Казахстан обвини бизнесмен с връзки в Русия в опит за преврат

Събота, 21 Ноември 2015 19:07 Публикувана в Свят Прочетена 606 пъти
Сили за сигурност по време на антиправителствените протести в Алмати в края на май. Сили за сигурност по време на антиправителствените протести в Алмати в края на май.

Службите за сигурност на Казахстан обвиниха арестуван бизнесмен с руски връзки във финансиране на скорошните антиправителствени протести като част от готвен план за държавен преврат, предаде "Ройтерс".

Тохтар Тулешов, който е известен най-вече като изпълнителен директор на една от най-големите пивоварни в страната, бе задържан още през януари, но досега властите не бяха разкрили в какво е обвиняван.

"Планът му включва дестабилизиране на ситуацията в страната чрез създаване на горещи точки, организиране на протести и масови безредици", обяви говорителят на Националния комитет за сигурност Руслан Карасев. "Имаме доказателства, че демонстрациите срещу т.нар. поземлена реформа, състояли се в Атирау, Астана, Алмати, Уралск и Къзълорда, са инициирани и финансирани от Тулешов."

Адвокатът на бизнесмена не е бил открит за коментар.

По думите на Карасев през уикенда са задържани още няколко души, заподозрени за съучастници на Тулешов. Сред тях има и двама полковници, управлявали две отделни военни бази.

Тулешов управляваше и казахския клон на базирания в Русия Център за анализ на терористичните заплахи. На уебсайта си catu.kz организацията публикува проруски и антизападни анализи, включително материал, който намекваше, че терористичната групировка "Ислямска държава" изпраща подкрепления на украинските националисти.

През април и май в няколко големи града на Кахастан се състояха протести срещу промени в законите на страната, които ще позволят на чужденци да наемат земеделски земи за срок от 25 години. Предложението бе одобрено през ноември миналата година и трябва да влезе в сила от 1 юли.

То само подхрани страховете на голяма част от местното население, че земите им ще бъдат изкупени от китайски инвеститори. Мнозина се боят, че промените ще се окажат пагубни за 17-милионния Казахстан за сметка на съседа им Китай. Двете страни споделят дълга обща граница, а Пекин инвестира много средства в енергийния сектор и инфраструкутрата на съседа си.

Последно променена в Понеделник, 06 Юни 2016 14:20
Влезте, за да коментирате