Папа Франциск предложи католиците да празнуват Великден заедно с православните

Събота, 13 Юни 2015 22:40 Публикувана в Свят Прочетена 1190 пъти
„Трябва да постигнем разбирателство” за обща дата, каза Франциск, предлагайки, че такава може да бъде втората неделя на април. Той се пошегува, че е „скандално”, че християните могат да се срещнат днес и да кажат: „Кога възкръсна твоят Христос? Моят възкръсна днес, а твоят идната седмица”. „Трябва да постигнем разбирателство” за обща дата, каза Франциск, предлагайки, че такава може да бъде втората неделя на април. Той се пошегува, че е „скандално”, че християните могат да се срещнат днес и да кажат: „Кога възкръсна твоят Христос? Моят възкръсна днес, а твоят идната седмица”. Снимка: marica.bg

Папа Франциск предложи да се определи фиксирана дата за Великден така, че той да може да се празнува заедно с Православната църква, съобщи днес „Радио Ватикана”, цитирано от ДПА.


Великден е най-големият християнски празник, отбелязващ Възкресението на Исус Христос, но датата се променя всяка година.
Католиците го честват в неделята след първото пълнолуние след 21 март - тази година се падна на 5 април. За православните, които използват Юлианския, а не Григорианския календар, Великден често пъти се пада със седмица по-късно.


„Трябва да постигнем разбирателство” за обща дата, каза Франциск, предлагайки, че такава може да бъде втората неделя на април. Той се пошегува, че е „скандално”, че християните могат да се срещнат днес и да кажат: „Кога възкръсна твоят Христос? Моят възкръсна днес, а твоят идната седмица”.


Отбелязвайки, че пълнолунието настъпва все по-късно и по-късно с всяка изминала година, той също така отбеляза остроумно: „След 60 години сме заплашени от риска да празнуваме Великден през август”.


Коптският епископ Камал Фахим Ауад приветства предложението на папата в интервю от днес за италианския вестник „Стампа”. „Би било фантастично. Хората, много редови вярващи, не могат да разберат как е възможно за едната Църква Исус да възкръсва в едната неделя, а за другата Църква да възкръсва седмица по-късно и дори месец по-късно”, каза той.


Вчера Франциск също така заяви, че планира да посети Централноафриканската република, Уганда и може би Кения през ноември. Той вече има насрочено посещение в Боливия, Еквадор и Парагвай за юли, както и в Куба и САЩ през септември.


Източник: БТА

 

Влезте, за да коментирате