


Либия затъна в хаос след свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. и сега там се разпореждат различни въоръженигрупи. "Фаджр Либия" превзе Триполи през 2014 г. и принуди международно признатите правителство и парламент да се изтегли на изток. Съперническо правителство се самопровъзгласи в Триполи, на което съдейства ГНК.


Възползвайки се от тази нестабилност, "Ислямска държава" проникна миналата година в Либия и сега контролира райони около Сирт, добавя АФП.


Източник: БТА

http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1083422

Влезте, за да коментирате