Турция решава по кой път да поеме

Неделя, 07 Юни 2015 12:53 Публикувана в Свят Прочетена 752 пъти
Гласуването ще продължи от 08:00 до 17:00 ч. след напрегната кампания и бомбен атентат, при който загинаха двама души и над сто бяха ранени на митинг на главната кюрдска партия в нейната крепост в Диарбекир. Резултатите ще станат известни довечера. Гласуването ще продължи от 08:00 до 17:00 ч. след напрегната кампания и бомбен атентат, при който загинаха двама души и над сто бяха ранени на митинг на главната кюрдска партия в нейната крепост в Диарбекир. Резултатите ще станат известни довечера. Снимка: БТА

По цялата територия на Турция днес бяха отворени избирателните секции и започна гласуването на парламентарните избори, съобщи Франс прес. Близо 54-те милиона турски избиратели ще определят бъдещето на ислямско-консервативния президент Реджеп Тайип Ердоган, който се надява на убедителна победа на своята Партия на справедливостта и развитието, управляваща вече 13 години.


Гласуването ще продължи от 08:00 до 17:00 ч. след напрегната кампания и бомбен атентат, при който загинаха двама души и над сто бяха ранени на митинг на главната кюрдска партия в нейната крепост в Диарбекир. Резултатите ще станат известни довечера.
Проучванията на общественото мнение сочат, че от 20-те партии, които участват в изборите, три или четири може да преминат 10-процентния избирателен праг.


Очаква се в новия парламент да влязат управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основната опозиционна Народнорепубликанска партия и Партията на националистическото действие (ПНД).


Има вероятност прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) също да премине 10-процентния праг и да вземе десетки депутатски места, като лиши управляващата от 2002 г. ПСР от квалифицирано мнозинство.


Според някои социологически проучвания ПСР може да получи подкрепа между 40 и 42 процента, което представлява спад в сравнение с близо 50-те процента, получени на парламентарните избори през 2011 г.


Мерките за сигурност са засилени в цяла Турция, особено в районите с повишен риск от тероризъм (главно Югоизточна Турция).


Източник: БТА

Влезте, за да коментирате