Турската туристическа индустрия понася тежък удар

Понеделник, 25 Юли 2016 17:47 Публикувана в Свят Прочетена 1125 пъти
Промяна в броя на чужденците, посещаващи Турция по години. Източник: Турският статистически институт. Промяна в броя на чужденците, посещаващи Турция по години. Източник: Турският статистически институт. Stratfor

Терористичните атаки, геополитическото напрежение между Турция и съседите й, както и допълнителната доза политическа нестабилност след неуспешния опит за преврат от 15-ти юли 2016 година, нанесоха удар по туристическата индустрия на Анкара. Секторът, който дава 12,9 процента от брутния вътрешен продукт на Турция и в който са наети 8,3 от работната сила в страната се е сринал с 23 на сто през първите пет месеца на 2016 година и продължава да се плъзга надолу.


Казано най-общо, един сериозен удар като атаката срещу истанбулското летище „Ататюрк“, станала на 28-ми юни 2016 година, би имала отражение върху туризма като цяло само няколко месеца. (Световният съвет за пътувания и туризъм прави оценката, че за да се възстанови туристическият сектор на дадена страна след сериозна терористична атака, отиват около 13 месеца). Уязвимостта на турската сигурност обаче ще продлъжи този период според частната аналитична агенция „Стратфор“. (Turkish Tourism Takes a Hit, July 22-th, 2016, 18:27 GMT, Stratfor, Media Center, https://www.stratfor.com/image/turkish-tourism-takes-hit ). Страната е изправена пред цял рояк от заплахи – от Ислямска държава, от Кюрдските сепаратисти, от левите радикали и пр. Всяка една от тези фракции има „искреното желание“ да задълбочи политическата криза в Турция, като генерира конспирации и сее семената на недоверието към правителството.


След германците, руснаците са следващата по големина група от туристи, които посещават Турция. Те бяха фактор, който много допринесе за драматичното намаляване на туристическия трафик в Турция след месец ноември 2015 година, когато беше свален руския боен самолет, участващ в операциите над Сирия. Сега, когато протича сдобряване между Анкара и Москва, турците могат да очакват поне част от руските туристи да се завърнат, независимо, че процесът на завръщане ще стане по-устойчив в зависимост от това как ще се подобрява сигурността в страната.


За сега, подобряването на пазара не изглежда предстоящо. Чистката, предприета от турското правителство в армията и службите за сигурност след опита за преврат доста ще затруднят усилията за представяне на Турция като сигурна туристическа дестинация.

Последно променена в Понеделник, 25 Юли 2016 18:10
Влезте, за да коментирате