Тежки бомбардировки по всички фронтове в Сирия

Правителството в Дамаск и руската авиация бомбардират бунтовниците в Алепо и Идлиб. Ударена е болница на „Лекари без граници“. Американската коалиция бомбардира нефтените конвои на Ислямска държава
Сряда, 10 Август 2016 09:47 Публикувана в Свят Прочетена 1127 пъти
Бунтовници тържествуват върху танк в артилерийската академия в Алепо на 06 август 2016 година. Бунтовници тържествуват върху танк в артилерийската академия в Алепо на 06 август 2016 година. Снимка: Ammar Abdullah, Reuters

След като на 06 август 2016 година, сирийските бунтовници разкъсаха обсадата на източната част на Алепо, правителствените сили на Башар Асад отговориха с масирани въздушни удари. За това съобщи Reuters на 06 август 2016 година. (Barrington Lisa and Suleiman al-Khalidi, Jets pound rebels after they break Aleppo siege, Reuters, World, August 07-th 2016, 19:32 GMT, http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-aleppo-idUSKCN10I0M2 ).

 

Сирийските бунтовници, които разкъсаха блокадата на контролираната от техните съмишленици източна част на Алепо са подложени на масирани въздушни удари. Според едни източници, това са правителствени бойни самолети, според други – става дума за помощ от руската бойна авиация. (Syria: Government Airstrikes target Rebel Advance in Aleppo, August 07-th 2016, 19:32 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-government-airstrikes-target-rebel-advance-aleppo ).

 

Както вече съобщихме, бунтовниците бяха завзели по-голямата част от големия военен комплекс Рамусах (Ramousah), югозападно от град Алепо. Комплексът включва военна база и няколко военни колежа, където в миналото се е обучавал командният състав на сирийската армия.

 

Бунтовниците продължават да се придвижват напред и това със сигурност е предизвикало намесата на авиацията на Башар Асад и неговите съюзници. Те се опитват да компенсират загубеното от внезапната атака на бойци от западна Сирия, които се притекоха на помощ на обкръжените бунтовници в източната част на Алепо. През последните два дни, военното щастие беше на страната на бунтовниците, но яростните боеве продължават, вече под бомбите на лоялистката и на руската авиация.

 

Въздушните удари отново правят снабдяването на източната част на Алепо опасна мисия. За това свидетелствуват и активисти на Сирийската обсерватория за човешки права (Syrian Observatory for Human Rights).

 

Президентът Башар Асад беше заявил, че обсадата на източната част на Алепо от правителствените сили и от техните съюзници е само прелюдия към превземането на целия град.

 

От своя страна, бойците от коалицията на ислямски бунтовнически групи „Джаиш ал Фатех“ (“Jaish al Fateh”) също обявиха за началото на нова фаза на тяхната операция, която цели завземането на целия град Алепо. Те са заявили, че в боя ще се хвърлят допълнителни сили и че сраженията ще спрат тогава, когато бунтовниците забият знамето си на цитаделата на древната крепост на Алепо, която в момента е в правителствени ръце.

 

„Сега, ние установихме пълен контрол над района на Рамусах (Ramousah) … Ние сме в окопите и в укритията си, но върху нас се изсипват луди въздушни удари с безпрецедентна ярост. Режимът използува касетъчни и вакуумни бомби“ е заявил Абу ал Хасаниен (Abu al Hasanien), старши командир във Фатех Халаб (Fateh Halab), коалицията на така наречените „умерени“ бунтовнически групи, сражаващи се във вътрешната част на града.

 

Медиите, които подкрепят Башар Асад се опитват да омаловажат успеха на офанзивата на бунтовниците, но неочаквано ливанският новинарски канал ал Маядеен (al Mayadeen), който твърдо стои на страната на правителството в Дамаск и на Башар ал Асад, късно вечерта в събота е съобщил, че сирийската правителствена армия „се е изтеглила от редица позиции, ююгозападно от Алепо и се е разположила на нови отбранителни линии“. Сирийското военно командуване не е направило коментар на това съобщение.

