Льо Пен приветства политиката на Гърция

Четвъртък, 02 Юли 2015 17:54 Публикувана в Свят Прочетена 814 пъти
В съботното съобщение за медиите за реакцията на Националния фронт за решението на Ципрас за референдум имаше нещо патетично. "Ще дойде ден, много скоро, когато чрез референдум самият френски народ ще вземе решение за своето бъдеще, суверенитет, благоденствие и свобода. Този референдум няма да бъде организиран от лидерите на Съюза за народно движение и Социалистическата партия, а от патриоти, ангажирани с демокрацията и силата на народа В съботното съобщение за медиите за реакцията на Националния фронт за решението на Ципрас за референдум имаше нещо патетично. "Ще дойде ден, много скоро, когато чрез референдум самият френски народ ще вземе решение за своето бъдеще, суверенитет, благоденствие и свобода. Този референдум няма да бъде организиран от лидерите на Съюза за народно движение и Социалистическата партия, а от патриоти, ангажирани с демокрацията и силата на народа Снимка: rodinabg.com

Всекиму – своето. Обявеното в събота намерение от гръцкия премиер Алексис Ципрас, че планира провеждане на референдум за предложения от ЕС план за спасяване от фалит беше силно подкрепено от ръководството на френската партия Национален фронт.

 


Докато финансовите пазари изпаднаха в безпорядък като недоволството от излизането на Гърция от еврозоната стана все по-шумно, партията на Марин льо Пен ликува поради този "прекрасен урок по демокрация", адресиран към "евроцентристката класа".
Не е голяма изненада да се види подкрепата от страна на френската крайно дясна партия на коалицията на радикалната левица в Атина. Въпреки идеологическите им различия, Националният фронт приветства победата на СИРИЗА на гръцките избори през януари, обявявайки я за "шамар в лицето" на еврото и политиката на строги икономии на ЕС.

 


В началото при обявяването в събота на референдума, Националният фронт се надява да натрупа капитал от гръцкия пример, за да популяризира своята собствена стратегия за излизане от еврото и Европейския съюз. Партията направи същото с обявяването от британския премиер Дейвид Камерън на неговите планове за референдум за британското членство в ЕС. Льо Пен възнамерява да прокара подобен план.

 


След 2012 г. Льо Пен не е спряла да усъвършенства детайлите на сроковете и условията на Frexit, програма на Франция за излизане от ЕС. Стратегията днес изглежда определена. "Ако бъда избрана за президент на републиката, ще се ангажирам, заедно с французите, за организирането – в рамките на шест месеца – на референдум за излизането от Европейския съюз", предупреди Льо Пен миналата година. За шест месеца тя ще договори подкрепа за Франция в замяна на възстановяването на четирите "суверенитета": териториален /възстановяване на границите/, монетарен /връщане към франка/, правен /край на автоматичния превод на стандартите/ и икономически /преимущество за националното и протекционизъм/. С други думи, тя ще ръководи едно организирано разкъсване на Европейския съюз до най-малките му части. Това, което остава да направи, е да убеди французите, че основният подход на програмата на Националния фронт не е нито "скок в неизвестността", нито обещание за икономическа катастрофа, както твърдят нейните опоненти.

 


Много хора казват, че възможността за гръцкото отделяне дойде точно навреме. Националният фронт, водещата партия, що се отнася до броя избрани френски официални лица в парламента в Страсбург, иска да повярва, че Ципрас ще направи своята собствена програма правдоподобна, и всичко това докато звучи погребалният звън на половинвековното изграждане на Европа. "Ние се движим в посока на гръцкото излизане от еврозоната", заяви вицепрезидентът на партията Флориан Филипо по France Info. Филипо допълни, че би било пророческо отстъпление, което ще покаже "че напредъкът на адската евроцентрична машина не е безмилостен, че хората са тук, за да си възвърнат известен контрол".

 


Сериозно уповаващ се на бонапартистката традиция /при Наполеон III "призивът на народа" беше конституционализиран/ и модернизиран при голистите през Петата френска република, референдумът предлага много предимства на лидерите на Националния фронт. Курсът към референдум ще позволи на Фронта да изяви самия себе си като партия, гарантираща уважение към народа и националния суверенитет срещу проевропейските партии, понижени до статута "помощници на Брюксел". И остава презастраховка за гласоподавателите на Националния фронт, подкрепящи програмата на Льо Пен, но колебаещи се при приемането на предизвикателството, когато стане дума за Frexit. С ултиматума на референдум нищо няма да бъде решено до след 2017 г.
В съботното съобщение за медиите за реакцията на Националния фронт за решението на Ципрас за референдум имаше нещо патетично. "Ще дойде ден, много скоро, когато чрез референдум самият френски народ ще вземе решение за своето бъдеще, суверенитет, благоденствие и свобода. Този референдум няма да бъде организиран от лидерите на Съюза за народно движение и Социалистическата партия, а от патриоти, ангажирани с демокрацията и силата на народа.

 


Използването на референдума в качеството му на оръжие за европейско унищожаване не е ново за десницата или крайната десница, където подобни проекти се нароиха за няколко месеца. През 2016 г. Великобритания трябва да реши за или против Европейския съюз. Британският премиер Дейвид Камерън обвърза своята подкрепа с условието за одобряване на големи отстъпки от Брюксел. Ултранационалисткото унгарско правителство на Виктор Орбан обяви, че ще изпрати въпросници на своето население за да вземе решение за съдбата на имигрантите и да се консултира с народа за смъртното наказание. "Демократичен съюз на центъра", дясната популистка партия в Швейцария, има антиимиграционен вот за поставяне на лимит на "броя одобрения, давани на чужденци по време на престоя".

 


Всички тези европейски инициативи вдъхновяват Националния фронт. След като поиска народен вот за договора за европейски бюджет през 2012 г., партията на Льо Пен надигна глас за създаването на народен референдум по примера на швейцарския модел, посъветва за провеждане на референдум за имигрантите, и /напразно/ регистрира законопроект, чието приемане би разпоредило отстраняването чрез референдум президента на републиката.

 

Автор: Джефри Клавел

Източник: Хъфингтън поуст

Превод: БГНЕС

Влезте, за да коментирате