Варуфакис: Меркел държи ключа за кризата

Неделя, 28 Юни 2015 20:10 Публикувана в Свят Прочетена 878 пъти
Гърците и по-специално Варуфакис често отпращат топката към Ангела Меркел като ръководител на най-силната европейска икономика, коментират наблюдатели. Но макар да се стреми да избегне криза в еврозоната, канцлерът на ФРГ трябва също да държи сметка за германските избиратели. А те са все по-отрицателно настроени към Гърция, която вече получи повече от 200 милиарда евро гарантирани заеми от партньорите си от ЕС и МВФ. Гърците и по-специално Варуфакис често отпращат топката към Ангела Меркел като ръководител на най-силната европейска икономика, коментират наблюдатели. Но макар да се стреми да избегне криза в еврозоната, канцлерът на ФРГ трябва също да държи сметка за германските избиратели. А те са все по-отрицателно настроени към Гърция, която вече получи повече от 200 милиарда евро гарантирани заеми от партньорите си от ЕС и МВФ. Снимка: banker.bg

Правителствените ръководители на Европейския съюз трябва да действат. Сред тях г-жа Меркел, като представител на най-важната страна, държи ключа, надявам се, че тя ще го използва, заяви Варуфакис в интервю за в. "Билд". 


Той посочи, че гръцкото правителство е отворено за нови предложения на институциите след провала на преговорите в Брюксел в събота.


Както е известно, министрите на финансите от еврозоната отказаха да продължат с една седмица програмата за подпомагане на Атина, която изтича на 30 юни.


Гръцкото правителство обяви, че организира на 5 юли референдум по предложенията на кредиторите – ЕС, ЕЦБ и МВФ – които включват реформи и бюджетни съкращения срещу отпускането на още помощи – и препоръча да се гласува с "не".


Но ако институциите представят нови предложения и те са "много по-добри" от досегашните, ние бихме могли всеки момент да променим препоръката си и да приканим избирателите да ги приемат, каза гръцкият финансов министър.


Гърците и по-специално Варуфакис често отпращат топката към Ангела Меркел като ръководител на най-силната европейска икономика, коментират наблюдатели. Но макар да се стреми да избегне криза в еврозоната, канцлерът на ФРГ трябва също да държи сметка за германските избиратели. А те са все по-отрицателно настроени към Гърция, която вече получи повече от 200 милиарда евро гарантирани заеми от партньорите си от ЕС и МВФ.


Припомняме, че по-рано днес Варуфакис заяви пред Си Ен Ен, че предстоящият референдум в Гърция не поставя под въпрос излизане на страната от еврозоната.


Нека да бъда особено, пределно и недвусмислено ясен. Всеки който твърди, че този референдум е за еврото, налага много ненадеждно тълкуване на пределно ясна реалност. А реалността е, че не става въпрос за еврото и не може да става въпрос за еврото, коментира Варуфакис.


Той подчерта, че не съществуват европейски законодателни разпоредби за излизане на страна от единния валутен съюз. Затова, по думите му, поставяне на въпрос към гласоподавателите дали да се запази еврото или да се излезе от валутата ще бъде в нарушение на основополагащите договори на Европейския съюз. 


Варуфакис посочи, че въпросът към гръцките гласоподаватели ще бъде съвсем прост и той ще бъде дали искат да бъде подписано конкретното споразумение с международните кредитори, което правителството отхвърля.


Гръцкият финансов министър изрази надежда, че е възможно постигане на споразумение преди вторник:


Трябва да успеем да проведем нова среща преди изтичане на крайния срок, за да разполагаме със споразумение до вторник. При тези обстоятелства позицията на гръцкото правителство относно референдума ще бъде да покани гръцкия народ да одобри предложението на кредиторите, ако има подобрен негов вариант.


Източник: glasove.com

http://glasove.com/svqt/53130-varufakis-merkel-dyrji-kliucha-za-krizata

Влезте, за да коментирате