Пари в Русия няма, дерзайте!

Четвъртък, 28 Януари 2016 12:46 Публикувана в Свят Прочетена 651 пъти
Без да иска, руският премиер изрече една истина и дори сам не осъзна, че казва нещо опасно – не само лично за него, а и за цялата власт в страната, твърди Иван Преображенский. Без да иска, руският премиер изрече една истина и дори сам не осъзна, че казва нещо опасно – не само лично за него, а и за цялата власт в страната, твърди Иван Преображенский.

"Пари няма", заяви на 23 май руският премиер Медведев в Крим и препоръча на възрастните жени, чиито пенсии не надминават 100 евро месечно, "да се държат". Пожела им още крепко здраве и добро настроение. Тази изява на Медведев за пореден път го превърна в „звезда” на руските социални мрежи, където думите му бяха тиражирани многократно.

„Голямата” срещу „малката” Русия

Подигравките в мрежата още не бяха утихнали, когато и Владимир Путин взе, че се намеси в дискусията. Той предположи, че думите на Медведев са били извадени от контекста. Тоест, били са неправилно цитирани. Но дали е така? Дори и повърхностен анализ на икономиката на Русия потвърждава, че правителственият ръководител е бил необичайно честен. Неговите думи са самата истина. Още в края на 2014 година беше ясно, че рано или късно руските власти ще обвинят за икономическата криза именно жителите на Крим. Лъжата, че за всичко били виновни западните санкции, хваща все по-малко вяра. Все повече руснаци започват да разбират, че икономическите проблеми са основната заплаха за страната.

Разбира се, може да се каже, че за всичко са виновни ниските цени на петрола. Но това означава да признаеш безсилието на властта. Защото да припишеш всичко на цената на петрола е все едно публично да признаеш пред руснаците, че няма значение кой е начело на държавата, защото единственият важен фактор е цената на "черното злато". А това е доста опасно, защото оттам до призивите за сваляне на законно избраната власт има само една крачка.

Затова сега спешно се търси виновник. Такъв може да се окаже и самият премиер Дмитрий Медведев. Но, разбира се, правителството няма само да признае вината си. Затова Медведев е намерил изящно решение. Пред телевизионните камери той обясни на "ненаситните" баби от Крим, че няма как да увеличава техните пенсии за сметка на доходите на хората в "голямата" Русия. Пари за индексации на пенсиите нямало за никого, в това число и за кримските граждани, затова всеки да се оправял както може и да не пита за повече. А и руснаците нека видели как тези от Крим се опитват да им бъркат в изтънелия джоб.

Под границата на бедността

Статистическите данни показват, че през последната година финансовата ситуация на руснаците се е влошила с близо 40%. Точно с този процент намаляха и заплатите им в доларово изражение. Само през април реалните парични доходи са се свили с около 7%. В същото време значително се е увеличила безработицата. По данни на руския Съюз на индустриалците и предприемачите, над 40 процента от фирмите имат намерение да свиват разходите си чрез съкращения на работните места.

Съветникът на руския президент Андрей Белоусов заяви, че в хода на сегашната криза в Русия са се появили около пет милиона "нови бедни". И властта действително не е в състояние да помогне на тези хора. На правителството му остава само цинично да им пожелае здраве и добро настроение, защото в момента се извършват и съкращения в здравеопазването и образователната система, а много учители вече живеят под прага на бедността. Така че от всичките призиви на Димитрий Медведев има само един-единствен, който съдържа някакъв смисъл: "Дръжте се!"

Последно променена в Понеделник, 06 Юни 2016 13:51
Влезте, за да коментирате