Датски бойни самолети бомбардират позиции на Ислямска държава в Сирия

Датската бойна авиация за първи път се включва в ударите по Ислямска държава на сирийска територия. Ударите са били нанесени около столицата на ИД - Ракка
Вторник, 09 Август 2016 12:32 Публикувана в Свят Прочетена 698 пъти
Един от седемте датски самолета F-16 излита от военното летище Flyvestation Skrydstrup,  разположено на полуостров Ютланд в Дания. Един от седемте датски самолета F-16 излита от военното летище Flyvestation Skrydstrup, разположено на полуостров Ютланд в Дания. Снимка: „Асошиейтед пресс“ – AP. ( http://www.voanews.com/content/us-welcomes-denmark-expansion-of-airstrikes-against-islamic-state/3295174.html ).

Датски бойни самолети нанесоха за първи път въздушни удари по обекти на Ислямска държава в Сирия. Съобщението е на висши датски военни от 05 август 2016 година, препредадено от „Асошиейтед прес” (AP). Дания е част от международната коалиция срещу Ислямска държава от края на 2014 година, но до тази седмица, датчаните участваха само в операции на територията на Ирак. (Syria: Danes Carry Out Their First Airstrikes Against Islamic State, August 5-th 2016, 15:43 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-danes-carry-out-their-first-airstrikes-against-islamic-state ).

 

От Копенхаген съобщават, че ударите са нанесени през миналата седмица в провинция Ракка (Raqqa), където се намира самообявената столица на Ислямска държава. Датските военни обаче не съобщават точната дата на нанасяне на ударите.

 

Подложена на наказателни удари от въздуха и притисната от офанзиви по много фронтове, Ислямска държава постепенно губи значителна част от териториите, които доскоро контролираше в Сирия и Ирак.

 

Решението на Дания да разшири участието си във военната кампания срещу Ислямска държава, чрез нанасяне на въздушни удари и по територията на Сирия (до този момент датчаните действуваха само в Ирак) стана ясно през месец април 2016 година. На 21 април 2016 година, министърът на отбраната на Съединените щати Аш Картър (Ash Carter) публично приветствува решението на правителството на Дания да се сражава срещу Ислямска държава и в Сирия. Картър е заявил, че решението на Дания показва „набирането на скорост“ на битката за разгром на Ислямска държава и че то ще увеличи военния натиск върху екстремистката групировка. (US Welcomes Denmark’s Expansion of Airstrikes Against Islamic State, VOA News, April 21-st 2016, 02:20 AM, http://www.voanews.com/content/us-welcomes-denmark-expansion-of-airstrikes-against-islamic-state/3295174.html ).

 

Датският парламент гласува на 02 август 2016 година одобрение за разширяването на операциите на датската авиация в Близкия Изток. Общото датско участие във водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава включва седем самолета F-16 и 400 души военен персонал, от които около 60 души са от специалните части.

 

„Свободен народ“ припомня, че САЩ започна с първите въздушни удари срещу бойците на Ислямска държава в Ирак през месец август 2014 година. Това стана скоро след като „джихадистите“ бяха установили контрол над значителни части от територията на страната на север и северозапад. Военните усилия на коалицията се разпростряха и над Сирия месец по-късно. До ден днешен, коалицията е нанесла над 11 500 въздушни удара по позициите на Ислямска държава.

 

С последните си действия, Дания се присъедини към Австралия, Канада, Франция, Йордания, Нидерландия и Обединеното кралство, които нанасят въздушни удари и в Ирак и в Сирия.

Влезте, за да коментирате