Печат на тази страница

Самоубийствена атака на Ислямска държава срещу база на Новата сирийска армия в Ал Танф

Атентаторите – самоубийци са използували натоварено с експлозиви превозно средство, като порталът на базата е сравнен със земята
Понеделник, 08 Август 2016 17:18 Публикувана в Свят Прочетена 1026 пъти
Оценете
(39 гласа)
Оттеглянето на бойците на Новата сирийска армия от ал-Букамал. Новата сирийска армия започна настъпление от базата Ал Танф към ал-Букамал през юни, но операцията се провали, след като техния авангард попадна в обкръжение непосредствено до града. Оттеглянето на бойците на Новата сирийска армия от ал-Букамал. Новата сирийска армия започна настъпление от базата Ал Танф към ал-Букамал през юни, но операцията се провали, след като техния авангард попадна в обкръжение непосредствено до града. Снимка: The New Syrian Army via AP. http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2016/Aug-08/366093-daesh-hits-us-backed-syrian-rebel-base-near-border.ashx

Атентатори – самоубийци от Ислямска държава са атакували на 07 август 2016 година, военна база на подкрепяните от Съединените щати въоръжени милиции, близо до сирийско – иракската граница. За станалото Reuters цитира източници от средите на бунтовниците. (Syria: Islamic State Attacks New Syria Army Base in Al Tanf, August 7-th 2016, 15:29 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-islamic-state-attacks-new-syria-army-base-al-tanf ).

 

Атаката в ранни зори е била срещу силно укрепен военен лагер на новосъздадената „Нова сирийска армия“, близо до сирийския контролно – пропускателен пункт Ал Танф (Al Tanf). Контролно – пропускателния пункт Ал Танф е на около 240 километра от древния град Палмира (Palmyra), известен и като Тадмур (Tadmur). При атаката е било използувано поне едно, натоварено с експлозиви превозно средство, което буквално е сравнило със земята портала на базата.

 

До този момент, базата на Новата сирийска армия е била подлагана на два пъти на въздушни нападения от руските военно въздушни сили, което принуди американските военни да започнат преговори с Москва за спирането на атаките от въздуха срещу подкрепяните от САЩ бунтовници.

 

Новата сирийска армия беше сформирана преди около 18 месеца, по време на кулминацията на бързата териториална експанзия на Ислямска държава по онова време, главно от бунтовници от източна Сирия. Бойците на Ислямска държава се придвижиха на юг в южна Сирия и района на Ал Танф, след като бяха изтласкани от Палмира в централна Сирия през тази (2016) година. Бойците на Ислямска държава все още контролират контролно – пропускателния пункт ал-Букамал (al-Bukamal) близо до Деир ел-Зоур (Дер Зор).

 

Новата сирийска армия започна настъпление от базата Ал Танф към ал-Букамал през юни, но операцията се провали. Намерението на про-американските бунтовници беше да завземат града и да прекъснат снабдителните линии на Ислямска държава между Сирия и Ирак, но настъплението пропадна, след като техния авангард попадна в обкръжение непосредствено до града.

 

Атаката потвърждава мнението на анализаторите, че загубите на бойното поле ще накарат Ислямска държава бързо да се преориентира към партизански и терористични методи на водене на война. Атаките на военни бази с натоварени с експлозив превозни средства – най-често цистерни и камиони, е често срещан похват при терористичните атаки. Българският контингент в Ирак също даде жертви преди време, след самоубийствена атака с натоварена с експлозиви цистерна.

 

Пак според Reuters, охраната на базата е дала няколко жертви, а атентаторите самоубийци са се взривили след експлозията на „колата - бомба“, като са детонирали своите „шахидски пояси“.

 

Друг източник от страна на Новата сирийска армия е обяснил, че атентаторите – самоубийци не са успели да проникнат вътре в лагера, тъй като той е бил тежко укрепен с пясъчни барикади, издигнати точно за да предотвратяват подобни нападения. В района, Ислямска държава практикува атаки от типа – „удари и бягай“ и в лагера са били наясно с възможните опасности.

 

„Това е добре защитен лагер и те се опитаха да го щурмуват с превозно средство със самоубийци, но то беше уцелено от огъня на охраната“ е казал Саид Сеиф ал Каламони (Said Seif al Qalamoni), бунтовник, който е добре запознат с бойните действия в района. Пак според него е имало поне един убит (от страна на Новата сирийска армия, б. ред.) и неколцина ранени. (Suleiman Al-Khalidi, Islamic State hits U.S. – backed Syrian rebel base near Iraq border, August 7-th 2016, 09:48 am EDT, http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-border-idUSKCN10I0J4 ).

 

Каламони е информирал Reuters, че почти веднага след самоубийствената атака, бойни самолети от водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава са унищожили още няколко превозни средства, за които те са били уверени, че са били управлявани от атентатори – самоубийци насред почти ненаселения пустинен район.

 

За тези събития е съобщила и Амак (Amaq), информационна агенция, която е много близка до Ислямска държава. Според Амак, двама атентатори – самоубийци са атакували лагера и са взривили натоварен с експлозиви автомобил, преди да атакуват личния състав и да взривят взривните си жилетки (шахидски пояси).

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате