Падането на Ракка би ускорило поражението на Ислямска държава в Сирия

Четвъртък, 28 Юли 2016 17:40 Публикувана в Свят Прочетена 812 пъти
Евентуалното превземане на Ракка има ясно стратегическо значение в рамките на военните усилия в борбата срещу Ислямска държава. Ракка има важна позиция на река Ефрат и е ключът за контрол на няколко критично важни за воюващите страни магистрали в Сирия. Градът е важен „хъб“ за превозването на жива сила, муниции и провизии. С по-дебела оранжева линия са отбелязани главните пътища в Сирия, а с по-тънка – второстепенните. Евентуалното превземане на Ракка има ясно стратегическо значение в рамките на военните усилия в борбата срещу Ислямска държава. Ракка има важна позиция на река Ефрат и е ключът за контрол на няколко критично важни за воюващите страни магистрали в Сирия. Градът е важен „хъб“ за превозването на жива сила, муниции и провизии. С по-дебела оранжева линия са отбелязани главните пътища в Сирия, а с по-тънка – второстепенните. Карта: “Stratfor”

Облаците над бъдещето на Ислямска държава в Сирия и Ирак се сгъстяват. Както коментира още през май известният сайт за геополитически анализи ”Stratfor” „битката за Ракка (Raqqa), самообявилата се столица на Ислямската република в Сирия, започна“ (Accelerating the Islamic State’s Defeat in Syria, 26-th of May 2016, 15:56 GMT, Stratfor, Media Center, https://www.stratfor.com/image/accelerating-islamic-states-defeat-syria ). Сирийските демократични сили (SDF) напредват към града, като завързват боеве с бойците на Ислямска държава в селищата ал-Хиша, Тал Самен и Мутамширидж (Mutamshirij), намиращи са на пътя към Ракка. Поради изключителното стратегическо значение на Ракка, Ислямска държава прави всичко възможно за да задържи града под контрола си. Да се прогонят бойците – джихадисти от тази тяхна крепост не е нито лесно, нито пък ще стане без да се дадат жертви, но ако офанзивата на SDF се окаже успешна, тя би могла в много голяма степен да ускори поражението на Ислямска държава в Сирия.


За Ислямска държава, падането на Ракка би било поражение с опустошителен ефект. Градът има символична стойност, като столица на Халифата, обявен от Ислямска държава. Освен това, тя е важен „хъб“ за превозването на жива сила, муниции и провизии. Ракка се намира на река Ефрат и е ключът за контрол на няколко критично важни за воюващите страни магистрали в Сирия.


Ако не контролира Ракка, Ислямска държава ще дочака тежки времена и трудно ще превозва бойци и стоки от провинция Алепо към Източна Сирия и по-нататък. Вместо това, тя ще бъде принудена да разчита на пътя Ресафа – Аш Шола (Resafa – Ash Shola), който е все по заплашен от напредването на сирийските правителствени войски на Башар Асад към Деир ел-Зоур. (На българските читатели това населено място е познато най-вече като „Дер Зор“ – място на гибелта на огромен брой арменци по време на насилствените депортации по време на Първата световна война. Така се нарича и третата книга от трилогията на Севда Севан за страданията на арменците в началото на 20-ия век. Б. ред.).


Като се има пред вид значението на града за Ислямска държава и нейните операции в Сирия, джихадистите „наливат“ значителни ресурси и подкрепления за защитата му. Също така, Ислямска държава се опитва да организира контраатаки по други фронтове срещу SDF, в това число и в района на ал-Хасака в усилията си да отклони вниманието на противника.


При всяко положение, Ислямска държава е в неблагоприятно положение. Докато Сирийските демократични сили (SDF) се фокусират най-вече върху боевете с Ислямска държава, последната трябва да се бие едновременно със сирийските бунтовници, със сирийските правителствени сили на Башар Асад, с кюрдската отряди – пешмерга и с иракската армия. Необходимостта да хвърля допълнителни сили за отбраната на Ракка, вече силно затормозява и без това претоварената с военни ангажименти по няколко бойни полета Ислямска държава.

Влезте, за да коментирате