Печат на тази страница

Санша – градът, който включва почти целия океан

Вторник, 13 Октомври 2015 13:30 Публикувана в Свят Прочетена 931 пъти
Оценете
(4 гласа)
Санша, Китай Санша, Китай

През месец юли 2012 година Китай обяви появата на нов град, наречен Санша. Той се намира на остров Юнсин, разположен в Южнокитайско море. Отдалечен е на 350 километра югоизточно от Хайнан и е познат още като остров Уди.

Неговата реална площ е толкова малка, че пистата, построена от китайските военни през 1990 година и дълга 2,7 километра, стърчи почти половината в морето. Общата земна площ на Санша е 13 квадратни километра, но водното пространство, за което се твърди, че градът притежава, е около 2 милиона квадратни километра!

Това прави града едновременно най-малкия и най-големия в Китай най-малкият град по площ и население, но най-големият по обща площ. Името Санша означава три плитчини на мандарин, а в града има изградени банки, библиотеки, обсерватория, хотели, болници и други сгради. Наскоро Санша започна да приема и туристи, заради които са построени два музея.

За островите в Южнокитайско море обаче спорят няколко страни Бруней, Малайзия, Филипините, Виетнам, Тайван и разбира се, Китай. Чрез създаването на град Санша в спорния и богат на ресурси район, Китай обявява, че има единствено право над островите.

Това позволява на страната да се възползва от морските ресурси, както и от огромните запаси на петрол, които се смята, че има под морското дъно. Районът в Южнокитайско море е и изключително значим в геополитически смисъл, защото това е вторият най-използван морски път в света. Една трета от световния транзит минава през тези води.

Източник: www.tialoto.bg

Последно променена в Понеделник, 19 Октомври 2015 21:18
Влезте, за да коментирате