Принц Али не успя да бутне Сеп Блатер

Събота, 30 Май 2015 13:49 Публикувана в Свят Прочетена 866 пъти
79-годишният швейцарец ръководи футбола от 1998 година, това ще бъде негов пети четиригодишен мандат. Гласуването беше тайно, въпреки че доста държави и регионални организации открито обявиха кого ще подкрепят. Първият тур на изборите за президент на ФИФА не излъчи победител, а принц Али се отказа преди втория, в който бе нужно обикновено мнозинство. 79-годишният швейцарец ръководи футбола от 1998 година, това ще бъде негов пети четиригодишен мандат. Гласуването беше тайно, въпреки че доста държави и регионални организации открито обявиха кого ще подкрепят. Първият тур на изборите за президент на ФИФА не излъчи победител, а принц Али се отказа преди втория, в който бе нужно обикновено мнозинство. Снимка: gol.bg

Президентът на ФИФА Сеп Блатер бе преизбран за ръководител на организацията. Швейцарецът се пребори с конкурента си Али бин ал Хюсеин.

79-годишният швейцарец ръководи футбола от 1998 година, това ще бъде негов пети четиригодишен мандат. Гласуването беше тайно, въпреки че доста държави и регионални организации открито обявиха кого ще подкрепят. Първият тур на изборите за президент на ФИФА не излъчи победител, а принц Али се отказа преди втория, в който бе нужно обикновено мнозинство. За да бе избран президент в първия етап, кандидатът трябваше да спечели две трети от гласовете, тоест 140 гласа от всичките 209. На Блатер не му достигнаха седем гласа, за да спечели на първи тур. Той получи 133 гласа в първи кръг. За принца гласа си дадоха 73-ма от делегатите. Така Блатер узакони петия си мандат, без да се стигне до втори тур. Швейцарецът ще даде пресконференция в събота.Сеп Блатер спечели благодарение на силна подкрепа от Африка и Азия, докато повечето страни от Европа застанаха зад кандидатурата на принца на Йордания, но това съвсем не бе достатъчно за негов успех. Али бин ал Хюсеин бе подкрепен също от португалската легенда Луиш Фиго и президентът на Холандската футболна федерация Михаел ван Прааг, които оттеглиха кандидатурите си преди няколко дни. В изборите за президент на ФИФА взеха участие 209 страни. Те се проведоха на фона на грандиозен и нечуван скандал във футбола - в сряда сутринта швейцарската полиция арестува няколко високопоставени чиновници от ФИФА в Цюрих по обвинения в корупция. Според американските съдебни власти става въпрос за нарушения, извършени през последните 20 години. Те се отнасят за няколко турнира за световната купа, като включват договори за маркетинг и реклама и най-вече за правата на телевизиите. Присвоената сума е над 150 милиона долара. Футболната федерация на Англия е една от тези, които заплашиха да бойкотират Световното първенство през 2018 г. в Русия, ако Блатер остане на поста. Подобно намерение имат и други асоциации, най-вече от Европа. Президентът на УЕФА Мишел Платини също предупреди, че ако Блатер остане начело на ФИФА, европейската централа ще направи събрание, на което ще бъдат взети радикални мерки.

 

Източник: БГ НЕС

http://news.bgnes.com/view/1236230

Влезте, за да коментирате