Обсадата на Алепо е разкъсана. В града и около него се лее кръв

Настъплението на силите на Башар Асад и контранастъплението на бунтовниците доведоха до големи жертви сред цивилното население
Понеделник, 08 Август 2016 15:26 Публикувана в Свят Прочетена 1195 пъти
Бойци на Свободната сирийска армия преминават през опразнен пазар в контролираното от бунтовниците предградие на Алепо – Бустан ал-Каср (Bustan al-Qasr). На бунтовниците им се налагаше да се промъкват през различни маршрути, поради прекъсването на основните снабдителни трасета на бунтовниците от правителствените войски, които обсадиха източната част на Алепо. Бойци на Свободната сирийска армия преминават през опразнен пазар в контролираното от бунтовниците предградие на Алепо – Бустан ал-Каср (Bustan al-Qasr). На бунтовниците им се налагаше да се промъкват през различни маршрути, поради прекъсването на основните снабдителни трасета на бунтовниците от правителствените войски, които обсадиха източната част на Алепо. Снимка: Абдалрахман Исмаил (Abdalrahman Ismail, Reuters). Снимката е от 05 август 2016 година.

След като лоялните към Башар Асад сили отбелязаха успехи на бойното поле край и в Алепо, последва логичната и очаквана контраофанзива на бунтовниците. Коалиция от сирийски бунтовнически фракции, започнаха общо настъпление срещу правителствените сили в Алепо. „Ал Джазира“ съобщи за началото на бунтовническото настъпление на 02 август 2016 година. (Syria: Rebel Groups Escalating Offensive in Aleppo, August 2-nd 2016, 20:57, GMT, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-rebel-groups-escalating-offensive-aleppo ).

 

Настъплението започна след като правителствените сили бяха прекъснали главните снабдителни линии на районите от града, контролирани от бунтовниците. Започналата обсада от една страна заплашваше живота на стотици хиляди жители в града, а от друга страна поставяше бунтовниците в крайно неизгодно от стратегическа гледна точка положение.

 

Контролът над града, който е много важен търговски и културен център, започна да се оспорва между враждуващите групировки още с началото на религиозно – гражданската война в Сирия, преди около пет години. Претенции да сложат ръка на него имат всички страни в конфликта.

 

С рязкото засилване на бойните действия през последните седмици, са възможни големи поражения и жертви сред цивилното население. Според Сирийската обсерватория за човешки права, поне 30 цивилни граждани са загинали в контролираните от лоялните към Башар Асад сили части на града, по време на ожесточените сухопътни сражения и въздушни удари на правителствената и на руската авиация на 02 август 2016 година.

 

В източната част на града, цивилното население запалва купчини от автомобилни гуми, за да създаде импровизирана димна завеса, която да затрудни бомбардировачите.

 

Пак в периода между 27-ми юли и 3-ти август 2016 година, по сведения на базираната в САШ група за защита на човешките права „Лекари за човешки права“ (“Physicians for Human Rights”), при масираните удари на правителствената авиация са били ударени шест болници на територията на цялата провинция Алепо. Най-интензивни са били бомбардировките през последната седмица на юли 2016 година. (Syria: Government Airstrikes Hit 6 Hospitals in Last Week of July, August 3-rd 2016, 19:21 GMT, Stratfor, Situation Reprorts, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-government-airstrikes-hit-6-hospitals-last-week-july ).

 

Боевете между правителствените сили и техните съюзници от една страна и въоръжените милиции на бунтовниците от друга се ожесточиха още повече вътре в град Алепо и около него. Според „Лекари за човешки права“, атаките срещу цивилни граждани и над остатъците от медицинска инфраструктура в Алепо се умножиха след месец юни 2016 година. Представител на правозащитниците е предупредил, че острият недостиг на хуманитарна помощ за останалото в града население, може да предизвика рязко нарастване на смъртните случаи.

 

Въздушните удари не подминаха и лагерите за бежанци в провинция Алепо, недалече от сирийско – турската граница. Според Сирийската обсерватория за човешки права, на 04-ти август 2016 година, два бежански лагера са били бомбардирани от руската авиация. (Syria: Airstrikes Hit 2 Refugee Camps in Aleppo, August 4-th 2016, 20:04 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-airstrikes-hit-2-refugee-camps-aleppo ).

 

До този момент не е установено, колко души са загинали, но има съобщения за две загинали деца и за поне 30 ранени. На снимки от лагер намиращ се в покрайнините на град Атареб, се виждат изгорели палатки.

 

Бойците от Ахрар ал-Шам (Ahrar al-Sham), бунтовническа групировка, участваща в коалицията „Ислямски фронт“ (Islamic Front Coalition), са завзели артилерийска база, намираща се в непосредствена близост до кръговото движение Рамуссах (Ramoussah) в Алепо. (Виж: http://www.aljazeera.com/news/2016/08/syria-rebels-storm-military-base-break-aleppo-siege-160806050412958.html В съобщението има и видеокадри от боевете за аргилерийската база). Това позволява на бунтовниците вътре в града да се свържат с идващите от запад подкрепления. Съобщението беше пуснато на официалния акаунт в Туитър на Ислямския фронт на 06-ти август 2016 година. (Syria: Aleppo Siege Broken, Rebels Claim,August 6-th, 2016, 14:23 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-aleppo-siege-broken-rebels-claim ).

 

Според Сирийската обсерватория за човешки права, коалицията „Ислямски фронт“ е поставила под свой контрол част от въпросната база, която се намира на 1,6 километра от обсадените квартали, намиращи се под контрола на бунтовниците. Междувременно, лоялните към Башар Асад сили веднага заявиха, че са отблъснали атаката.

 

Анализатори подчертават, че от изхода на битката за Алепо зависи ходът на гражданската война и посоката, която могат да вземат последващите събития. Битката за Алепо може да промени баланса между лоялистите и бентовниците и от това дасе възползува Ислямска държава, чиято позиция в северната провинция Алепо може да се засили.

 

Също така, анализаторите смятат, че боевете около Алепо могат да се отразят на взаимоотношенията между САЩ и Турция, тъй като те преследват противоречащи си цели в региона.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате