Американците се отказват от трансмазнините до три години

Вторник, 16 Юни 2015 18:54 Публикувана в Свят Прочетена 773 пъти
Доставчиците на храна са задължени да показват информация за трансмазнините на продуктите от 2006 година, но здравни експерти заявяват, че американците все още консумират твърде много. Доставчиците на храна са задължени да показват информация за трансмазнините на продуктите от 2006 година, но здравни експерти заявяват, че американците все още консумират твърде много. Снимка: gotvach.bg

Трансмазнините (трансмастни киселини) не са безопасни за консумиране и трябва да бъдат забранени и премахнати от храните в рамките на три години, обявиха американски регулатори, цитирани от БиБиСи.


Американската Администрация за храните и лекарствата съобщи, че частичните хидрогенирани масла, основният източник на трансмазнини, не са безопасни.


Администрацията допълва, че забраната ще спаси живота на много хора като се предотврати сърдечен удар.
Доставчиците на храна са задължени да показват информация за трансмазнините на продуктите от 2006 година, но здравни експерти заявяват, че американците все още консумират твърде много.


Производителите ще имат три години да премахнат трансмазнините от продуктите. Със 78% е спаднала тяхната консумация в САЩ от 2006 година.


В Дания почти всички трансмазнини са забранени от 2003 година.


Трансмазнините са създадени чрез промишлен процес, като се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди.


Много от производителите не ги отбелязват, защото не са задължени от закона.


Източник: news.bg

http://news.ibox.bg/news/id_118264554

Влезте, за да коментирате