В Либия въздушното настъпление на САЩ срещу Ислямска държава продължава

След отварянето на петролните терминали на Либия за износ на петрол, Либийското правителство на националното съгласие поиска помощ от САЩ за да изтласка Ислямска държава от позициите й край Сирт. Бомбените атентати също не престават
Сряда, 03 Август 2016 17:15 Публикувана в Свят Прочетена 740 пъти
Бойци от въоръжена милиция – съюзници на признатото от ООН Либийско правителство на националното съгласие (GNA), обстрелват позициите на Ислямска държава от 122 милиметрово оръдие на позиция край Сирт в Либия. Бойци от въоръжена милиция – съюзници на признатото от ООН Либийско правителство на националното съгласие (GNA), обстрелват позициите на Ислямска държава от 122 милиметрово оръдие на позиция край Сирт в Либия. Снимка: Reuters, Горан Томашевич (Goran Tomasevic).

Американската авиация за втори път подложи позициите на Ислямска държава в либийския град Сирт на бомбардировки на 02 август 2016 година. За това е съобщил прес офисът на Либийското правителство на националното съгласие (Libya’s Government of National Accord - GNA), както и официален представител на Министерството на отбраната на САЩ. Информацията е на AFP.

 

На пресконференция на същия ден, американският президент – Барак Обама е заявил, че Съединените щати сътрудничат с GNA за да не допуснат възможността, бойците на Ислямска държава да си създадат плацдарм в разкъсваната от война държава. Постоянните въздушни удари на САЩ трябва да окажат голяма помощ на либийските сухопътни сили в битката им срещу Ислямска държава. ( Libya: Second Round of U.S. Airstrikes targets Islamic State, August 2-nd 2016, 18:55 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/libya-second-round-us-airstrikes-targets-islamic-state ).

 

Вече месеци на ред, въоръжени милиции, които са лоялни към Либийското правителство на националното съгласие (GNA) се опитват да изтласкат бойците на Ислямска държава от град Сирт.

 

Същият ден, италианският министър на външните работи – Паоло Джентилони (Paolo Gentiloni), високо оцени първата вълна от американски въздушни удари, проведена на 01 август 2016 година срещу позиции на Ислямска държава в Сирт. Джентилони е заявил, че Италия ще разгледа всяко искане на САЩ за използуване на военно въздушната база Сигонела (Sigonella) в Сицилия, с оглед на продължаване на въздушната кампания срещу Ислямска държава в Либия.

 

Италианският външен министър е казал, че въздушните удари на САЩ изпращат силно послание срещу тероризма и ще спомогнат за стабилизирането на Либия, особено с оглед на големия брой мигранти, търсещи път към Италия от Либия. Силната поддръжка от въздуха, оказвана на определена сухопътна сила може съществено да промени нещата в битката с групировка като Ислямска държава. (Italy: Minister Praises U. S. Strikes in Libya, August 2-nd, 14:07 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/italy-minister-praises-us-strikes-libya ).

 

Въздушните удари на Съединените щати срещу позициите на Ислямска държава в Либия, започнаха на 01 август 2016 година. Според официално съобщение на Пентагона, цитирано от “The Washington Post”, те са извършени по искане на Либийското правителство на националното съгласие (GNA). В операцията са били използувани и пилотирани и безпилотни бойни самолети. (Libya: U. S. Airstrikes Target Islamic State in Sirte, August 1-st 2016, 15:52 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/libya-us-airstrikes-target-islamic-state-sirte ).

 

Още тогава беше заявено, че американците не смятат да се ограничат само с действията си от 01 август 2016 и ще продължат да нанасят допълнителни удари по позициите на Ислямска държава около Сирт, където те водят продължителни, многомесечни боеве със силите на GNA.

 

Според говорител на Пентагона, петте удара, нанесени от американските въздушни сили на 01 август 2016, са довели до унищожаването на два танка Т-72, две бойни машини на пехотата и на няколко строителни машини. Унищожени са и укрепени позиции на Ислямска държава.

 

Според капитана от флотата Джеф Дейвис (Jeff Davis) в два допълнителни удара същия ден, американците са унищожили ракетна установка на Ислямска държава и тежка земекопна машина – екскаватор. (Бойците на Ислямска държава умело използуват тежки строителни машини по време на водените от тях бойни действия. Б. авт.).

 

Първият танк, за който стана дума по-горе е бил унищожен в съседното на Сирт селище ал-Дулар, намиращо се недалече, югозападно от града. Според Дейвис, използуването на добре замаскирани танкове като огневи точки е било част от успешната до момента бойна тактика на бойците на Ислямска държава.

 

В района на Сирт, Ислямска държава контролира значителна по дължина част от бреговата ивица на залива Сидра, която се простира от един пункт близо до Триполи чак до Бенгази. Затова изтласкването на бойците на Исламска държава от района на Сирт се смята за толкова важно.

 

„Видяхме тези сили (бойците на GNA, б. авт.), да се бият много ефективно, за да отнемат контрола на Ислямска държава върху много малка площ, която всъщност представлява центъра на Сирт“ е заявил Дейвис. „След като стигнаха толкова далече, те имат нужда от помощ за да пресекат финалната линия. Това е шанс за нас да им помогнем“. (Moon Terri, U. S. Strikes Accelerate Gains Against ISIL in Libya, August 2-nd, GlobalSecurity.org, http://www.globalsecurity.org/military/library/news/2016/08/mil-160802-afps03.htm?_m=3n%2e002a%2e1782%2ezc0ao08lsg%2e1mzn ).

 

Междувременно, пак на 02 август 2016 година, Силите за сигурност в либийския град Бенгази са били атакувани с кола – бомба. Reuters съобщава, че според военен говорител и медицински източници, са убити 22 души и са ранени повече от 20 души. Експлозията е била подготвена за да порази сили на Либийската национална армия на генерал Халифа Хифтер (Gen. Khalifa Hifter). Последното е потвърдено от говорител на силите на Хифтер. Отговорност за атентата е поел Съветът на революционерите от Бенгази, който представлява шура на ислямистки милиции, които се сражават срещу Либийската национална армия в града. ( Libya: Benghazi Car Bomb Kills 22, August 2-nd 2016, 20:10 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/libya-benghazi-car-bomb-kills-22 ).

 

Подкрепяното от Организацията на обединените нации (ООН) Либийско правителство на националното съгласие (GNA), обяви на 28 юли 2016 година, че отваря отново петролните терминали на страната. Информацията беше потвърдена от „Асошиейтед прес“ (AP) на 29 юли 2016. (Libya: Government Announces Reopening of Oil Terminals, July 29-th 2016, 12:07 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/libya-government-announces-reopening-oil-terminals ).

Заместник председателят на председателския съвет на GNA – Муса ал-Куни (Moussa al-Kouni) беше съобщил новината, заедно с Ибрахим Джадхран (Ibrahim Jadhran), ръководител на Охраната на петролните инсталации (Petroleum Facilities Guard) в Либия. Либийският нефтен отрасъл отново се връща на световния пазар, макар че проблемите, свързани със сигурността, заедно с техническите и политическите въпроси остават.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате