Печат на тази страница

Бойците на Ислямска държава са почти прочистени от стратегическия град Манбидж

Ислямска държава губи един от най-важните транзитни пунктове за контрабанда на провизии, муниции, оръжие и чуждестранни бойци
Неделя, 07 Август 2016 01:09 Публикувана в Свят Прочетена 737 пъти
Оценете
(38 гласа)
Бойци на Сирийските демократични сили (SDF) помогат на ранен цивилен гражданин да се евакуира. Снимката е направена на 01 юли 2016 година по време на евакуацията на южната част на Манбидж. Бойци на Сирийските демократични сили (SDF) помогат на ранен цивилен гражданин да се евакуира. Снимката е направена на 01 юли 2016 година по време на евакуацията на южната част на Манбидж. Снимка: Роди Саид (Rodi Said), Reuters

Подкрепяните от Съединените щати, Сирийски демократични сили (SDF) вече контролират 80 на сто от територията на град Манбидж (Manbij), където съпротивата се продължава от шепа бойци на Ислямска държава, съобщи BBC. Бойците на Ислямска държава, които са останали да се сражават в града, използуват цивилни като човешки щитове. Това забавя окончателното прочистване на града. Сирийските демократични сили (SDF) включват въоръжени милиции на арабите – сунити, кюрдите и на асирийците – християни. Американската авиация ги подкрепя с удари от въздуха. (Syria: Most of Manbij Cleared of Islamic State Fighters, August 6-th 2016, 16:51 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-most-manbij-cleared-islamic-state-fighters ).

 

Въоръжените милиции на Сирийските демократични сили започнаха офанзива по протежение на река Ефрат преди два месеца. Целта на настъплението е да се завземат ключови територии, контролирани до този момент от Ислямска държава. SDF обкръжиха Манбидж напълно през месец юни 2016 година.

 

Територията западно от Манбидж е един от най-гъсто населените региони в самообявилия се Халифат. Тъй като граничи с Турция, той служи като транзитен пункт за контрабанда на провизии, муниции, оръжие и чуждестранни бойци. Анализатори смятат, че на практика, това е последният съществен транзитен пункт, останал под контрола на Ислямска държава.

Последно променена в Неделя, 07 Август 2016 01:24
Влезте, за да коментирате