Главният прокурор на Румъния подаде оставка заради незаконен кортеж

Съдия от Букурещ бе осъден на 22 години затвор за подкуп
Понеделник, 21 Декември 2015 16:17 Публикувана в Свят Прочетена 732 пъти
Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу

Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу подаде оставка във вторник заради неправомерно използване на ескорт от пътна полиция.

Скандалът се разрази покрай разследване на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК). Службата поиска свалянето на имунитета и започването на наказателно преследване срещу бившия вицепремиер Габриел Опря по обвинения в злоупотреба със служебно положение, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА. Габриел Опря е депутат и лидер на Националния съюз за прогрес на Румъния (НСПР), както и бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на Виктор Понта. Той е уличен в злоупотреба със служебно положение, защото при своите пътувания е използвал неправомерно моторизиран ескорт от полицията.

Прокурорите от НДБК са намерили доказателства, че Опря е осигурил същата услуга и за главния прокурор Тибериу Ницу, като за целта двамата са подписали протокол. Според румънските медии името на Ницу фигурира в делото в качеството му на бенефициент на "неправомерни облаги". В съобщението, с което обявява оставката си, Ницу посочва, че се оттегля от поста си, въпреки положителния доклад на Европейската комисия за Румъния. Той твърди, че никога не е искал и не се е възползвал от "официален кортеж в смисъла, в който това понятие е дефинирано в закона".

По-рано същия ден Апелативният съд в Букурещ постанови присъда от 22 години затвор за румънския съдия Мирча Молдован. Той е обвинен, че е взел подкуп, за да издаде благоприятни съдебни решения по няколко дела, засягащи един от най-богатите бизнесмени в Румъния, предаде АП. Съдът е разпоредил и конфискация на луксозен автомобил и пари от съдия Молдован. Заедно с него на лишаване от свобода са осъдени още трима съдии.

Бизнесменът, в чиято полза според обвинението е решавал делата си Молдован - Дан Адамеску също е осъден, но на 4 години и 4 месеца затвор. Присъдата на Адамеску е за това, че е инструктирал адвоката си да подкупи съдиите с 20 000 евро през декември 2013 година. Парите били, за да излязат с благоприятно за Адамеску решение по няколко дела за фалит на негови компании. След ареста на съдиите адвокатът на бизнесмена се хвърли под влак.

Последно променена в Сряда, 03 Февруари 2016 09:58
Влезте, за да коментирате