Последно, Саркози или Борисов предлага гореща точка?

„Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", твърди германският канцлер
Четвъртък, 24 Септември 2015 12:39 Публикувана в Свят Прочетена 887 пъти
Никола Саркози и Бойко Борисов Никола Саркози и Бойко Борисов източник: пресцентър на ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов е поискал на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел в България да бъде открит приемен център за бежанци, пишат в. „Сега”, bgonair.bg и други издания.

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център - казала Ангела Меркел след края на срещата. - Ние посрещнахме желанието й с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции като Гърция и Италия.”

„Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", допълнила Меркел.

Приемните центрове, наричани "горещи точки" (hotspots), са част от плана на ЕС за преразпределяне на пристигащите имигранти. Четири такива центъра вече се изграждат по плажовете в Сицилия, в Италия, и един ще бъде отворен в Гърция, в пристанището на Пирея.

Финансирането им е за сметка на европейския бюджет. Европейските лидери се договориха те да заработят не по-късно от края на ноември.

"По външните граници на ЕС трябва да бъдат разположени приемни центрове в страни като Италия и Гърция, но също и в България, която не е в Шенген, но има обща граница с Турция", каза Меркел след срещата в Брюксел.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че горещите точки ще бъдат определени до края на ноември,.

Европейската комисия предложи на Унгария да отвори такъв център, но Виктор Орбан отказа, заявявайки, че страната му не е на първа линия.

Тази сутрин сайтът Гласове позвъни в Пресцентъра на Министерския съвет с въпрос дали премиерът Бойко Борисов наистина е казал на германския канцлер, че България иска да отвори на своя територия приемен център за бежанци. Служител на пресцентъра отговори, че не може нито да потвърди, нито да отрече истинността на публикациите, и посъветва да направим писмено допитване.

Източник: http://glasove.com/

Още по темата: http://www.mediapool.bg/sarkozi-predlozhi-tsentrove-za-bezhantsi-v-severna-afrika-ili-v-strani-kato-sarbiya-i-bulgaria-news238895.html

 

 

Последно променена в Четвъртък, 15 Октомври 2015 14:12
Влезте, за да коментирате