 

По данни на Сирийската обсерватория за човешки права, в момента, бунтовниците си пробиват път на северозапад, непосредствено до предградието Хамдания (Hamdaniya) и до жилищен комплекс, известен като „Проект 3000“. Северно от Хамдания по направлението на удара на бунтовниците се намира друг голям военен правителствен комплекс – Военната инженерна академия „Асад“. (Barrington Lisa and Suleiman al-Khalidi, Jets pound rebels after they break Aleppo siege, Reuters, World, August 07-th 2016, 19:32 GMT, http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-aleppo-idUSKCN10I0M2 ).

 

Според бунтовниците, самолети, поддържащи лоялистите, за които се предполага, че най-вероятно са руски са засилили бомбардировките си и в околностите на Алепо, а също така са атакували и контролирания от бунтовниците град Идлиб (Idlib) в северозападна Сирия. Те разпространяват видеофилм, на който се виждат огромни пламъци, за които се твърди, че се дължат на бомби с бял фосфор, хвърлени над града.

 

Междувременно, „Асошиейтед пресс“ предаде съобщението на „Лекари без граници“ от 08 август 2016 година, в което се твърди, че на 06-ти август са били нанесени тежки въздушни удари по цели в контролираната от бунтовниците територия в сирийската провинция Идлиб (Idlib). При въздушните нападения е имало попадения в болница, като са убити най-малко 13 души. След бомбардировката, болницата вече е неизползуваема. „Лекари без граница“ не се наемат да определят, дали атакувалите ги самолети са били правителствени или руски. (Syria: Airstrikes Destroy Hospital, Kill at Least 13, August 08-th 2016, 18:06 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-airstrikes-destroy-hospital-kill-least-13 ).

 

„Лекари без граници“, които са известни с акронима си MSF, са заявили, че два от общо четири въздушни удари са имали преки попадения в педиатричната болница в Миллис (Millis), в северната провинция Идлиб. Шестима от болничния персонал са ранени по време на въздушните удари, проведени през деня на 06 август 2016 година.

 

„Лекари без граница“ са заявили, че разрушената болница е обслужвала 70000 души в Миллис и в околността, като им е осигурявала основни медицински грижи. Болницата се е поддържала от „Лекари без граница“ от 2014 година и е приемала средно по 250 пациенти на ден, като значителна част от тях са били жени и деца.

 

„Прякото бомбардиране на поредна болница в Сирия е безобразие“ е заявила Силвиа Даллатомасина (Silvia Dallatomasina), здравен мениджър на дейността на MSF в северозападна Сирия. Тя е настояла за незабавно спиране на нападенията над болници, наблягайки на факта, че четири страни от петте членове на Съвета за сигурност на ООН участвуват във войната в Сирия. (Airstrikes reportedly kill 13 at Syria hospital supported by Doctors without borders, Associated Press, Fox News World, August 08-th 2016, http://www.foxnews.com/world/2016/08/08/airstrikes-reportedly-kill-13-at-syria-hospital-supported-by-doctors-without-borders.html ).

 

Пак през събота и неделя – 06-ти и 07-ми август 2016 година, водената от САЩ коалиция е нанесла въздушни удари, довели до унищожаването на повече от 80 цистерни за превоз на нефт на Ислямска държава. Знаителен брой бойни самолети са нанесли ударите, в източна Сирия, недалеч от Иракската граница. Атаката е част от операция “Tidal Wave II”, която цели отслабването на контрабандата на нефт на Ислямска държава и съответно – на финансирането на мрежата й. (Syria: Coalition Airstrike Destroys Dozens of Islamic State Oil Tankers, August 08-th 2016, 17:34 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/syria-coalition-airstrike-destroys-dozens-islamic-state-oil-tankers ).

 

Известно е, че Ислямска държава е изключително зависима от търговията си с петрол. Към месец март, операциите на групата са възлизали на около 20 милиона долара месечно, което е около половината от всичките „бюджетни“ приходи на екстремистите. (Виж: Приходите на Ислямска държава от петрол намаляват, http://svobodennarod.com/world/5785-prihodite-na-is-ot-petrol-namalyavat.html ).

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате