Санша – градът, който включва почти целия океан

Вторник, 13 Октомври 2015 13:30 Публикувана в Свят Прочетена 966 пъти
Санша, Китай Санша, Китай

През месец юли 2012 година Китай обяви появата на нов град, наречен Санша. Той се намира на остров Юнсин, разположен в Южнокитайско море. Отдалечен е на 350 километра югоизточно от Хайнан и е познат още като остров Уди.

Неговата реална площ е толкова малка, че пистата, построена от китайските военни през 1990 година и дълга 2,7 километра, стърчи почти половината в морето. Общата земна площ на Санша е 13 квадратни километра, но водното пространство, за което се твърди, че градът притежава, е около 2 милиона квадратни километра!

Това прави града едновременно най-малкия и най-големия в Китай най-малкият град по площ и население, но най-големият по обща площ. Името Санша означава три плитчини на мандарин, а в града има изградени банки, библиотеки, обсерватория, хотели, болници и други сгради. Наскоро Санша започна да приема и туристи, заради които са построени два музея.

За островите в Южнокитайско море обаче спорят няколко страни Бруней, Малайзия, Филипините, Виетнам, Тайван и разбира се, Китай. Чрез създаването на град Санша в спорния и богат на ресурси район, Китай обявява, че има единствено право над островите.

Това позволява на страната да се възползва от морските ресурси, както и от огромните запаси на петрол, които се смята, че има под морското дъно. Районът в Южнокитайско море е и изключително значим в геополитически смисъл, защото това е вторият най-използван морски път в света. Една трета от световния транзит минава през тези води.

Източник: www.tialoto.bg

Последно променена в Понеделник, 19 Октомври 2015 21:18
Влезте, за да коментирате