Трябва да бъде изяснена търговската страна на "Турски поток", каза Шефчович

Петък, 12 Юни 2015 09:07 Публикувана в Свят Прочетена 879 пъти
Трябва още да разговаряме за "Турски поток", тъй като и  досега имаме информация за него само от пресконфренции. Трябва  да знаем как той ще повлияе цялостната енергийна сигурност в  Европа, дали ще се спазва европейското законодателство, каза  той. Трябва още да разговаряме за "Турски поток", тъй като и досега имаме информация за него само от пресконфренции. Трябва да знаем как той ще повлияе цялостната енергийна сигурност в Европа, дали ще се спазва европейското законодателство, каза той. Снимка: monitor.bg

Проектът за газопровода "Турски поток" трябва да бъде обсъден на допълнителни консултации за изясняване на търговския му елемент. Това заяви снощи еврокомисарят по енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от ТАСС, в интервю за сръбската телевизия РТС. 


Трябва още да разговаряме за "Турски поток", тъй като и досега имаме информация за него само от пресконфренции. Трябва да знаем как той ще повлияе цялостната енергийна сигурност в Европа, дали ще се спазва европейското законодателство, каза той. Еврокомисарят отбеляза, че изграждането на този газопровод ще засегне и Украйна. 


Сегашният газопровод (през Украйна) трябва да бъде запазен. Там имаме газопроводи, които се използват от десетилетия, дори в периода на Студената война. Така че трябва да обсъдим "Турски поток" в конструктивна атмосфера, за да разберем търговската страна на проекта и да видим как той е се впише в стратегията за енергиен съюз, подчерта Шефчович.

 
Бихме искали всяка европейска страна да има голяма енергийна сигурност, а това означава достъп до поне три различни източника на газ. По този начин се засилва конкуренцията, което влияе положително на цената, и енергийната безопасност се повишава, допълни еврокомисарят. 


Европейската комисия работи с руските партньори много интензивно, особено по въпроса за тристранните преговори с Украйна и "зимния пакет", отбеляза той.


Източник: БТА

Влезте, за да коментирате